Капана Фест - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
14
Капана Фест
ДАТА: Oт 14 Октомври 2016 до 16 Октомври 2016 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Капана Фест

Изпълнители от 6 държави в една великолепна мултистилова музикална програма на Капана Фест този октомври!


На сцените на емблематичния пловдивски фестивал ще се качат имена като RoadkillSoda (RO), Meszecsinka (HU), House of Broken Promises (USA), Sinoptik (UKR), родните звезди Петър Ралчев и приятели, Нина Николина и Калин Вельов, Last Hope, Panican Whyasker, КoKa Mass Jazz, Оперно филхармонично дружество и много други!

Музиката е движещата сила на Капана Фест и този факт се доказва и през настоящото издание, което ще се случи на 14, 15 и 16 октомври в едноименния творчески квартал на гр. Пловдив. Фестивалът е доказал своя неподражаем подход в подбора, съчетанието и изпълнението на музикалната си селекция. За да докаже за пореден път високото ниво на сценичните си изпълнения, организаторите се обръщат към професионалистите от Onstage Sessions и Numbered Days Booking за изграждането на една изключителна концертна програма. Тя вече е факт и гарантира неочаквани музикални преживявания.

Тази година датите на Капана Фест бяха съобразени и синхронизирани с европейските турнета на редица атрактивни имена от международната сцена.  По този начин за пръв път на фестивала ще вземат участие артисти от 6 националности.

Рок сцената ще открие румънската desert stoner rock банда RoadkillSoda. Веднага след тях на сцената ще се качат американците от House of Broken Promises, които ще ни пренесат отвъд океана с тежък southern metal sound. Първата вечер на рок сцената ще закрие българската хард кор машина Last Hope.

Съвсем различни музикални настроения ще ни предложи сцената на Ядрото. Тук откриваме със специално подготвена програма от ОФД (Оперно филхармонично дружество) Пловдив, които ще представят проекта "Браз Асоциация при Държавна Опера Пловдив".

Световноизвестният акордеонист Петър Ралчев ще се качи на сцената заедно с Пейо Пеев - гъдулка,  Недялко Недялков - кавал и  Ангел Димитров - китара. Едва ли някой може да опише предварително какво музикално приключение ще създаде тази виртуозна компания музиканти.

Петър Ралчев е една от най-ярките звезди на съвременната българска и международна world сцена. Той разчупва бариерите на много жанрове и ги обединява в изтънчена калейдоскопична музика най-лесно определима стилово като уърлд мюзик, доказателство за което са неговите непрестанни участия във фестивали и културни форуми по света.  Освен солови изяви, той свири и в няколко интернационални формации като: The Other Europeans Band, No Border Orchestra, Accordionale, Danube Ship Orchestra, Arаbesque и др. 
Недялко Недялков е един от най-добрите изпълнители-кавалджии в нашето съвремие. Познат на широката публика като солист на оркестъра за народна музика на БНР, а на световната сцена е известен с участие в проекти като Farmers Market, River Dance, Тракийска Рапсодия и др. 
Пейо Пеев е сред най-големите гъдулари в България, познат със съвместните си проекти с Теодосий Спасов, Иво Папазов, Петър Ралчев, Стоян Янкулов и др. Един от водещите модернисти в съвременния български фолклор.
На виртуозния китарист Ангел Димитров се пада честта да бъде едновременно ритъм секция (ритъм и бас) и хармоничен инструмент сред своите колеги и приятели. Той обича да преплита фолклора с други тенденции, работи с други жанрове музика, най-вече рок и фюжън. С това са свързани и страничните му проекти както и авторската му музика.

Музикалната програма на сцената на ядрото ще закрият Нина Николина и Калин Вельов с най-новия си музикален проект Pendara Ethno Project , в който участва и народната певица Екатерина Ангелова. Неслучайно Pendara ще закрият вечерта. Стилът им е смесица от традиционен фолклор,  поставен в контекста на съвременен електронен хаус и дръм енд бейс аранжимент.


Събота


Съботният следобед стартира с музикалната селекция на Aftereight - Dj дуото познато на Пловдив като резиденти на култовия клуб Apartment 101.
След тях на сцената излизат Krekhaus Jam, представители на онази нова вълна от българската музикална сцена, която не може да бъде определяна стилово и все по-често усещаме като звук и настроение при младите групи.

По същото време на сцената пред No Sense, ще свирят Faded Square и NU/ANCE - две определено алтернативни банди, отново представители на модерното младо поколение.
Рок сцената ще закрият култовите алтърнатив легенди от Panican Whyasker, които ще представят материал от предстоящия си албум 'Sick Colored Planet', по който бандата работи заедно с  басиста и продуцент на Faith No More -  Billy Gould. Преди тях обаче публиката първо ще срещне изгряващата psychedelic rock банда Sinoptik от Украйна. Софийската публика вече познава Sinoptik от съвместния им концерт с NU/ANCE по-рано тази година, а посетителите на Капана Фест трябва да оценят по достойнство гостуването им, защото момчетата отмениха гиг в Одеса и идват специално за фестивала.


Връщаме се на сцената на улица „Загреб“, където КoKa Mass Jazz и The Kitchen Brothers ще завършат вечерта с музикалния фънк коктейл Groovy Jam Shoes, номиниран за албум на годината в Barricade Radio - UK и,  за който легендарният музикален критик Стивън Томъс Ърлуин, главен редактор на All Music Guide и ученик на Чък Бери, написа на стената с в Twitter по повод албума: "Groovy Jam Shoes" на КoKa Mass Jazz  е моето заглавие за албум на годината. Веднага след появата си през март миналата година, GJS оглави първо място в класацията за най-добри продажби в може би най-голямата европейска музикална платформа Juno Records.“


Неделя


Рок сцената пред No Sense ще бъде връхлетяна от истинска метъл инвазия още рано през неделния следобед. Специално за случая се събира една от култовите през последните години пловдивска банда Collapso. След тях като съпорт акт на Odd Crew ще забие младата траш надежда на Словения BattleХ, които веднага след изпълнението заминават на европейско турне като съпорт банда на Odd Crew, които са явление не само за нашите музикални мащаби, а и за динамичните тенденции в европейския музикален живот.
Честта да закрият Капана Фест се пада на унгарския уърлд проект с ярка българска следа - Meszecsinka, който все по-често присъства в лайнъпите на редица утвърдени фестивали на Стария континент. Преди тях публиката ще има щастието да гледа и слуша ексклузивно представление на Камарата Пловдив при Държавна Опера Пловдив със специалното участие на световно признатия български кларинетист Илиан Илиев и маестро Деян Чобанов.

В петъчната и съботната вечер посетителите на фестивала ще могат да се насладят и на изпълненията представени на акустичната сцена на ул.“Георги Бенковски“. Акцент тук ще бъде участието на джаз квартета The Teachers, в който свирят двамата най-утвърдените китаристи на България - Цветан Недялков и Веселин Койчев.

Генерален спонсор на есенното издание на Капана Фест е "Каменица" АД.
Капана Фест се осъществява още с любезното съдействие на Община Пловдив и фондация Пловдив 2019.
Културна фондация "Соул Сити" благодари за подкрепата и доверието в поредното реализиране на Капана Фест - Душата на Кваратала!

Повече информация може да откриете на официалния сайт на фестивала, както и във Фейсбук страницата и събитието.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин