СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2017 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
09
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2017
ДАТА: Oт 09 Март 2017 до 31 Март 2017 МЯСТО:
Добави в календара
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2017

21-ви международен филмов фестивал
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


МАРТ е пролет, МАРТ е кино!


Всяка година стартира с мисъл за нещо ново, амбиция да откриеш нови посоки, нови места, нови измерения... За екипа на София Филм Фест всяка година стартира с мисълта за новата програма – и всички онези страхотни, премиерни, важни и интригуващи филми, които имаме шанса да споделим с публиката. МАРТ е месецът на „творческия град на киното” София, когато зрителите празнуват своите срещи с филмите на София Филм Фест. През 2017 това ще се случи за 21-и път!


Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” с 50-те световни топ-фестивала като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, ще се срещне за 21-ва поредна година с вярната си публика и многобройните международни гости – в София през МАРТ ще бъдат представени най-актуалните творби от световното и българското кино.


Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.


Официалното откриване на 21-ия София Филм Фест е на 9 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 18 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще „подгрее” фестивала от 1 март.


Програмата съдържа повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.


БИЛЕТ


Знаете как да стигнете до всички творби в програмата ни – БИЛЕТ в КЕН е Вашият сигурен пропуск за Света на киното през Март! За четвърта година той ще е отново навсякъде около Вас – седмици преди началото на фестивала! Ще откриете своя БИЛЕТ за КИНО на местата, на които пазарувате, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където дори не предполагате...


За ВТОРА, поредна година Лидл България е ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР на София Филм Фест. Партньорството е отражение на цялостната политика на компанията да подкрепя българската култура и изкуство.


За 14-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън за български късометражен филм (JAMESON SHORT FILM AWARD). Победителят ще бъде определен от Международното жури на фестивала. Тази награда традиционно провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми и специално да създадат творби за участие. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова, Кольо Карамфилов, Антония Милчева, Тома Вашаров. Много от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на престижни международни кинофоруми.


През 2017 година селекционната комисия е в състав Кристина Грозева – режисьор, Иван Бърнев – актьор, Александър Станишев – оператор, Анастас Пунев – киноспециалист, Тома Вашаров – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2015 година. Те определят 12-те финалисти от кандидатствалите над 60 филма. Наградата е на стойност 6 000 евро, осигурена за поредна година от Jameson Irish Whiskey, и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител.


Представяме на вашето внимание някои от акцентите на СФФ 2017:


За 15-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.


Сред конкурсните филма са:


* „Безбог” („Godless”, 2016) – България-Дания-Франция, режисьор Ралица Петрова
* „И после светлина” („Light Thereafter”, 2017) – България-Белгия, режисьор Константин Божанов


* „Христо” („Hristo”, 2016) – България-Италия, режисьори Григор Лефтеров и Тодор Мацанов


* „Сняг” („Snow”, 2017) – Турция, режисьор Емре Ердогду


* „Moon Dogs” (2016) – Великобритания, режисьор Филип Джон


* „Къща без покрив” („Haus Ohne Dach”, 2016) – Германия-Ирак-Катар, режисьор Солин Юсеф


* „Реквием за госпожа Й.” („Requiem for Mrs.J”, 2017) – Сърбия, режисьор Боян Вулетич


София Филм Фест се открива на 9 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт - „Белгийският крал”. Мащабната копродукция между Холандия, Белгия и България имаше своята премиера в конкурсната програма „Хоризонти” на най-стария филмов фестивал в света – Венецианският. Филмът почти изцяло е заснет в нашата страна, като български продуценти са Арт Фест – Мира Сталева и Стефан Китанов. Българското финансиране на „Белгийският крал” е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз. „Белгийският крал” всъщност е пародия на документален роуд муви, разказващ за своенравен монарх, който предприема авантюристично пътешествие през Балканите на път към своето разпадащо се кралство. В главната роля е актьорът Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт („Steve + Sky”) и Люси Дебе („Melody”). Нина Николина играе българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби. В „Белгийският крал” участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други.


Изминалата 2016 година доказа за пореден път от какво голямо значение за развитие на родната киноиндустрия е участието на България в международни копродукции – това е прекрасна възможност за страната ни да бъде представена на филмови фестивали от световна величина. Пример за такъв филм, представен в конкурсната програма „Особен поглед” в Кан, е „Кучета” на румънския режисьор Богдан Мирика, „обещаващ дебют, който умело смесва криминалния жанр с елементи от уестърна, представяйки конфликти в съвременна Румъния”. Творбата е копродукция между Фpанция, Рyмъния, Бългаpия и Катар, като продуценти от българска страна са Стефан Командарев и Катя Тричкова („Арго филм”), а продукцията е осъществена с подкрепата на ИА „Национален филмов център”.


Един от основоположниците на Новата вълна в румънското кино Кристи Пую ще бъде президент на Международното жури, което ще определи носителя на Голямата награда „София – град на киното”. Режисьорът лично ще представи пред българската публика най-новия си филм „Сиераневада”, както и още две свои творби – „Аврора” и легендарният „Смъртта на господин Лазареску”, стартирал от София Мийтингс и привлякъл вниманието на световната кинообщност върху румънското кино.


В рубриката „Големите награди” традиционно включваме филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Аз, Даниел Блейк” на Кен Лоуч („Златна палма”, специалната награда на Екуменическото жури, „Кучешка палма” – Кан ’16, Локарно ’16 – Наградата на публиката); „Тони Ердман” на Марен Аде (с номинация за чуждоезичен „Оскар”, Наградата LUX на Европейския парламент за 2016 година, с пет награди на Европейската филмова академия, сред които и приза за най-добър филм); „The Woman Who Left” на Лав Диаз („Златен лъв” от Венеция ’16); „Its Not The Time of My Life” на Саболч Хайду („Кристален глобус” от Карлови Вари ’16), който ще бъде представен лично от неговия режисьор, актрисата Оршоя Тьорок-Илеш и продуцента Андраш Мухи; „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на Юхо Куосманен (Голямата награда в конкурса „Особен поглед” в Кан, наградата на FIPRESCI за Европейско откритие на Европейската филмова академия) и още много други.


Сред гала-премиерите на 21-вия София Филм Фест ще бъдат още и най-новия филм на Паоло Вирдзи „Лудетини” („Like Crazy”), както и продължението на прочутия документален епос „Походът на императорите” – „Императорът” („L’empereur”) на Люк Жаке.


В „Киното днес – големите майстори” отново ще предложим на публиката най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Рай” на Андрей Кончаловски (с награда за най-добър режисьор от фестивала във Венеция’16); „Франц” (Frantz) на френския майстор Франсоа Озон, под чиято режисура Паула Беер спечели наградата за най-добра млада актриса във Венеция ’16; „Другата страна на надеждата” (The Other Side of Hope) – най-новият филм на легедарния финландски режисьор Аки Каурисмаки ще бъде представен в България непосредствено след премиерата му в програмата на Берлинале ’17; „Сладки сънища” (Sweet Dreams) на Марко Белокио, „Непознатото момиче” (The Unknown Girl) на братя Дарден, „Земя на боговете” (Dev Bhoomi) на Горан Паскалевич, също ще се срещнат с публиката у нас след като привлякоха вниманието на зрители и киноспециалисти в Кан, Торонто и други престижни фестивали по света. Прочутият сръбски режисьор ще бъде един от специалните гости на София Филм Фест 2017.


РАЗБИРА СЕ, това НЕ Е ВСИЧКО - ще има още много детайли по филмите и програмата, които да споделяме с Вас и през февруари!


По традиция в рубриката „Ново българското кино” ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2016, и документални премиери. Очаквайте рекордно количество български филми на фестивала, повечето от които премиерни! Българската програма е с подкрепата на Обединена българска банка.


Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона, а в партньорство с „Домейн Бойар” за шеста поредна година ще представим кино-гурме програма.


Ето и ВАЖНАТА НОВИНА в днешния ден – София Филм Фест ще отдаде почит към ролята и значимостта на жената творец в киноизкуството. Няколко знаменити жени на българското и световното кино ще получат Наградата на София на Столична община. Сред тях е световно признатата българска документалистка Адела Пеева, която тази година празнува 70-годишен юбилей и 45 години творческа работа. Адела е носител на многобройни престижни национални и международни награди и е единственият режисьор в българското кино с две номинации за Наградата на Европейската филмова академия за документален филм за „Чия е тази песен” и „Развод по албански”.


На 21-ия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 14-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – представители на филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. Партньори на София Мийтингс са: Producers Network, Cannes Market, Crossroads, Mediterranean Coproduction Market, Mediterranean Film Institute, Moscow Business Square, EAVE, Hungarian Filmlab, Focusfox Studio (Унгария), Synchro Film, Video & Audio (Виена), Yapimlab (Турция), Medienboard Berlin-Brandenburg, MDM, FilmFestival Cottbus, Connecting Cottbus, Фондация Робърт Бош, Ню Бояна, Europa Distribution, Europa Cinemas.


За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет „Св.Климент Охридски”, кино „Влайкова”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia, ARENA Deluxe Bulgaria Mall и.


Основните цени на билетите са 8,00 / 6,00 лв.


Следете подробностите на този сайт.


ОЧАКВАМЕ ВИ на Кино!

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин