Мостове на изкуството – приемственост и памет - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
21
Мостове на изкуството – приемственост и памет
ДАТА: 21 Септември 2021 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Мостове на изкуството – приемственост и памет

Презентация на Орлин Дворянов и Добрин Атанасов в рамките на фестивала „Реките на София.


Презентацията включва документални кадри и снимков материал от художествената акция „Мостове на изкуството на групата „ДЕ(„Динамична естетизация)от 1988 г. Също така ще бъдат представени и проекти за художествени намеси и документации от акции по софийските реки на сдружение АЛОС.


„Мостове на изкуството е първата проява на градски акционизъм в историята на българското изкуство. Осъществена е в района на Перловска река, а автори са Орлин Дворянов и Добрин Пейчев от групата „ДЕ. Акцията представлява последователно ситуиране на мобилна метална конструкция, наречена „Сито на светлинатав близост до деветте моста от Военната академия до НДК. Авторите разглеждат градската среда, като активен социален компонент. Действията им са насочени, не толкова към конкретните пространства, колкото към диалог с публиката, която пряко въвличат в онова, което правят.
Акцията осезателно провокира интереса на столичани, предвид липсата на информация за подобни изяви по това време въобще. Още преди реализациите Дворянов и Пейчев са задържани и разпитвани от органите на Държавна сигурност за намеренията им.


По повод 25-ата годишнина от акцията „Мостове на изкуството през 2013 г., сдружение АЛОС организира поредица от инициативи, свързани със софийските реки. Идеята е да се изследват настъпилите промени в художествения контекст и цялостната културна ситуация, през изминалия четвърт век. Визира се съвременната гледна точка за работата на художниците в градската среда, като за целта са привлечени най-младите – студентите и учениците, които се обучават в сферата на визуалните изкуства.
В тази връзка е осъществена художествена акция в коритото на река Владайска с ученици от художествената гимназия „Св. Лука. Студентите от специалност „Изобразително изкуство на Софийския университет създават поредица от проекти за различни интервенции в зоните на реките. Реализирана е и изложбата „Мостове на изкуството. Градски акционизъм четвърт век по-късно в галерия „Алма Матер.


Център за неформално образование и културна дейност АЛОС е независимо сдружение, учредено през 2003 г. Мисията му е насочена към създаване на подходяща културна и социална среда за пълноценен живот в България. Дейността на сдружението е свързана със създаване на образователни алтернативи за подготовка на артисти, формиране на публики и стимулиране на културния контекст. Организацията оказва логистична и административна подкрепа за реализация на алтернативна културна продукция.


Проф. д-р Орлин Дворянов е сред емблематичните лица на така наречения „български авангард“ от 80-те и 90-те години на ХХ век. Той е сред художниците, поставили основите на българското съвременно изкуство. Участник и организатор е на едни от първите артистични опити, свързани с навлизането на концептуалните изразни форми у нас. През 1990 г. е сред учредителите на най-старата съществуваща до момента независима организация на артисти в България – сдружение „Изкуство в действие“. Дългогодишен преподавател в СУ „Св. Климент Охридски.


Доц. д-р Добрин Атанасов е също преподавател по съвременно изкуство в СУ „Св. Климент Охридски. Той е сред учредителите на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и член на сдружение „Изкуство в действие. В рамките на дейността на двете сдружения е организатор на редица проекти и изяви в сферата на културата и образованието. Създател е на Образователна платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства, в чиито обхват е ръководител на над сто уъркшопа в областите лендарт, инсталационно изкуство, видео, интерактивно изкуство, пърформанс и др.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин