Фестивал на оперно и балетно изкуство - Стара Загора 2020 - Стара Загора, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
27
Фестивал на оперно и балетно изкуство - Стара Загора 2020
ДАТА: Oт 27 Ноември 2020 до 10 Декември 2020 МЯСТО:
Добави в календара
Фестивал на оперно и балетно изкуство - Стара Загора 2020

Фестивалът на оперното и балетно изкуство-Стара Загора 2020 за 51-ви път
Организатори: Община Стара Загора и Държавна опера-Стара Загора
 
ФЕСТИВАЛ НА НАДЕЖДАТА
Желко Лучич, един от най-търсените баритони на световната оперна сцена е сред специалните и очаквани участници във фестивала.
Да помним
Първият специализиран форум за опера и балет в България е създаден през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година е преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националния преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът през 1991 г. Довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година. Фестивалът се организира от Държавна опера-Стара Загора и Община Стара Загора.

Звездно участие



Откриването на Фестивала на оперното и балетното изкуство-Стара Загора`2020, на 27 ноември, с премиерата на Старозагорската опера на „Бал с маски“ от Джузепе Верди, ще бъде със специалното участие на звездата на Метрополитън опера световно признатия баритон Желко Лучич.



Следващият ден, 28 ноември, освен втория спектакъл на „Бал с маски“, предвижда и среща с оперната прима Евдокия Здравкова-Хорозова. В утвърдения фестивален формат „Среща с автограф” Светлана Димитрова ще представи богатата творческа биография на именитото българско сопрано, илюстрирана с многобройни отзиви на уважавани музикални критици и видеофрагменти с участието на Евдокия Здравкова-Хорозова.

Корен дълбоко в небето
С това заглавие преди години незабравимата Маргарита Арнаудова посвети таланта си в отглеждането и развитието на съвременния български танц.
На 29 ноември, в неделния следобед, гостите на фестивала ще проследят две събития под знака на българското нематериално наследство, творчество и изпълнителско изкуство. Изложбата „Българката и магията на традиционните занаяти и обреди“ с куратор Ирина Дилкова  представя уникални изображения, съхранени върху стъклени фотоплаки. Специално ще бъде прожектиран и 40 минутния авторски  филм „Съкровища в сърцето“.



А танцовият спектакъл „Песента на планетите“ по музика на Емелина Горчева, режисурата на Калина Богоева и със специалното участие на Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще допълни внушенията със съвременни артистични проекции.

Да напишеш писмо до Бетовен



В годината, когато се отбелязва 250 годишнината на Бетовен Вера Немирова и Соня Немирова ще споделят на 30 ноември в залата на Регионалната библиотека Захарий Княжески своите срещи с творчеството на големия немски композитор. Соня Немирова преди години дебютира в Германия с изпълнението на Леонора от операта на Бетовен „Фиделио“. Тя също така многократно е изпълнявала по цял свят сопрановата партия в Девета симфония. Вера Немирова, като режисьор е реализирала две постановки на „Фиделио“ - в Грац и Прага. В началото на годината Вера Немирова печели награда на Общественото радио на Германия в конкурса „Писмо до Бетовен”.


Балканска оперна мрежа
Създадена преди пет години в Стара Загора Балканската оперна мрежа продължава да развива обмяната на идеи и творческо сближаване. И през тази година Фестивалът на оперното и балетното изкуство – Стара Загора ще продължи създадената традиция от последните години за участие на чуждестранна оперна трупа. На 1 декември Националният оперен театър на Белград ще представи концертно операта „Норма” от Винченцо Белини. Съставът ще гостува в Стара Загора с най-добрите си солисти в изпълнението на един от образците на италианското белканто. Концертният формат се налага заради строгите противоепидемични ограничения в Сърбия, които допускат публичното представяне на оперните спектакли само в концертна форма. Диригент ще бъде Деян Савич – един от водещите диригенти в съседна Сърбия.

Спомен за Александър Йосифов



След ретроспекциите миналата година към началото на фестивала, свързани с неговия основател – маестро Димитър Димитров и историята на балета в Стара Загора, през 2020 г. във фокуса на вниманието е Александър Йосифов, който тази година щеше да навърши 80 години.  Независимо, че ни напусна преди четири години, неговото творчество продължава да живее във всички български оперни театри.
На 3 декември в изложба съвместно с Музея за история на радиото към Софийския университет ще бъде представена многостранната му дейност като творец-автор на много музикално-сценични произведения, като дългогодишен председател на Фестивала на оперното и балетното изкуство и като директор на „Балкантон”. За първи път ще бъдат изложени кадри с Борис Христов по време на записите в храма „Св. Александър Невски”. Споменът за Александър Йосифов ще бъде допълнен и с представянето на авторски филм на Магдалена Манолова.

За първи път в Стара Загора



На 4 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт. Сюжетът тук е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.

Изкуството е феникс



Освен неочакваните тревожни последици от епидемията, през 2020 г. Държавна опера – Русе беше сполетяна от тежък инцидент. Пожарът създаде допълнителни грижи на уважаваната оперна трупа. Независимо от препятствията русенци намериха възможност да реализират една нова премиера на интригуващо заглавие с международен постановъчен екип. „Джани Скики“ е последна част от оперния триптих на Пучини „Мантията“ и „Сестра Анджелика“.Сюжетът е изграден на основата на 30-та песен от поемата „Божествена комедия“ (1320) на средновековния италиански поет и философ Данте Алигиери (1265-1321). Автор на либретото, създадено със завидна ловкост и завладяващо с изящното си чувство за хумор е Джовакино Форцано (1883-1970).
 
Доброто побеждава



Финалът на фестивала ще бъде поставен от премиерата Старозагорската опера на балетния шедьовър на П. И. Чайковски „Спящата красавица“. Постановката и режисурата са дело на Андрей Босов – изпълнител и хореограф с впечатляваща кариера в Русия, САЩ и много други страни.„Спящата красавица“ е най-хубавият класически балет като музика и хореография. „Мариус Петипа успява да събере в едно цяло лиричното изящество с напрежението на драматичните действия“, споделя Андрей Босов.
Така с надеждата за по-добри години, организаторите на първия оперен фестивал в България очакват да заразят верните почитатели на музиката и танца с вяра и оптимизъм.
На добър час, Фестивал!
 
При провеждането на фестивала ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.
Цени на билетите от 15 до 40 лева
Предварителна продажба на билети:
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА:
Сграда Опера (Южен вход),
бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 30
тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360
понеделник – петък: 8:00 – 20:00 ч.
събота – неделя: 10:00 – 18:00 ч.
БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. „Веслец“ №1
тел.: 0888 63 58 84 понеделник - петък  8:00ч.- 20:00ч.
 събота- неделя    10:00ч - 18:00ч.

 


 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин