Тихият океан изчезва? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тихият океан изчезва?
Автор: Peika.bg
Тихият океан изчезва?
Снимка: Unsplash

През 2016 г. учените решиха да посетят най-широката част на Атлантическия океан, между Африка и Южна Америка. Там е някак самотно. Минали дни, без да видят нито един самолет или кораб. Плували предимно делфини и китове. Те били буквално в средата на нищото, но защо?

Това е една от най-важните геоложки точки на Земята, Средноатлантическия хребет. Това е мястото, където се срещат две чудовищни тектонични плочи. Тектонските плочи са масивни парчета, които непрекъснато се движат, въпреки че обикновено не можем да ги усетим. Те образуват земната кора и в този случай се срещат под Атлантическия океан.

Изследователите пускат някои инструменти, които отчитат вълни, земетресения и други вибрации. Година по-късно те се върнали, за да съберат резултатите. Първоначално целта била да научим повече за историята на 2-те плочи. Но инструментите уловили много повече от това! Открили и някои неща за бъдещето!

Много по-надолу в дъното има слой от изключително гореща течна скала, която непрекъснато се издига нагоре, натискайки тектоничните плочи и ги кара да се раздалечават една от друга. Това означава, че Атлантическият океан се разширява с около 5 см всяка година, изтласквайки Европа и Африка от Америка.

В същото време неговият по-голям съсед, Тихият океан: се свива. Това е най-големият океан в момента, с огромна площ, която е около 30% от повърхността на Земята. Средната му дълбочина е 4000 метра и е дом на известната Марианска падина, най-дълбокото място в света.

И да, сега се свива с около една пета от квадратна миля на година. Някои учени дори смятат, че в крайна сметка след милиони години Тихият океан може напълно да изчезне.

Този океан е мястото, където смятаме, че се случват повечето земетресения, плюс това е мястото, където се намират много от световните вулкани. Всичко това причинява много треперене... плочите се движат и старите части от земната кора се унищожават. Океанското дъно не може да расте достатъчно бързо, за да ги замени!

Това означава, че в бъдеще предстоят големи промени. Няколко сантиметра не са голяма работа, но след няколкостотин милиона години вероятно ще има нов суперконтинент на Земята. Австралия бавно се насочва на север и в крайна сметка може да се сблъска с Корея, Япония и Източен Китай. Африка също се движи... след 50 милиона години тя ще се притисне точно към южните части на Европа.

Далеч в бъдещето може да е възможно да предприемете голямо пътешествие през всеки континент или да прекосите африканско-южноамериканската граница или дори най-накрая да стигнете до Австралия, без да се налага да предприемете най-дългия полет в живота си; но ще трябва да почакаме и то доста. Косата и ноктите ви всъщност растат приблизително със същата скорост, с която се движат тези зверове!

Представете си, ако всички живеят на един от тези суперконтиненти! Животните най-накрая ще могат да прекосяват континенти и да срещат видове, които никога преди не са виждали. Леопарди, носорози, лъвове, слонове; представете си, ако станат достатъчно любопитни, за да тръгнат на пътешествие извън местообитанието си... Лъвът може да срещне полярна мечка! А птиците, които мигрират към по-топли места, ще трябва напълно да реорганизират графиците си за пътуване...кой знае какъв ще бъде климатът!

Играта с континенталния пъзел не е нещо ново. Нашият свят не винаги е изглеждал така. Преди 300 милиона години нашата планета не е имала 7 континента, а само един. Суперконтинент, наречен Пангея.

Пангея е била заобиколена само от един океан. С течение на времето бавно започва да се разпада. В един момент Южна Америка, Антарктика, Австралия и Африка били едно цяло, а Северна Америка и Евразия били друго. С течение на времето тези континенти също се отделили, всеки в своята посока.

Учените са открили много подобни растения и животински вкаменелости на континенти, които са разделени от огромни океани. Дори когато само погледнете карта, можете да видите как Африка и Южна Америка изглеждат като две масивни парчета от пъзел, които си пасват перфектно.

Когато погледнете всички океани и морета на картата, може да изглежда, че те просто се вливат едно в друго, сякаш има само един голям океан и хората дават различни имена на различните части.

Атлантическият и Тихият океан имат строга граница, която прилича на невидима стена, разделяща 2 напълно различни свята. Можете ясно да видите различни цветове и води и те не се смесват. Разбира се, няма стена или реална физическа граница. 

Тихият и Атлантическият океан имат различни плътности, количества сол, температури, цял куп разлики. Границите, които разделят две водни тела, се наричат океански клони. Линията, която можете да видите, разделяща Атлантическия и Тихия океан... това се дължи най-вече на различни нива на сол.

Тихият океан е по-малко соленият. Това е така, защото в него се вливат много повече реки. По-тежките течности... са тежки. Така че те трябва да потънат на дъното. Но защо тогава границата между Атлантическия и Тихия океан е вертикална линия, а не хоризонтална? Първо, разликата в плътността на тези два солени звяра може да е достатъчна, за да ги спре да се смесят, но всъщност не е достатъчна, за да изпрати едното от тях на дъното, а другото да плава над него.

Има и друга причина и всичко е свързано с въртенето на Земята. Да кажем, че летите от Чили до Нова Англия. Ако летите право на север, докато стигнете там, Земята ще се е обърнала малко и няма да сте близо до вашата дестинация! За да стигне до правилното място, пилотът трябва да лети в малка крива.

Това е нещо като същата причина теченията да се движат в различни посоки. Теченията в Атлантическия и Тихия океан се отдалечават едно от друго, така че всъщност не се смесват на границата си, въпреки че и двете са просто вода! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин