Защо Бермудският триъгълник не фигурира на картата - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо Бермудският триъгълник не фигурира на картата
Автор: Peika.bg
Защо Бермудският триъгълник не фигурира на картата
Снимка: pixabay

Можем ли да преценим колко кораби и самолети са изгубени в Бермудския триъгълник? Дали изчезването им е резултат от човешка грешка или метеорологични явления? Нека се опитаме да разберем.

 

Има любопитна история за S.S. Cotopaxi. Този кораб изчезва през 1925 г., пътувайки от Чарлстън, Южна Каролина, за Хавана. Така и не достигна целта си. Години по-късно, през 80-те години на миналия век, на 40 мили от Сейнт Августин, Флорида, е открита развалина. Тъй като специалистите не успели да определят с точност какво и откъде идва, те го нарекли „Мечка развалина“. Били нужни много допълнителни години работа, извършена главно от морски биолози, за да се установи, че този кораб наистина е изчезналият S.S. Cotopaxi. Това беше потвърдено през януари 2020 г. Как корабът се е появил отново? И как се е стигнало до там, след като това мистериозно корабокрушение дори не е в Бермудския триъгълник?

Нека разберем кой е измислил този термин „Бермудски триъгълник“. Можете ли всъщност да посочим триъгълника на карта? Не, това всъщност не е официално признато местоположение. Бермудският триъгълник не се появява на нито една световна карта. Никой не е определил точните му граници. Има само предположения за цялата площ, варираща между 500 000 и 1,5 милиона квадратни мили. Регионът има неясно триъгълна форма. През 1964 г. американски автор на име Винсент Хейс Гадис за първи път излиза с идеята, когато пише статия за списание Argosy. Той използва терминът "Бермудски триъгълник", за да опише триъгълен регион, „който е унищожил безследно стотици кораби и самолети“.

Доста трудно е да се установи броят на изгубените кораби и самолети, защото някои кораби и самолети са изчезнали, без да оставят никаква следа. Останките им в района не са открити.

Легендите за Бермудския триъгълник датират от 15 век. Като тази на италианския изследовател Христофор Колумб. Когато плава през водите на Атлантическия океан, той минава покрай това място в края на 1400 г. В това, което сега познаваме като Бермудския триъгълник, той вижда огромен пламък, който сякаш току-що се бил разбил в океана. По-късно той вижда необичайна светлина, мигаща в далечината на точно това място. Както много други моряци, неговият компас имал сериозни неизправности. Полет 19: военноморски самолет по рутинен график през 1945 г. също поставя началото на легенда за Бермудския триъгълник.

Командван е от лейтенант Чарлз Тейлър и е записано, че той просто се е изгубил в триъгълника без причина. Тъй като тогава пилотите нямали GPS, те трябвало да се доверят на компасите си и да следят колко дълго са летели в определена посока, както и да съобразят скоростта си. Малко след изпълнението на задачата и двата компаса на борда спрели да работят правилно. Записите, открити след изчезването на самолета, също показват, че Тейлър не е имал часовник в този конкретен ден. Първоначалният доклад гласи, че грешката на пилота е причината за това злощастно събитие. Въпреки това, тъй като хората не били доволни от този резултат, той бил променен на „неизвестни причини“. Един оцелял пилот на име Брус Гернън предположил, че е преминал през мъгла, докато е минавал над триъгълника, което го е накарало да пътува във времето!

През 1970 г., когато се случва този инцидент, той управлявал самолета си, когато бил заобиколен от два огромни облака, които се въртели спираловидно. Подобно на много други преди него, той забелязал, че навигационните му устройства не работят добре. Когато най-накрая успял да излезе от тези облаци, той открил, че полетът му е отнел само 35 минути. А трябвало да бъде 75. Тъй като нямал друго разумно обяснение за това, през което преминал, той вярвал, че трябва да е бил избутан напред във времето.

Над Бермудския триъгълник са наблюдавани не само странни на вид облаци. През 2014 г. пилот споделя, че почти се е сблъскал с летящ обект, който не успял да идентифицира! Някои от тези странни срещи дори били заснети на запис. Например полет от началото на 2015 г., чийто пътници са забелязали любопитен обект, който просто се носел над океана. Пилотите така и не разбрали какво всъщност са видели там. 

Добре, не всички възможни обяснения са толкова необичайни. Океанографите, например, също се опитват да обяснят защо корабите изчезват тук. И така, наскоро те се върнаха към една от старите си теории: измамни вълни. Това са огромни стени от вода, които изскачат внезапно. Ако няколко такива вълни се издигат едновременно, те се припокриват. Този тип вълни могат бързо да потопят дори най-големите кораби.

Метеоролозите също имат обяснение: шестоъгълни облаци. Тези необичайни видове облаци могат да генерират ветрове със скорост до 430 км в час. 

Собствената магнитна сила на Земята също може да има нещо общо с това. В рамките на Бермудския триъгълник компасите сочат към истинския север, географския северен полюс, а не към магнитния север, променящия се магнитен северен полюс. Някои дори обясняват, че тъй като тези две съвършено се припокриват в Бермудския триъгълник, това може да причини магнитен феномен, който може да доведе до повреда на навигационните устройства. Нарича се агонична линия. Проблемът е, че учените са открили, че тази линия се движи всяка година. Може да е преминала през Бермудския триъгълник в един момент, но сега е през Мексиканския залив.

Други странни природни феномени, открити по крайбрежието на Норвегия, биха могли да помогнат да се обясни защо Бермудският триъгълник е погълнал толкова много кораби и самолети. Там има няколко кратера - с размери до 50 метра дълбочина. Учените смятат, че те са създадени от мехурчета газ метан.

Този газ изглежда изтича от находища, скрити дълбоко в морското дъно. След като газът достигне определено количество, той избухва на повърхността и предизвиква изригвания. И така, наистина ли пилотите и капитаните на кораби избягват тази област днес? Може ли това да обясни защо в днешно време има по-малко кораби, които се губят там?

Но ако някога сте летели от Маями до Сан Хуан, Пуерто Рико, вероятно знаете, че това не е вярно. Що се отнася до корабите, ако хората избягват Бермудския триъгълник, почти всички ваканции на Карибите ще бъдат провалени. До ден днешен има много полети, които минават над Бермудския триъгълник, така че е ясно, че никой не го избягва.

Това място е един от най-натоварените морски пътища в света. В наши дни Бермудският триъгълник има интензивен ежедневен трафик, както по море, така и по въздух. Но Бермудският триъгълник наистина е обект на тропически бури и урагани, които се случват много често. Нека имаме предвид, че Гълфстрийм – силно океанско течение, което причинява резки промени в местното време – преминава през Бермудския триъгълник. Освен това най-дълбоката точка в Атлантическия океан също се намира в Бермудския триъгълник. 

Така че, ако се замислите, цялата мистерия е перфектна комбинация от човешка грешка, лошо време и много корабен трафик. Това се потвърждава от данни, предоставени от Бреговата охрана на САЩ. Ако погледнете в проценти, броят на корабите или самолетите, които изчезват в Бермудския триъгълник, не се различава от където и да било другаде. Изчезванията не се случват по-често, отколкото във всеки друг регион на Атлантическия океан. Официалната статистика сочи, че около 50 кораба и 20 самолета са изчезнали, докато са пътували през този регион.

Има и някои събития, които, както се оказва, изобщо не са се случили, добавяйки фалшиви доклади. Като тази на самолетна катастрофа през 1937 г. край Дейтона Бийч, Флорида, за която местните вестници изненадващо не разкриват нищо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин