Парк Острова и най-дългата пейка в България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парк Острова и най-дългата пейка в България
Автор: Мария Ангелова

Малко от жителите на Пазарджик знаят, че парк-остров Свобода се е появил след  наводнение преди 150 години – от едно храстче над водата...

Градският парк-остров Свобода (или само парк Острова) в Пазарджик е прекрасно място за почивка. Освен забавления и атракции, той може да ви предложи необичайна възможност: да седнете на най-дългата пейка в България.

Историята започва след...

...едно прииждане на река Марица в далечната 1858 г., когато се образувал нанос. Над водата се подавало храстче, което турчинът Ибрахим Ефенди Ходжа започнал да подкастря, а скоро станал и негов собственик. Образувалото се островче ставало все по-голямо. През 1882 г. градската управа го откупила за 45 турски лири - така започнало създаването на парк сред реката.

В началото на миналия век са изградени входна арка, градинки, басейн, колодрум, игрища, скулптури, паметник на Алеко Константинов. Островът е изкуствено уголемен след наводнението от 1957 г. През 90-те години на миналия век парк Острова е занемарен, а възстановяването му започва през 2007 г.

Пет неща, които може да правите в парк Острова:

40925

1. Да спортувате на площадките за мини футбол, хандбал, баскетбол, плажен волейбол, тенис маси, спортни уреди, лекоатлетическа писта и писта за каране на велосипеди.

2. Да карате водно колело.

3. Да разгледате една от най-големите скулптурни колекции на открито с повече от 50 скулптури, както и да се запознаете с Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и други любими герои в парка „Приказна разходка”.

4. Да посетите зоопарка с над 30 вида животни - тигри, сурикати, еноти, прерийни кучета, понита, както и едни от най-красивите патици в света – каролинки и мандаринки.

5. Да седнете на най-дългата пейка в България.

Най-дългата пейка в България

40932

Изграждането на гигантска пейка с дължина 1014 м и места за 2020 души започва през 2010 г. Макар да не поставя рекорд на Гинес за най-дълга в света, тя със сигурност е най-дългата в България. Пейката обикаля част от острова по външния му ръб.

Полезна информация: През лятото паркът се превръща в открита сцена. След като влезете в Пазарджик, следвайте табелите за Пещера/ Доспат, докато не стигнете до голям супермаркет Billa. Веднага след него има кръгово кръстовище, на което излизате направо, а след около 200 м вдясно ще видите паркинга и табела за парк Острова. При розариума и зоокъта има безплатен wi-fi.

Предизвикателство: Открийте дино-къта с фигури на шест от най-популярните динозаври, които зловещо реват, когато ги доближите (вход свободен).

40930

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте още снимки от парк-остров Свобода в Пазарджик:

40934

40928

40926

40929

40933

40931

40927

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин