10 любопитни факта за Коста Рика - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 любопитни факта за Коста Рика
Автор: Peika.bg
10 любопитни факта за Коста Рика
Снимка: Unsplash

На пръв поглед Коста Рика изглежда като поредната малка държава в Централна Америка. Но в този случай външният вид наистина лъже, тъй като има доста интересна история.

 

Научете повече за тази невероятна страна:

Cerro Chirripo е най-високата точка в Коста Рика

Означава „Земя на вечните води“, име, дадено от местните индианци, заради многото езера и потоци около планината. Височината на Cerro Chirripo се оценява на 3,82 км. От върха могат да се видят Тихия океан на запад и Карибско море на изток. Височината на планината осигурява средна температура от 11 градуса през деня, като температурите падат под нулата през нощта. Въпреки това метеорологичните данни показват, че на Cerro Chirripo не е валял сняг през последните 100 години.

Вулканът Иразу е най-високият вулкан

Произходът на името му остава неясен до днес, като някои източници твърдят, че се отнася до индианско село Изтару, което някога е било на върха на планината. Други източници обаче твърдят, че името на вулкана идва от местните думи „ara“ и „tzu“, което означава съответно „точка“ и „гръм“. Вулканът Иразу също има прозвището Ел Колосо, което означава „Колосът“ заради катастрофите, произтичащи от неговите изригвания.

Езерото Аренал е най-голямото езеро в страната

Носи името си от град Аренал, който някога е бил на бившия северен бряг на езерото. Езерото нараства по размер след изграждането на язовир Аренал през 1979 г., което наложило преместването на хората от града.

Правителството субсидира преместването, като дори построява нов град за тях на север, наречен Нуево Аренал. Подобно на своя предшественик, Нуево Аренал стои на новия северен бряг на езерото.

Днес езерото Аренал обхваща площ от 85 км² със средна дълбочина 45 метра. Самият язовир Аренал стои на източния бряг на езерото и в момента осигурява около 17% от електрическите нужди на Коста Рика.

Коста Рика има богато биоразнообразие

Всъщност Коста Рика стана първата тропическа страна през 2020 г., която не само спря обезлесяването в границите си, но го обърна напълно и възстанови естествената си горска покривка. И докато бракониерството и ловът остават проблеми в страната, правителството на Коста Рика успешно предприе мерки за запазване на естествения животински свят. Те се въртят предимно около създаването на национални паркове, където дивите животни могат да живеят защитени, но свободни. Националният парк Корковадо, по-специално, спечели международна слава като дом на четирите вида маймуни в Коста Рика. 

Испанското наименование на Коста Рика остава оспорвано сред историците

Самото значение не е под въпрос, тъй като Коста Рика означава „богат бряг“ на испански. Спорът се върти около това кой е дал името на региона, като някои историци го приписват на Христофор Колумб.

Други обаче го приписват на конкистадора Гил Гонзалес Давила, който изследва тихоокеанското крайбрежие през 1522 г. 

Въпреки това остава неясно кога испанските власти официално са признали името Коста Рика за региона. Това също се оказа иронично име, тъй като се оказа, че Коста Рика няма находища на злато или сребро в границите си.

Коста Рика се откроявала сред другите испански колонии в Новия свят

Вече споменахме как в Коста Рика липсват находища на благородни метали. Това довело до привличането само на няколко европейски заселници, тъй като повечето от тях пътували до Новия свят с надеждата бързо да забогатеят, благодарение на златото и среброто. Това също допринесло испанците да наричат Коста Рика подигравателно "най-бедната си колония".

Коста Рика се откроява като тиха затънтена земеделска колония в отвъдморската империя на Испания. Също така пострадала най-малко от опустошенията на колониализма.

Първата гражданска война в Коста Рика избухва веднага след независимостта от Испания

Войната избухва през 1823 г. в резултат на спорове между промексикански и про-независими лидери. Промексиканските лидери, известни още като империалистите и базирани в провинциите Картаго и Ередиа, искали да се присъединят към новата Мексиканска империя. Тяхната опозиция, републиканците, обаче се базира в провинциите Сан Хосе и Алахуела.

Коста Рика премахва армията си през 1949 г.

Това е резултат от ролята на военните в гражданската война, която се провежда през предходната година. Всъщност новата конституция, приета от Коста Рика след гражданската война, изрично забранява формирането на нова армия. Това прави Коста Рика единствената държава от Централна Америка без собствена армия, с надеждата да бъдат предотвратени бъдещи граждански войни. Тази надежда се превърна в реалност през следващите десетилетия, като Коста Рика се превръща в остров на стабилност, докато останалата част от Централна Америка е белязана от преврати, бунтове и граждански войни.

Въпреки това Коста Рика притежава големи полицейски сили, които придобиват паравоенни способности през 1996 г. Коста Рика също има малка част от специалните сили. 

Селското стопанство остава голяма част от икономиката на Коста Рика

Всъщност селското стопанство остава в основата на икономиката на Коста Рика. Кафето е намаляло като основен селскостопански износ на Коста Рика, осигурявайки само около 2,5% от износа на страната. Вместо това бананите се превърнали в основния селскостопански износ на Коста Рика, средно около 2,37 милиона тона годишно.

Коста Рика има една от най-големите туристически индустрии в Централна Америка

Всъщност туристическата индустрия допринася средно около 1,92 милиарда долара годишно за икономиката на Коста Рика. Приблизително 2,68 милиона туристи посещават страната всяка година, което прави Коста Рика най-посещаваната страна в Централна Америка.

Анализаторите дори забелязаха, че туризмът е причинил нивата на бедност в Коста Рика да спаднат с около 3%. Туризмът дори се конкурира със селското стопанство като основа на икономиката на страната. Докато селскостопанският сектор се радва на по-голяма стабилност, туризмът съставлява по-голяма част от БВП на Коста Рика с 12,5% в сравнение с 6,5% на селското стопанство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин