Пейки с български букви се появиха в Париж - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пейки с български букви се появиха в Париж
Пейки с български букви се появиха в Париж

Арт-инсталации на открито от български букви се появиха в сърцето на Париж в първия ден на юни! Те ще останат там до края на септември т.г. по инициатива на Българския културен институт в Париж.  

На едно от най-посещаваните за разходка, развлечение и спорт места във френската столица – кейовете на Сена, до Моста на Инвалидите на левия бряг на реката, жителите и гостите на града ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия. 

Проектът „Българските букви“ представя 7 букви от нашата азбука без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука - Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София от фондация „Прочети София“ под името „Скритите букви“. Така създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България.

Пейки с български букви се появиха в Париж

Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски на някой от най-интересните съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Мирела Иванова, Амелия Личева и др. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон – Рош. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

„Българските букви“ ще гостуват в парижката градска среда през целия летен сезон. Годишно по кея преминават над 2.5 милиона души, а по статистика на Кметството в Париж, пикът на посещаемостта е през месеците май, юни, юли и август. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видяни от около 600 000 жители и гости на един от най-посещаваните градове в света, което поставя инициативата сред едни от най-видимите и достъпни за широка публика български културни проекти, реализирани във Франция. От 1991 г. двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Пейки с български букви се появиха в Париж

Проектът „Българските букви“ е адаптация на инициатива „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ с екип Тодора Радева /директор, идея и изпълнение/, художника Кирил Златков, архитектите Анета Василава и Иван Иванов.

В Париж проектът се реализира по инициатива на Десислава Бинева, директор на българския културен институт в Париж и под патронажа на Посолството на Република България във Франция  в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Франция. С подкрепата на Кметството на Париж.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин