Изложба на ДОБРИН АТАНАСОВ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
10
Изложба на ДОБРИН АТАНАСОВ
ДАТА: Oт 10 Март 2020 до 15 Март 2020 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба на ДОБРИН АТАНАСОВ

На 10 март от 18.30 часа в галерия „Етюд“ се открива изложбата „Алтер его“ на художника Добрин Атанасов.


Експозицията представя поредица от принтове на дигитално обработени рисунки. Очевидна в тях е инспирацията от изкуството на графитите, с разпознаваемата си естетика и знаковост. Правят впечатление силно стилизираните изображения в интензивни цветове, с характерна иконография. Изчистените до знак образи се преплитат с геометризирани декоративни елементи, съчетани в контрастни, дори понякога дисхармонични, цветови решения. В сюжетен план работите са заредени с хумор и ирония, нерядко изградени на базата на алогични съпоставки.


Авторът често преповтaря едни и същи сюжети в различни цветови вариации. Колажира вече ползвани елементи. Директно представя фрагменти и мотиви от творбите си като отделни произведения. В основата на този постмодернистки подход стоят възможностите на дигиталните графични инструменти. Чрез използването им се търси разширяване и надграждане параметрите на традиционното рисуване. В същото време тенденциозно се избягва замяната му с изцяло компютърно генериране на изображения.


Заглавието на изявата отразява нехарактерната за художника творческа посока, развивана извън основните му занимания в областта на концептуалното изкуство. Представеният цикълът от работи очертава съвършено различно визуално направление, далеч от традиционните измерения на творческите му реализации.


Добрин Атанасов е преподавател в катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Водещ е на редица дисциплини, свързани със съвременно изкуство и графичен дизайн. Зад гърба си има реализирани десетки художествени инсталации лендарт творби, кинетични и интерактивни произведения, видеа и дигитални принтове. Освен в България, има изяви в Германия, Италия, Чехия, Полша, Словакия, Естония, Румъния и Сърбия. Ежегоден организатор е на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“ и на значителна част от дейностите на сдруженията „АЛОС“ и „Изкуство в действие“. „Алтер его“ е седмата му самостоятелна изложба.


Експозицията на Добрин Атанасов ще може да видите в пространството на Галерия Етюд от 10 до 15 март 2020 (ул. „Цанко Церковски“ 34 /площад „Журналист“/, София)

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин