Коледа в Бразилия? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледа в Бразилия?
Автор: Peika.bg
Коледа в Бразилия?
Снимка: pexels

Може да е време подходящо джапанки и слънчеви очила, но традиционната бразилска Коледа не изглежда твърде различна от повечето Коледи в Западна Европа или Америка.

Първите португалски заселници са дошли в Бразилия преди повече от пет века, така че много от коледните обичаи, традиции и суеверия в страната са наследени от Португалия. Искате ли да разберете как бразилците обичат да прекарват коледните празници? Ето няколко коледни традиции в Бразилия, с които ще обогатите знанията си.

1. Папай Ноел

В Бразилия Дядо Коледа се нарича Папай Ноел (Papai Noel). Той пътува от Северния полюс всяка година на Бъдни вечер, за да раздаде подаръци на добре възпитаните деца. Той обаче не се притеснява да се плъзга по комините. Децата трябва да оставят чорап на перваза на прозореца и ако го намери, ще го замени с подарък.

Подобно на традиционния Дядо Коледа, Papai Noel носи дебела роба в червено и бяло, въпреки че някои казват, че носи коприна, за да се охлади в лепкавото време.

2. „Тринадесета заплата“

В Бразилия е обичайно да получават „тринадесета заплата“ в края на годината. Това означава, че повечето градски, селски и домашни служители ще получат два пъти повече от нормалния размер на заплатата през декември. Бившият президент Жоао Гуларт въведе схемата в началото на 60-те години на миналия век в опит да стимулира икономиката около Коледа, като увеличи продажбите и събирането на данъци.

Допълнителната заплата се изплаща на служителя до края на годината на две вноски, веднъж преди 30 ноември и веднъж преди 20 декември. Изплащането на 13-та заплата наведнъж е незаконно.

3. Сцената на Рождеството е голяма работа

The Presepio или сцената на Рождеството е важна традиция в Бразилия. Хората я поставят в домовете си, в търговските центрове, в ресторантите и по улиците. Думата идва от латинското „Presepium“, което се отнася до сламеното леглото на бебето Исус, на което е спал във Витлеем. Португалски монах на име Гаспар де Санта Агостиньо въвежда традицията през 17 век и оттогава те са неразделна част от Коледа.

Хората започват да поставят сцените на Рождеството в началото на декември и ги свалят в навечерието на Нова година.

4. … като е Бъдни вечер

Бъдни вечер е време за празнуване със семейството и ядене на толкова много храна, че едва да можете да говорите. Хората обикновено прекарват следобеда с приятелите си, след което се прибират вкъщи за голяма семейна вечеря. Това е сравнително важен повод и повечето хора ще носят най-добрия си тоалет и ще си направят прическа за случая. Основното ястие се сервира около 22 часа, след което в полунощ всички ще скочат, ще дръннат чашите си и ще пожелаят на всички Весела Коледа. След това се разменят подаръци.

По-религиозните семейства може да присъстват на среднощна литургия, известна като „Миса де Гало“(Missa de Gallo). Петел (Gallo) обявява началото на церемонията.

5. Какво има за обяд?

Всъщност става въпрос по-малко за обяда, а за вечерята предишната вечер. Самата Коледа е по-скоро скромна афера, празнувана с по-малка група от семейството. Вечерята на Бъдни вечер включва коледна пуйка, честър, зеленчуци, ориз, шунка и картофени салати. Може да имате и треска с това или дори лазаня. Пудингът варира в различните региони. В някои южни градове ядат пудинг, подобен на щолен(stollen), повлиян от немската коледна традиция. В други части по-често се среща панетоне (pannettone), вдъхновено от Италия.

6. Малката коледна кутия

Малката кутия или „Caixinha“ е картонена кутия, украсена с коледна опаковъчна хартия, която се поставя в приемни, до касиери в магазини, във фризьорски салони, ресторанти и кафенета. Хората могат да вкарват монети и банкноти в кутиите като бакшиши за служителите. Това осигурява така нужното увеличение на доходите по време на Коледа за работниците с по-ниски заплати.

7. Голямо семейство? Време е за Amigo Secreto

Коледа е истински семеен празник в Бразилия. Събирането на толкова голяма група хора за раздаване на подаръци може бързо да стане скъпо и отнема много време, така че много бразилци вместо това правят Amigo Secreto или Amigo Oculto. Това е нещо като таен Дядо Коледа, където на един човек се възлага отговорността да купи подарък за някой друг, без той да знае. Когато размяната започне, всеки трябва да се опита да познае кой е парнтьора му, преди да му даде подаръка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин