Пържени гъсеници и летящи вещици: Необичайни коледни традиции от цял ​​свят - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пържени гъсеници и летящи вещици: Необичайни коледни традиции от цял ​​свят
Автор: Peika.bg
Пържени гъсеници и летящи вещици: Необичайни коледни традиции от цял ​​свят
Снимка: canva

Коледната украса и празничната трапеза със семейството са типични за предстоящите празници. Но ако се вглеаме по-внимателно, ще разберем, че по света има доста необичайни и странни обичаи, които народите спазват. Ето и най-интересните от тях:

Австрия: Лош дядо Коледа

Всички ние сме добре запознати с класическия образ на Дядо Коледа, но в Австрия не мислят така! Това е така, защото се вярва, че именно там зловещо същество, наречено „Крампус“, злият съучастник на белобрадия старец, обикаля улиците в търсене на лоши деца.

През месец декември можете да очаквате да видите ужасяващи маскирани фигури, които плашат както деца, така и възрастни с ужасни шеги. Ако тази празнична традиция звучи като вашето нещо, не забравяйте да проверите годишния парад на Крампус във Виена.

Украйна: Коледна паяжина

Една от любимите празнични традиции на Украйна не е за тези, които се страхуват от страховити насекоми! Вместо играчки за елха и гирлянди, украинците използват декорации, които имитират паяжини, блещукащи от роса.

Традицията ни връща към народната приказка за бедна вдовица, която не можела да си позволи да украси дърво за децата си. Легендата разказва, че паяците в къщата се смилили над семейството и изплели красиви мрежи по цялото дърво, което децата се събудили и намерили на коледната сутрин. Паяжините също се считат за късмет в украинската култура.

Япония: Пържено пиле

През 1974 г. американският ресторант за бързо хранене KFC пуска празнична маркетингова кампания в Япония. Привидно простият слоган "Kurisumasu ni wa kentakkii!" (Кентъки за Коледа!) поажда национална традиция, която процъфтява и до днес.

Въпреки че Коледа не е национален празник в Япония, семейства от цялата страна се отправят към местния KFC за специална вечеря за Бъдни вечер.

Германия: Туршия на елхата

Пържени гъсеници и летящи вещици: Необичайни коледни традиции от цял ​​свят
Снимка: canva

Смята се, че традицията за коледната елха, възприета по целия свят днес, е започнала в Германия през 16-ти век, така че не е изненада, че нашите континентални братовчеди все още имат някои уникални обичаи, свързани с празничните иглолистни дървета. Едно от тях е да скриете туршия някъде в клоните на дървото и да дадете подарък на всяко дете от домакинството, което го намери.

Някои твърдят, че традицията все пак може да не е немска. Една легенда разказва, че коледната туршия произхожда от Испания, когато две млади момчета са държани като затворници в буре с туршия. Героичният Свети Никола спасил момчетата и ги върнал към живот.

Финландия: Празнична сауна

Много домове във Финландия са оборудвани със собствена сауна, а по време на Коледа това уютно място се превръща в свещено пространство, свързано с отдавна мъртви предци. В навечерието на Коледа е обичайно да се събличате голи и да прекарвате дълъг и изпълнен с уважение престой в сауната, за която също се смята, че е домът на легендарния „елф“ на сауната.

Пържени гъсеници и летящи вещици: Необичайни коледни традиции от цял ​​свят
Снимка: canva

След сесията в сауната финландците се отправят към вечерните тържества - докато духовете на техните предци заемат мястото си в бълбукащата вода.

Холандия: Обувки край огъня

Всяка година в дните до 25 декември холандските деца с нетърпение поставят обувките си до огъня с надеждата дядо Коледа да ги напълни с малки подаръци и лакомства през нощта. По традиция, в обуквите се поставят и моркови за верния другар на добрия старец, а именно бял кон на име Америго.

В старите времена непослушните деца са получавали картофи вместо подаръци, но наказанието с картофи вече не се счита за подходяща тактика за сплашване.

Италия: Вещицата Белфана

Забравете Дядо Коледа и 25 декември, когато сте в Италия, тъй като цялото действие се развива в навечерието на 5 януари.

Според фолклора възрастна жена на име Белфана посещава всички деца в Италия, за да напълни чорапите им с бонбони и да им остави подаръци, ако са били добри. Точно като Дядо Коледа, Белфана влиза през комина и децата, които живеят там, оставят лакомства за нея - обикновено вино и местни деликатеси.

Исландия: Котката Юл

Една от най-уникалните празнични традиции, за които сме чували, идва от Исландия, където се казва, че гигантска котка броди из заснежената местност по Коледа. Традиционно фермерите биха използвали празничната котка като стимул за своите работници - тези, които работят усилено, ще получат нов комплект дрехи, но тези, които не го направят, ще бъдат погълнати от гигантския котешки звяр. Днес е обичайно всеки в Исландия да получава ново облекло за Коледа, за да избегне неприятна смърт.

ЮАР: Пържени гъсеници

Докато на Коледа похапваме месо с картофи, пайове и сладкиши, то в Южна Африка обаче местните деца с нетърпение очакват зловещи пълзящи гадинки.

Празничните пържени гъсеници може да изглеждат като една от най-необичайните коледни традиции, но тези гъсеници не са съвсем обикновени. Императорският молец от борово дърво или коледната гъсеница, е покрита с много празнични нюанси - давайки на всички, които погълнат малко повече късмет през следващата година.

Пържени гъсеници и летящи вещици: Необичайни коледни традиции от цял ​​свят
Снимка: canva

Норвегия: Летящи вещици

Според норвежкия фолклор Бъдни вечер е денят, в който пакостливи духове и вещици се издигат в небето, за да правят пакости. Тъй като вещиците често използват метли като предпочитан начин за транспортиране, традицията на норвежките семейства е да крият метлите там, където вещиците няма да могат да ги намерят.

Швеция: Доналд Дък

Видеото по-горе е специално коледно издание от 1958 г., наречено „Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul“ или „Доналд Дък и неговите приятели ви пожелават Весела Коледа“. Всяка Коледа семейства в Швеция се събират около телевизора точно в 15:00, за да гледат как Доналд изнася своето послание.

Всичко на Коледа е планирано около специалното телевизионно предаване и повече от 40% от населението на Швеция все още се настройва като по часовник. Традицията датира от 60-те години на миналия век, когато телевизорите са нова стока в Швеция и се излъчват само два канала - единият от които пуска анимационни филми на Дисни по Коледа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин