Коледа в Китай? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледа в Китай?
Автор: Peika.bg
Коледа в Китай?
Снимка: pexels

Коледа не е национален празник в Китай и повечето хора работят на 25 декември като всеки друг ден, но това не означава, че няма празнични забавления. Християнското население на страната – което представлява около 5% от китайците – има тенденция да празнува специалния ден тихо, но в големите градове като Шанхай и Пекин те стават доста шумни.

Тук можете да очаквате високи до небето коледни елхи, универсален магазин, където да откриете Дядо Коледа, красива коледна украса и всичките коледни аксесоари на света. Някои пощенски служители дори се обличат в костюм на Дядо Коледа, за да доставят писма в навечерието на празника. Ако сте заинтригувани от коледните традиции в Китай, ето няколко от тях.

1. Коледните ябълки са на мода

Една често срещана традиция за Бъдни вечер е приятели да си разменят опаковани в целофан ябълки или „ябълки на мира“ на Бъдни вечер. Те обикновено включват малки съобщения, например „Весела Коледа“, „Мир“ или „Любов“.

На мандарин Бъдни вечер се превежда като Ping’an Ye, което означава Спокойна нощ. Ябълката на мандарин се произнася Ping Guo, което звучи ужасно много като мир, така че местните казват, че изяждането на ябълка ще ви осигури безопасна и спокойна година.

2. Дядо Коледа няма елфи, а сестри

Дядо Коледа има много работа в навечерието на Коледа, но той няма нужда от елфи, за да се справя с натоварването, тъй като има толкова много сестри. Той е известен на местно ниво като „Sheng dan Lao ren“, което се превежда като „Коледен старец“. Подобно на Дядо Коледа, той е нерелигиозна фигура, която живее в приказното село на северния полюс на Китай. Когато го видите да се мотае из търговските центрове, той обикновено ще бъде придружен от жени в костюми - неговите сестри.

Той също не тича наоколо с елен. Вместо това идва въоръжен със саксофон, което е малко по-секси.

3. Коледа много прилича на Свети Валентин

В Европа и Съединените щати Коледа е свързана със семейството, но в Китай много прилича на Деня на Свети Валентин. Това не е официален или религиозен празник, така че е от скоро е станал популярен. Двойките обикновено прекарват деня в размяна на подаръци и изразяване на любовта си един към друг. Ресторантите обикновено предлагат романтични ястия и коледни предложения, докато щандовете за подаръци в магазините са пълни с шоколадови бонбони във формата на сърце, цветя и плюшени бонбони. Липсва, също така, натиска задължително да прекарате празника със семейството си.

В Макао и Хонг Конг има двудневен официален празник по Коледа, който е малко по-традиционен, повлиян от тяхната британска и португалска история.

4. Това е домът на световната коледна столица

Забравете Лапландия, Йу (Yiwu) в провинция Джъдзян е истинската коледна столица на света. Yiwu произвежда повече от 60% от коледната украса в света, от вашите приказни светлини до изкуственото коледно дърво. Градът е дом на над 600 фабрики, специализирани в коледни лакомства и аксесоари. Тук обаче няма да можете да купите нищо, тъй като е предимно на едра продажба.

5. Не е нужно да си оставате вкъщи

За разлика от повечето западни страни, улиците в Китай на Бъдни вечер и Коледа са оживени. Няма натиск да стоите на закрито или да посещавате семейството си, така че коледният ден в Китай е най-добре прекаран в пазаруване, хранене навън, пеене на караоке или посещение на кино. Магазините също работят до късните часове.

6. … Или поставете коледно дърво

Повечето китайци виждат коледни елхи само в търговските центрове – рядко ги виждат у дома. Ако хората получат дърво, то обикновено ще бъде пластмасово, покрито с хартиени фенери, цветя и вериги. Може също да го нарекат „Дърво на светлината“.

7. Официално е забранен в някои части на страната

В някои части на Китай празнуването на Коледа е официално забранено от комунистическите власти. В Хънян, вторият по големина град в провинция Хунан, празнуването на Коледа е забранено за членове на партията, а на членовете на обществеността е забранено да са улиците за партита и празненства на Бъдни вечер и Коледа. Във Фармацевтичния университет в Шенян в провинция Ляонин партията забрани на студентски групи да организират събития в кампуса, за да отбележат християнски празници като Коледа, за да „изградят културно доверие“. Властите казват, че са притеснени от разпространението на западното влияние и неговите религиозни нюанси.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин