Семейна ваканция без стрес- мисията възможна - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Семейна ваканция без стрес- мисията възможна
Автор: Peika.bg
Семейна ваканция без стрес- мисията възможна
Снимка: Unsplash

Много семейства започват да планират и подготвят лятната си ваканция още от сега. Независимо дали става въпрос за седмица на родното черноморие, пътуване до далечна дестинация или дори престой в близката вила, семейните ваканции могат да бъдат малко стресиращи. 

Престоят на всички членове на семейството заедно, 24/7, в продължение на няколко дни, често води до покачване на напрежението. Има някои тактики, които можете да използвате, за да осигурите на себе си и близките си вълнуваща почивка, без излишен стрес. Ето как: 

1. Определете цел на пътуването

Независимо дали става въпрос за почивка на плажа, опознаване на нова дестинация или усвояване на нови умения, целта на почивката трябва да бъде определена предварително, за да няма сърдити накрая. Определянето на целта на пътуването преди заминаване ще гарантира, че всички са на една и съща вълна и се забавляват.

2. Позволете на всеки да изрази мнението си 

Познавате семейството си, така че знаете кой какво предпочита, но е добре да направите всичко по силите си всички да бъдат доволни. Преди да вземете каквото и да било решение относно предстоящото пътуване, позволете на всеки член на семейството да изрази мнението си и да каже къде му се ходи и какво му се прави. Имайки предвид мнението на всички, определете дестинацията и целта на пътуването. Ако искате всички да бъдат щастливи, измислете компромисен вариант, който да устройва всички. 

3. Осигурете си време насаме с половинката си 

Дори да имате малки деца, намерете начин да прекарате известно време само с половинката си по време на почивката. Това ще ви се отрази много добре. Има различни занимания за деца, като през това време ще можете да направите нещо за себе си. Повечето хотели разполагат с детски кът и аниматори, което също е доста добър вариант. Независимо какво ще ви коства, намерете начин да отделите поне 2-3 часа за себе си. В крайна сметка всички ще бъдат доволни от това решение. 

4. Ограничете времето пред екраните

За да може всички да се насладите на почивката и на мястото, на което се намирате, ограничете използването на електронни устройства. И това важи както за децата, така и за мама и татко. Няма как да искате от децата да не играят на таблета или да не гледат детски, ако вие не пускате телефона си. Посветете тези няколко дни на семейно време. Така ще се сближите и ще задълбочите връзката си. 

5. Не се притеснявайте за малките неща

Не се впрягайте излишно за дреболии. Може плановете ви да се променят, да не успеете да осъществите някои от тях и т.н., но не позволявайте на това да разваля настроението ви. Насладете се на времето си заедно и не се стресирайте излишно. В крайна сметка където и да се намирате и каквото и да правите, важното е, че сте всички заедно. 

6. Използвайте услугите на туристическа агенция

Ако искате планирането на почивката, а и самата почивка да минат възможно най-леко и лесно, обърнете се към туристическа агенция. Ще се чувствате много по-спокойни, когато някой друг мисли за всичко вместо вас. 

7. Разпределете си отговорностите

Не е редно единият от двамата (вие или партньорът ви) да поема цялата отгвороност. Ако нещата се случат по този начин, това няма да бъде почивка. Разпределете си отговорностите, така че да може и двамата да си починете и да се насладите на ваканцията си. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин