10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 1)
Автор: Александра Любова
10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 1)

Докато голяма част от хората са фокусирани върху космическите изследвания и колонизирането на Марс, истината е, че някои части от нашата планета все още са практически недокоснати или дори са забравени.

Други райони са дом на военни бази, тайни за шпионаж или дори са със забранен достъп за обществеността със закон.

Вижте по-долу списък с 10 места, които са напълно забранени за посещение.

1. Стая 39, Северна Корея

10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 1)

Стая 39 е една от най-секретните организации в може би най-секретната държава в света.

Създадена в края на 70-те години, стая 39 се намира в сградата на Работническата партия в Пхенян, като според някои източници името й е получено от офиса, който е заемала в партията в първите си дни.

Въпреки че няма много официални данни за помещението поради секретността на неговите дейности, се смята, че събира средства чрез търговски предприятия - както законни, така и незаконни - с дейности, вариращи от фалшифициране до продажба на злато, наркотици или оръжие.

Спекулира се, че стая 39 може да застане зад сложното фалшифициране на 100 доларови банкноти, които се разпростространяват по света от десетилетия.

2. Трезорът на Coca-Cola в Атланта, САЩ

10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 1)

Рецептата за Coca-Cola се счита за една от най-добре пазените тайни в света - успявайки да я опазят, като я оставят в голям сейф.

Тъй като е създадена през 1886 г. от Джон Пембъртън в Атланта, тази формула е ревниво пазена и малцина са успели да се докоснат до нея.

Безалкохолната напитка и компанията са придобити през 1919 г. от група инвеститори, ръководени от Ърнест Вудруф, а от 1920 г. рецептата се озовава заключена в банка в Ню Йорк. През 1925 г. тя е прехвърлена на Trust Company Bank в Атланта.

През 2011 г. компанията реши да премести известната рецепта за Coca-Cola в музей в Атланта, но докато много туристи посещават съоръженията всяка година, малко и изключителни са хората, които могат да влязат през вратите на трезора.

3. Змийски остров, Бразилия

10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 1)

Разположен на около 100 километра от брега на Сао Пауло, този остров може да изглежда идеалното екзотично място, в което да се загубите, но истината е, че от десетилетия не е обитавано поради факта, че е било изцяло нападнато от смъртоносни змии.

Между една и пет змии на квадратен метър обитават острова. И ако това не е достатъчно ужасяващо, струва си да се отбележи, че змиите, които живеят тук, са едни от най-отровните в света.

Златната пепелянка може да достигне до половин метър дължина и със силна, бързодействаща отрова може да разтопи плътта около ухапванията си.

Поради тази причина бразилското правителство изрично забранява да посещенията на острова.

4. Северни острови Сентинел, Андаман и Никобар

10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 1)

Докато останалите острови в този архипелаг са малко по-големи и по-известни, Северен Сентинел, пълен с мангрови гори и заобиколен от корали, е останал почти недокоснат от външния свят. Може да звучи като рай, но е далеч от това твърдение.

Докато географията му го прави едно от най-изолираните места на Земята, то е обитавано от едно от малкото останали първобитни племена в света. Коренното население на този остров, наричан Сентинелез, практически е останало недокоснато от влиянието на съвременния свят.

В цялата история срещите с населението са били изпълнени с насилие. През 2006 г. те убиват двама рибари, чиято лодка е отвлечена от течението до бреговете им.

Според The Guardian, е направена зона за ограничаване на достъпа на три мили разстояние около острова, за да попречи на посетителите да влязат на територията, а според Survival, неправителствена организация за правата на племенните народи, индийското правителство се е отказало от всякакви планове да направи контакт с жителите.

Цялото племе може да бъде унищожено от болести, срещу които те нямат имунитет, поради което властите уважават желанието им да останат сами и непосещавани.

5. Форт Бхангарх, Индия

10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 1)

Между Джайпур и Алвар в Раджастан се намират руините на това, което някога е било великолепно царство.

Крепостта е построена от владетеля на Амбър Качваха за най-малкия му син през 1573 г. и постепенно населението й намалява до 1783 г., когато силен глад принуждава жителите на селата да бягат. Местните легенди твърдят, че причината царството да изпадне в разруха е, че крепостта е била прокълната.

Като единственото място „законно признато“ за обитавано, се изисква разрешение от правителството, за да може да се влезе в него преди разсъмване или след залез.

Въпреки че се казва, че причината се свежда до диви, нощни животни като тигри и липсата на изкуствено осветление в района, никой не знае какво още може да дебне в руините.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин