За първи път: Празник на дивия божур в Божурище - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За първи път: Празник на дивия божур в Божурище
За първи път: Празник на дивия божур в Божурище

На 22 май - Международният ден на биоразнообразието - в град Божурище за пръв път се организира специален празник на дивите божури, дали и името на града.

Събитието е посветено на последните естествени находища на диви божури у нас, които обаче са застрашени от унищожаване заради разораване на териториите, в които все още се срещат. Асоциацията на парковете в България, Народно читалище „Христо Ботев 1934” – Божурище, Българска фондация биоразнообразие и СУ “Летец Христо Топракчиев” - Божурище ще отбележат Деня на дивия божур заедно с ученици и граждани от района.

Празникът на дивия божур ще се проведе в читалището в Божурище, където с помощта на природозащитните организации деца ще могат да вземат участие в творчески ателиета в три сектора: керамика, сгъване и апликации на божури от хартия и рисуване. Засега участие са заявили над 150 деца от детските градини и училища в района.

От 12.00 ч. ще се проведе публична лекция, с дискусия, на следните теми: „Защитен ли е дивият божур - символ на Божурище?“ и „Защитените територии в България“, представена от гост-лекторите: инж. Тома Белев и д-р  
Десислава Алексова от Асоциация на парковете в България. Денят на дивия божур ще приключи с награждаване на победителите в националния конкурс за детска рисунка на тема „Дивите божури”.

За първи път: Празник на дивия божур в Божурище

Повод за честване Деня на дивия божур са усилията на много хора, организации и институции, находището на теснолист божур, между Божурище и Волуяк, част от огромна в миналото популация (унищожена след разоравания и строителство), да бъде запазено. През 2017 г. след 3-годишни активни граждански действия е обявена една от последните защитени територии в България - защитена местност “Теснолист божур”. За съжаление две години по-късно заплахите за вида са все още реалност. Всяка година популацията на защитения вид намалява поради разораване на последните естествени находища на божура край Божурище, само защото те се намират на сегашната граница на защитената местност.

Масово се игнорира фактът, че съгласно Закона за биологичното разнообразие този вид трябва да бъде опазван навсякъде в природата. Теснолистият божур расте по тревисти каменисти места и пасища и е вид, запазен от периодите между заледяванията на Земята. Град Божурище е наречен така именно на божурите, които растат около него, а видът присъства и на градския герб.

За първи път: Празник на дивия божур в Божурище

Публичната лекция за защитените територии и дивите божури ще може да се гледа онлайн на 22 май от Фейсбук събитието.

Следете събитието за Националния конкурс за детска рисунка на тема "Дивите божури".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин