10 френски ястия, които трябва да опиташ - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 френски ястия, които трябва да опиташ
Автор: Вероника Иванова
10 френски ястия, които трябва да опиташ

Едно от нещата, които задължително трябва да направите, в случай, че сте попаднали във Франция е да опитате някое от местните ястия.

За френската кухня може да се каже, че е опорен стълб на западноевропейската кулинария. Тя се отличава с изтънченост, както и с умелото съчетание на различни вкусове.

Ето малко история за възникването ѝ и трансформациите, които е претърпяла през годините:

През Средновековието често били организирани угощения сред аристокрацията. Маниерът бил всичко да се сервира заедно, като се ядяло с ръце, а месото се режело на големи късове.

В края на XVII и началото на XVIII век се появява висшата кухня. Тя се свързва с името на прочутия готвач  La Varenne. Счита се, че именно той е авторът на първата кулинарна книга във Франция. Това е и началото на прехода от средновековните блюда към приготвянето на по-леки ястия. В началото на XIX век френската кухня става по-изтънчена, като се появяват сосовете и суфлетата. Няколко десетилетия по-късно, френските кулинари започват да сервират ястията поотделно. Обикновено това са: ордьовър, супа,основно ястие,сирене идесерт.

Французите обръщат особено внимание на алкохола, който се сервира. Те смятат, че за всяко ястие има подходящо вино.

10 френски ястия, които трябва да опиташ

В края на XIX и началото на XX век висшата кухня се превръща в национална кухня на Франция. Постепенно започва да придобива сегашния си вид, като вече се набляга на гарнитури, които да допълват вкуса на основното ястие. Спира се употребата и на тежките сосове, използвани в миналото.

Специалитетите в съвременната френска кухня определено не са за подминаване. Ето и кои са най-известните сред тях:

1. Рататуй

Това традиционно френско ястие има интересна история. Първоначално е било приготвяно от френските християни, които използвали подръчни продукти, а днес присъства в менюто на ресторанти по цял свят. Рататуи включва зеленчуци като тиквички, патладжан, пипер, лук, домат, чесън, както и провансалски подправки. Типично е за Югоизточна Франция и по точно – град Ница.

10 френски ястия, които трябва да опиташ

2. Касоле

Касолето идва от Южна Франция. Приготвянето му отнема доста време, така че обикновено се сервира при по-специални поводи. Основните му съставки са фасул и наденички.

3. Тартифлет

Това ястие наподобява огретен. Основните му съставки са бекон и картофи. Лесно е за приготвяне, а освен това е и много вкусно.

4. Киш

Кишът е френски солен пай. Съставките му могат да варират, тъй като няма една-единствена рецепта за приготвянето му. Може да се сервира както топъл, така и студен.

5. Патешко конфи

Приготвя се от бутчетата на патица които предварително се поръсват с мащерка, сол и чесън. Така престояват поне едно денонощие, за да се овкусят добре. Обикновено се поднасят с печени картофи.

6. Телешко Бургиньон

Представлява традиционна френска яхния, съдържаща говеждо месо, бульон, вино и зеленчуци.

7. Лучена супа

Това е също едно много популярно френско ястие. Предлага се както в големите ресторанти, така и в бистрата.

10 френски ястия, които трябва да опиташ

8. Салата Никозия

Въпреки името си, това е типична френска салата от маруля, домати, варени яйца, риба тон, маслини и аншоа.

9. Сирена

Френската кухня е известна именно с превъзходните си сирена. Те са много видове, като основно са меки, сини и пресовани. Обикновено се сервират след основното ястие и преди десерта.

10 френски ястия, които трябва да опиташ

10. Ябълков тарт

За този десерт се твърди, че е направен по грешка през 1898 г. от Стефани Тартин. Идеята ѝ била да направи ябълков пай, но без да иска, оставила ябълките и захарта в тигана прекалено дълго. Опитвайки се да спаси десерта, тя изляла основата на сладкиша върху плодовете и пъхнала тигана във фурната. Резултатът бил удивителен!

Към всяко едно от тези ястия, може да добавите и чаша подходящо вино. Добър апетит!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин