10 екзотични пазара, които да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 екзотични пазара, които да посетите
Автор: Мария Ангелова
10 екзотични пазара, които да посетите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Светът е пълен с пазари, базари, суки, битаци и всякакви подобни места с много хора, шум на високи децибели и интересни миризми. Да обиколиш пазара, който посещават местните хора всяка седмица е един от най-автентичните начини да се потопиш в атмосферата на мястото, до което пътуваш. 

Ето 10 от любимите ни екзотични пазари по света, които си заслужава да посетите. Някои от тях изглеждат по начина, по който ги виждате днес, от няколко века. Истинска магия!

1. Хан ел Халили – Кайро, Египет

Част от основите на този пазар са от 1382 г. Това са повече от 600 години, за които Хан ел Халили става най-големият пазар на открито в Африка и дори успява да промени търговските пътища от Азия за Европа. Тук хората идват не само за покупки, но и заради чудесните ресторанти и кафенета.

2. Капалъ чаршия – Истанбул, Турция

Не особено типично за източните пазари, но Капалъ чаршия е покрит. Представлява лабиринт от 60-ина улички с над 5000 магазинчета и сергийки. Тук ще откриете бижута, кермика, места, където да изпиете едно турско кафе или чаша чай с много захар. Съществува от 1461 г. Прочетете и 6 невероятни неща, които ще ви се случат на Капалъ чаршия.

3. Пазар Нейбъргудс – Кейптаун, Южна Африка

Тук се събират хипстъри, гастрономи, семейства – пъстра маса от хора, събрани под стъкления похлупак на огромен склад в източната част на Кейптаун. Изкушенията тук са органични храни, цветя, както и щандове, където да консумирате кулинарните изкушения на момента.

4. Либертад – Гуадалахара, Мексико

Ако имате здрав стомах, това е едно от най-добрите места в Мексико, които да посетите. Пазарът Либертад ви е приготвил два етажа с мексикански кулинарни изкушения – от предястието до десерта. Плюс над 2500 сергии с декорации, дрехи, цветя и евтина електроника.

5. Златният пазар – Дубай, ОАЕ

Състоящ се от над 300 магазинчета за бижута, Златният пазар в Дубай е рай за почитателите на златото. Заради него и самият Дубай е наричан Град на златото. Ако обикаляте пазара и усетите миризма на подправки, не се учудвайте – тя идва от съседния Пазар на подправките, който обикновени подушвате преди да видите.

Открийте още забележителности в Дубай.

6. Чатучак – Банкок, Тайланд

Макар Банкок да изобилства от модерни молове, ще откриете по-изгодни цени и повече автентично преживяване на откритите пазари. Всяка събота и неделя на 15 000 щанда се разполагат търговците на пазара Чатучак. Те продават антики, дрехи, предмети за дома – както и всичко останало.

7. Джохари – Джайпур, Индия

Джайпур е културният център на Раджастан и типичните за региона изкуства и занаяти. В града има десетки пазари. Ако сте почитатели на скъпоценните камъни и изящните ориенталски бижута, посетете пазара Джохари.

8. Пазарът в Маракеш, Мароко

Маракеш е основан като град на пазаруването – в миналото той е бил търговски пункт за керваните, пътуващи до и от Тимбукту. Ще ви трябват минимум два дни, за да успеете да обиколите, разгледате (и да се изгубите) в пазарите на Маракеш. Най-голям е пазарът на площад Джемаа ел Фна. Тук ще откриете лампи, килими, одеяла, сладкиши, както и ръчно боядисани кожи.

Научете и защо мароканците ядат толкова много охлюви.

9. Пазарът в ЧичикастенангоГватемала

На около два часа път от едноименната столица на Гватемала се намира градчето Чичикастенанго, известно с пъстрия си пазар. Наследници на маите слизат от близките села и градчета, за да продават на пазара в центъра на града ръчно изработени керамични съдове, ръчно тъкани одеяла, платове и дрехи. Пазарът се провежда в четвъртък и неделя.

10. Битакът Джафа – Тел Авив, Израел

Някога арабски квартал, днес районът на Джафа се е превърнал в притегателен център за хипи културата на Тел Авив. На този шарен битак може да се намери всичко – от тениски с щампи до ръчно изработени гривни и антики.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин