С круиз по делтата на река По - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
С круиз по делтата на река По
Автор: Елена Исаева

Река По е най – голямата река, протичаща през територията на Италия. Със своята дължина от 652 км, реката минава през няколко италиански области – Пиемонт, Вале д‘Аоста, Лигурия, Ломбария, Венето, Емилия – Романя, Тоскана и Тренто. Извира от Котските Алпи, преминава през Ломбардската низина и се влива в Адриатическо море.

 

Реката протича през най – широката част в северна Италия, като на места е доста разлята и образува многобройни меандри, което е довело и до формирането на многобройните езера край нея. В последния участък от около 70 км преди устието си, в района на град Ферара, реката се разделя на няколко ръкава и острови между тях, като образува интересна и красива делта с голяма площ, преди вливането си в Адриатическо море, в близост до венецианската лагуна. Единият от ръкавите на реката е плавателен. Това е една от най – големите и най – сложните делти в цяла Европа.

С круиз по делтата на река По
Снимка: pixabay.com

 

Река По има голям водосборен басейн, протичайки в най – широката част на Северна Италия, тя събира в себе си около 40 притока, образувайки водосборен басейн, който обхваща площ от 71 000 кв. км.

Делтата на реката е изключително богата на биоразнообразни видове, а речният и парк е един от най – големите в Европа, което е допринесло и за включването и през 1995 г. в списъка на ЮНЕСКО като обект от световното наследство с голямо екологическо значение. Неслучайно около течението на реката е  съсредоточено и около 30 % от населението на цяла Италия.

Реката е от важно жизнено значение за жителите на Италия. Водите и се ползват за напояване, за риболов, в селското стопанство и за нуждите на индустрията.

Река По е любимо място за местните рибари, както и за любителите на природата. Туристите и чуджестранните гости на Италия са привлечени от редовните круизни маршрути, като най – търсеният е така нареченият „ Ромейски път “, който започва от Венеция, преминава през последната столица на Западната Римска империя – Равена и завършва в известна местност наречена Долините на Камео. Този маршрут е станал изключително популярен поради възможността за посещение на големите и красиви градове Венеция и Равена. Освен с богатата история и изобилие от културно – исторически паметници в известните и със световно изсторическо значение места, по маршрута също така пътуващите имат възможността да се любуват и на уникални природни места и гледки. Особено живописно в това отношение е градчето Камачио, което със своето разположение на брега на образувана от реката лагуна, предоставя възможност за пълноценен релакс сред тишината и чистотата на природата.

В Камачио, подобно на Венеция, са се обраували няколко канала, по които можете да се придвижвате с така наречените лодки лагунари. Тук типичното местно ястие е приготвено от змиорка, която местните рибари предлагат на пътуващите с голям артистизъм и въодушевление. А като местна атракция е Мостът на трите моста, под чиито арки преминават 5 канала. Съоръжението е изградено през XVII ввек. Интересен факт е, че от тук е преминал и Джузепе Гарибалди, а в близост до селището Камачо има и музей, където може да се видят негови вещи.

Друг интересен факт е и свързаността на Милано с река По чрез множество канали, които са били проектирани от великия Леонардо да Винчи, който освен с талантите си на художник, скулптор и архитект, е бил и изобретател и инженер.

Разходката с круиз по река По е впечатляваща и много зареждаща. За съжаление от няколко години реката периодично пресъхва. А учените предполагат, че след години реката ще скъси дължината си и ще се превърне в лагуна с висока соленост на водите, като така няма да е полезна за селското стопанство и промишлеността.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин