Тайните на гробницата Кухата могила в Поморие - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайните на гробницата Кухата могила в Поморие
Автор: Мария Ангелова

Може да сте виждали десетки тракийски гробници из България, но не сте видели достатъчно, ако не сте прекрачили прага на Кухата могила в Поморие и не сте разкрили поне частица от тайните й.

Всичко започва (включително и мистерията) с двете стаи с форма на трапец, които днес са извън гробницата и са очертани само в основите си. Макар да има много предположения за тяхната функция, никое не е солидно доказано и тя остава загадка.

Оттук пристъпвате в 22-метров коридор – един от най-дългите, открити досега. Всяка крачка по него ви отвежда назад в годините – символично пътуване във времето. Смята се, че в средата на коридора някога е имало отвор, през който лъч светлина е насочвал посетителите към централната камера.

Самата камера е над 11 м в диаметър, като в центъра се намира куха колона с диаметър над 3 м. Именно от тази колона, необичайна за познатите тракийски градежи, носи името си гробницата. Колоната неслучайно е била куха – освен за поддържане на сводестия таван на помещението, се предполага, че в миналото се е използвала за авариен изход, тъй като вътре в нея има вити стъпала. Съществува и друго, по-прозаично обяснение – че стълбата е използвана от строителите, за да достигат до високите тавани и да редят тухлите там.

Тъй като това е една от най-късните тракийски гробници, в строителството й вече личи влиянието от римляните. Освен типичните за тракийските гробници елементи, тук има и римски тухли и арки, както и пет ниши в стената. В най-тъмната от тях се е намирала урната с праха на починал тракийски благородник (или няколко – смята се, че Кухата могила е била семейна гробница, която впоследствие е превърната в място за почитане ). В останалите ниши вероятно са били наредени статуетки, при които траките са извършали своите ритуали.

Полезна информация: Гробницата Кухата могила се намира близо до входа на Поморие, като има указателни табели. През лятото (юни-септември) работи всеки ден от 10 до 18 часа, през останалите месеци – само с предварителна заявка. Входът е 4 лв. за възрастни, 3 лв. За деца под 17 години и пенсионери.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин