Световният ден на... голите велосипедисти - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Световният ден на... голите велосипедисти
Автор: Мира Янева

Има един ден в годината, когато в 70 града в над 20 държави стотици колоездачи се мятат на велосипедите, както ги е майка родила. И не, това не е световният ден на ексхибиционистите-колоездачи. Това е Световният ден на голото колоездене (през 2013 г. - на 8 юни), който си има съвсем сериозна концепция и цели.


Защо се прави

Голотата на участващите във велошествието без дрехи символизира уязвимостта на колоездачите в градски условия. Участниците протестират срещу замърсяването и прекалено натоварения автомобилен трафик в големите градове. В някои мегаполиси, като Лондон например, над 1000 души се включват. В такъв ден да висите в задръстване може да се окаже доста по-различно преживяване. 

И всички са голи?

Всъщност не е съвсем задължително всички да са голи. Официалният дрескод на събитието е "Съблечи се, колкото посмееш". И ако се питате дали не е болезнено да се кара колело на голо - и ние се запитахме. В Често задавани въпроси на сайта на проявата е споменато, че човек може да се нарани само ако не си е сложил слънцезащитен крем или ако падне от колелото. Според тези, които вече са карали велосипед на голо, усещането е същото като стандартното каране - само е по-студено.

Незаконно ли е да караш велосипед гол

И този въпрос се нарежда сред основните чуденки. На повечето места по света голотата на обществено място е незаконна. Въпреки това Световният ден на голото колоездене се провежда с нарастващ успех от няколко години. Ако се чудите защо, представете си кои ще са тези свръхсмели полицаи, които ще се се опитат да арестуват група от стотици велосипедисти, които носят само каска и маратонки?!

Има ли го в България

Засега не. Но това е от онези събития, които имат нужда от това някой да ги организира. Нищо чудно скоро и това да видим. Обикновено (но не непременно) се провежда през втората събота на юни (за дати следете тук)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Kasiopeq Haralampieva, 10.06.2013 | 09:44
ще е хубаво и в българия да се прожда такъв ден с голи велосипедисти :)
Абонирайте се за нашия бюлетин