3 март в Пловдив - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
03
3 март в Пловдив
ДАТА: Oт 03 Март 2020 до 04 Март 2020 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
3 март в Пловдив

ЗА ТРЕТИ МАРТ - 142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО И НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


3 март 2020 г., вторник


11.00 ч. Катедрален храм “Св. Богородица”


 Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай


12.00 ч. Паметник на руските освободители – Бунарджика


Тържествено отбелязване на 142-та годишнина от Освобождението на България. Официално слово – инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет-Пловдив, водещ – Христо Христов. Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.


12.00 ч. пл. „Стефан Стамболов“


Концерт на Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка", ръководител Мария Кьосева


13.00 ч. Паметник на опълченците – Централни гробища


Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър


16.00 ч. Площад „Стефан Стамболов”


Празничен концерт на Представителният духов оркестър на ВВС


ръководител майор Михаил Младенов


18.30ч. – пл. „Централен“


Тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Водещ Петър Тосков


ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:


Както всяка година комитет „Родолюбие“ организира „Поход на свободата“. Шествието е предвождано от членовете на комитета, които освен традиционното си облекло носят и копия от знамената на българското опълчение. Гражданите, които желаят  да се включат трябва да се явят в 10.30 часа в подножието н а Бунарджика пред входа на ресторант „Южен полъх“ (бившия „Малък Бунарджик“), за да се качат пеша и под строй до паметника на руските освободители за началото на честването в 11 часа.


По инициатива и с подкрепата на Почетния консул на Руската Федерация в Пловдив Георги Гергов в деня на честването е организиран безплатен транспорт за трудноподвижни и възрастни хора. Микробусите тръгват от спирката на бул „Руски“, от сраната на Бунарджика, в началото на ул.Волга.


ОП „Паркиране и репатриране“ напомнят, че по случай Националния празник 3 март паркирането в „Синя зона“ на 3 март 2020 г. ще е безплатно. На официалните празници и свързаните с тях почивни дни пловдивчани и гостите на града не заплащат за престой в зоната. На Националния празник 3 март всички градски автобуси ще работят с празнично (неделно) разписание.


„Алманах. История на българщината“ ще бъде представен в Пловдив точно на Националния празник - 3 март в Plovdiv Plaza Mall от 11:00 ч. до 19:00 ч. Там ще ви очакват Иван и Андрей от Междинна станция, които ще подаряват Алманаха и ще бъдат водещи на събитието.  Участие в програмата ще вземат: Лилия Семкова, Ивайло Шопски, Българознайко и Сдружение Българска история. Кулминацията на събитието ще е изпълнението на Васил Найденов.


Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив. Обектът ще приема посетители между 9:30 ч. и 17:00 ч. със свободен вход.


Музейният магазин на експозиция „Българско Възраждане” ще предлага всички печатни издания на Регионален исторически музей – Пловдив на половин цена, а намалението при някои ще бъде повече от 50%. Сред намалените издания са: „Ролята на Община Пловдив за развитието на града през периода 1886-1944 година”, която ще се предлага на цена от 4 лв., „История на Община Пловдив 1878-1989” на цена от 6 лв., „Освобождението на Пловдив 16 януари 1878” на цена от 1 лв., „Справочник на улиците и площадите в Пловдив” на цена от 3 лв. и др. Официалният календар на Община Пловдив и Регионален исторически музей – Пловдив за 2020 година, който струва 9 лв. ще бъде продаван за 4 лв.


4 март 2020 г., сряда 


Регионален исторически музей - Пловдив ще бъде домакин на две събития, свързани с годишнината от Руско-турската война и Освобождението на България, които ще се проведат в зала „Съединение“ на пл. „Съединение“ № 1:


На 4 март 2020 г. от 10.00 часа ще се проведе международна научна конференция под надслов „142 години от Руско-турската война и Освобождението на България”.


В нея от руска страна ще участват: Константин Илич Могилевский – член на Президиума на Руското историческо общество (РИО), изпълнителен директор на фонд „История Отечества“, - Алексей Константинович Левикин – член на Президиума на РИО, директор на Държавния исторически музей,  Ефим Йосифович Пивовар – Президент на Руския държавен хуманитарен университет и  Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовский – Председател на комитета „Русское наследие в Соединенном королевстве“.


От българска страна ще участват:  Академик Константин Косев, Академик Георги Марков,  Академик Васил Гюзелев.


Отново на 4 март 2020 г. от 17.30 часа отново в зала „Съединение“ ще бъде представена книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” с участието на нейния автор Никола Филипов, автора на предговора Румен Петков и издателя професор Валери Стефанов. Автографи ще раздава и самият княз Никита Лобанов-Ростовски.


Събитията се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин