Парк Гюел - фантастичен парк, дом на известния мозаечен гущер - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парк Гюел - фантастичен парк, дом на известния мозаечен гущер
Автор: Peika.bg

Паркът Гюел е почти измислен пейзаж, дом на известния мозаечен гущер в Барселона – изображението на хиляди пощенски картички – плюс спираловидни кули, които приличат на пързалки.

Най-големият парк в града започва живота си като сътрудничество между предприемача Еусеби Гюел (оттук и името на парка) и Антони Гауди. Визията на Гюел била да построи имение за богати семейства – Гауди планира 60 жилища, пазар и градини, вдъхновени от британските паркове (което обяснява английския правопис на каталонската дума parc), но планът така и не се реализира. Работата спира през 1914 г., като са завършени само две къщи, включително днешната Porter’s Lodge. Успехът идва по-късно - паркът сега е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Паркът Гюел по същество е разделен на две части, гората и зоната на паметника, където е концентрирана по-голямата част от работата на Гауди.

До паметниците може да се стигне от Carrer d'Olot (ул. Olot). Величественият вход на парка е зареден със силна символика, с алегории и препратки към индустриалното развитие, каталунската буржоазия и, разбира се, религията. Входът представлява достъп до небето. Интересно е, че е предназначено да бъде достъпът до един от най-ексклузивните жилищни райони в Барселона.

Отвъд входа първите елементи, които ще откриете, са две сладки модернистични сгради, Casa del Guarda, където са нощували портиерите, която сега е музей, и Pabelló de l’Aministració, в която се помещава магазин за сувенири. И двете сгради демонстрират най-чистия стил на Гауди.

Продължете да вървите и ще се сблъскате с великолепното стълбище, което включва най-известния елемент в парка Гюел, 2,4-метровият саламандър, фонтан, покрит с техниката на Гауди на trencadís (мозайка от счупени плочки). Истинското му значение не е известно, но повечето хора вярват, че представлява естествения елемент на огъня, докато други твърдят, че се отнася до емблемата на крокодила от Ним (Франция), родния град на Гюел.

Изкачете се по стълбите и ще се озовете в La Plaça (Площадът), който е заобиколен от цветна, вълнообразна пейка, от която се открива внушителната гледка към града. La Plaça се поддържа от 86 колони, които образуват Sala Hipòstila.

Останалата част от парка Гюел е горската зона, набор от пътеки, които образуват истински градски парк, където местните жители отиват на джогинг или разходка. Ел Калвари е най-високата точка в парка (182 м). Първоначалната идея на Гауди била да построи там параклис, но вместо това той построил паметник с форма на голгота с три кръста. Гледките от върха също са зашеметяващи.

Билети

Ако искате да избегнете ненужните опашки, препоръчително е да резервирате билети онлайн през официалния уебсайт.

Входният билет ви позволява да посетите 12-те хектара, които обхващат парка, включително паметниците. За къщата музей на Гауди трябва да закупите отделен билет. След като влезете в зоната на паметника, можете да останете толкова дълго, колкото искате, но трябва да влезете не по-късно от 30 минути след времето, посочено на вашия билет.

Най-доброто време за посещение на парка Гюел

Ако искате да избегнете тълпите, най-доброто време да посетите парка Гюел е през делничните дни в 9:30 сутринта, когато паркът отваря врати.

Как да стигнете до парк Гюел

От метростанция Lesseps (линия 3) е на 15 минути пеша, до главната порта. От метростанция Vallcarca (линия 3) също е на 15 минути пеша, но влизате в парка от западната страна.

За тези, които идват пеша, парк Гюел е на 20-30 минути пеша от кварталите Gràcia и Sant Gervasi. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин