Цветето, което мирише на мърша, цъфна в Белгия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цветето, което мирише на мърша, цъфна в Белгия
Автор: Иван Чорбаджийски

През последните дни в Националната ботаническа градина на Белгия в Мейсе има невиждан наплив от посетители – десет пъти повече от обичайното. Причината е голяма, мирише лошо и цъфти.

Запознайте се с Amorphophallus titanum, известно като Трупното цвете. Високо е близо 2 метра и половина, тежи 50 кг и мирише на мърша.


Миризмата му е като на „мъртъв заек, който е бил в кутия на слънце две седмици, след което отваряте кутията“, описва Барт Ван де Вейвер, учен ботаник. Ужасната смрад е създадена от природата, за да привлича определени насекоми, които налитат на мърша. По този начин опрашват цвета.

Въпреки неподходящата атмосфера за деликатни носове, хората се тълпят да зърнат (и помиришат) растението, което разцъфва много рядко - веднъж на 3-8 години. На всичкото отгоре температурата в парника на Ботаническата градина е 30 градуса.

„Влизате в много задушно, горещо място с тази миризма на разлагащо се тяло. Мисля, че щяхте да се обърнете и да избягате оттук, ако не бяхте дошли да видите това красиво цвете“, казва Барт Ван де Вейвер.

Миризмата е колкото силна, толкова и мимолетна и само за няколко дни изчезва. Ако не сте се срещнали с Трупното цвете в Белгия, можете да го потърсите в Суматра - родината му.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин