В Милано през декември – какво да видим, колко струва? (ден 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Милано през декември – какво да видим, колко струва? (ден 1)
Автор: Михаела Михайлова
В Милано през декември – какво да видим, колко струва? (ден 1)

Непланираните пътешествия са най-приятните, с това може да се съгласим всички, нали? Такова беше и моето пътуване до Милано този месец.

Приятел ме изненада с купени билети и запазена квартира, след като е гледал поредицата ни от травъл подкастите в youtube канала ни – peika&jenite.

Пътувахме с нискотарифна компания, билетите бяха доста евтини, но за сметка на това нямахме включен багаж. Само малка раница, която трябва да се побере под седалката в самолета. За мен не е проблем, а и за 4 дни не са ви необходими много дрехи.

Лично аз успях да събера всичко нужно, с различни аутфити за снимки, разбира се, като подредих багажа си по метода на Мари Кондо. Ако сте запалени пътешественици и летите само с чантата на гърба си, то задължително го проверете.

Била съм в Италия и преди, но никога в Милано. Проверих какво можем да правим там в сайта ни и си набелязах няколко от по-малко известните места и съставих график. Съветвам ви, когато пътувате за кратко време, да го уплътните качествено.  Както и да проверите как се стига до забележителностите, защото лутането може да „изяде“ времето ви. Макар че, Италия е красива и която и малка пряка да хванете няма да съжалявате.

Кацнахме на летище Бергамо, имайте предвид, че пътят от него до Милано е около 40 минути и трябва да хванете автобус, за който може да закупите билети онлайн.Цената му е между 7 и 10 евро, в зависимост от фирмата, която изберете. Поверете този сайт - https://www.omio.com/, ще ви бъде много полезен, ако решите да съчетаете разходката в модната столицата с обиколка на някой от малките селца около нея.

Кацнахме , пихме едно бързо кафе на летището и потеглихме. За щастие квартирата ни беше доста близо до метростанция на метрото, а от там – всичко на 15 минути от нас. Настаняването както в повечето случай беше от 14 часа, а ние кацнахме много рано. Решено! В първия ден ще отметнем от списъка известната катедрала Дуомо и галерията Виктор Емануил.

Величествената катедрата беше наистина красива, а галерията се оказа чудесно „скривалище“ от дъжда навън. Разгледахме пищната украса в галерията и блестящата елха с камъни Сваровски. За жалост коледните светлини на площад Дуомо грейваха един ден след като ние вече се бяхме върнали в България, но и малкото което видяхме ни донесе празнично настроение. Коледен базар с всякакви вкусотии и аромати беше разположен до катедралата. Непосредствено до нея се намира и голям шопинг мол, с едни от най-скъпите магазини в света. Ако сте настроени да пазарувате – това е вашето място. А, ако сте като нас, на последния етаж има и няколко заведения, от които се вижда цялата катедрала и площада. Пазар не направих, но пък пихме вино с невероятна гладка – безценно.

До края на деня обиколихме централната част на града и хапнахме пица – цените варираха от 9 до 15 евро, а пастата беше на цена от 15 евро в почти всички заведения.

Разучихме миланското метро. Подобно на нашето има 3 линии, еднократно пътуване е на цена от 2 евро, а дневна карта – 7. Може да закупите и тридневна такава за всички линии, цената за нея беше около 12 евро ( не се възползвах от нея и не помня точно хаха).

С него стигахме до всяка дестинация в града, не успях да се кача на трамваи, но пък видях прочутия трамвай ATMosfera - скитащ ресторант, в стар стил, разположени във вагони. Той обикаля Милано и радва посетителите на града.

Нямаше как да не обиколим и магазините. Впечатлена бях от цените – с пъти по-ниски от тези у нас. Взехме бутилка розе, на скромната цена от 2 евро и се запътихме към квартирата.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jenite.bg (@jenitebg)

Денят беше събота и с изненада открих, че до бъдещия ни дом има пазар, като тези нашите, но по фенси хаха. Отбихме се – аромата на пресен босилек не ни позволи да подминем. Хляб, пармезан и какви ли не вкусни неща бяха на показани. Напълнихме торбите с пресни зеленчуци, сирене и паста. Местенцето, в което бяхме отседнали ни позволяваше да си готвим и да починем в уюта на ‚дома“ след като навъртяхме близо 25 хиляди крачки, в дъждовно Милано.

Така изглеждаше нашия първи ден в модната столица, останахме там още два – как преминаха те може да разберете в следващата ни статия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин