10 клишета за австрийците (и истините за тях) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 клишета за австрийците (и истините за тях)
Автор: Екатерина Мандова
10 клишета за австрийците (и истините за тях)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Отнема време да опознаете австрийците, да разберете как живеят и какво е важно за тях. Кои са най-популярните клишета и има ли доза истина в тях?


Австрийците пият много бира

Според мен те произвеждат повече бира отколкото всъщност пият. Повечето австрийци, които познавам, предпочитат водка или уиски, така че консумацията им на бира не надвишава с много тази на други страни.

Месо, месо и пак месо

Няма как да им се отрече – австрийците ядат доста месо, но в същото време в магазините се предлага и голямо разнообразие от вегетариански и вегански продукти. В традиционен ресторант вегетарианецът ще си остане гладен, но пък за сметка на това има изобилие от безмесни такива. Още повече, че често се организират и екофестивали, където се промотира хранене с по-малко месо.

Атлетичен като австриец

Oбичат да спортуват и то винаги активно. Ходене из планината, бягане, плуване, каране на колело или ски са едни от най-популярните спортове. Тъй като почти всеки австриец е експерт в гореспоменатите активности, доста ще се учудят, ако не можете да плувате или да карате ски. Ако пък и с колелото не се оправяте добре, рискувате да станете обект на присмех, защото в Австрия карането на колело е като ходенето.

Австрийците са винаги добре екипирани: обувки за всякакви планински терени, дъждобрани, водонепромокаеми дрехи - за каквото и да се сетите, вече е част от гардероба им.

С кучето на опера

Австрийците обожават кучета и ги взимат със себе си навсякъде: в ресторанти, на работа, във влакове и автобуси, дори на конференции. Ако влезеш в ресторант с кучето си, първото нещо, което сервитьорът ще направи, е да донесе вода за домашния любимец.

Е, не съм сигурна, че могат да идат с кучетата си на опера, но и не бих се изненадала.

Австрийците са студени

Те не изразяват емоциите си видно като други нации и им отнема време, за да те нарекат приятел, но не мога да се съглася, че са студени или необщителни, вероятно просто сдържани.

Разбира се, във Виена има тенденция хората да са по-груби отколкото в другите градове, но това важи за всички столици.

Австрийците се усмихват един на друг по улиците, поздравяват на работа, дори и да не ви познават, и обичат да си говорят с непознати в градския транспорт. А и никога не биха отказали да ви помогнат, ако сте се загубили. В Залцбург, например, видях шофьор да слиза от автобуса си, за да обясни на едни туристи къде да идат и какво си заслужава да посетят.

Друга черта на характера на австрийците е, че е трудно да разберете, ако не правите нещо, както трябва. По-скоро ще научите от трето лице, но никога няма да ви обяснят проблема директно.

Не на чужденците!

Този предразсъдък е доста странен, тъй като повечето австрийци са всъщност чужденци, а и не съм била в друга страна, която така да се грижи за имигрантите си. Многобройни са неправителствените организации, които работят в областта на по-бързото приобщаване на имигрантите, като им помагат да си намерят работа и да научат немски. Независимите радиа излъчват предавания на различни езици като турски, сръбски, руски, испански и т.н.

Винаги навреме

Точността е част от това да си австриец и е вярно, че рядко закъсняват и доста се ядосват, ако някой не е навреме. Всичко е организирано в календар - тефтери, а най-изумителното е, че могат да си уговорят среща с вас няколко месеца предварително.

Австрийците са консервативни

Не очаквах да открия тази им черта, но е истина, че са доста горди с традициите си и ги пазят живи дори и в по-големите градове. Още се изумявам при вида на австрийци в традиционните носии дириндъл и ледерхозе. Около Коледа и Великден много народни обичаи оживяват като страшните Крампуси или различните ритуали, по време на които удрят земята с въжени камшици за плодородие.

Австрийците са консервативни и когато говорим за партита. Рядко ще ги видите да вилнеят по клубовете, повечето предпочитат да се съберат с приятели вкъщи или да си направят барбекю в градината.

Забраненото си е забранено

Знак, който гласи, че минаването е забранено, е достатъчен за всеки австриец да не преминава. Едва ли ще ги видите да се държат неприлично, да навлизат в чужда собственост, да пресичат на червено, да пътуват без билет или да надвишават позволената скорост. Определено няма нужда някой да ги наблюдава, за да се държат подобаващо.

Градина във всяка къща

Австрийците обожават зелени места. Няма да посетите град без поне малък парк, къща без градина или градина без батут.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин