10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 2)
Автор: Александра Любова
10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 2)

Докато голяма част от хората са фокусирани върху космическите изследвания и колонизирането на Марс, истината е, че някои части от нашата планета все още са практически недокоснати или дори са забравени.

Други райони са дом на военни бази, тайни за шпионаж или дори са със забранен достъп за обществеността със закон.

Вижте по-долу списък с 10 места, които са напълно забранени за посещение.

6. Остров Норт Брадър, САЩ

10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 2)

Всяка година Ню Йорк посреща милиони туристи, нетърпеливи да посетят всяко кътче на града - освен едно.

Достъпът до остров Северен брат е забранен без предварително разрешение, тъй като всичките му сгради са в опасно състояние и в процес на разрушаване. Вътре природата продължава да поглъща изоставените структури и руини от това, което някога е била градската карантинна болница.

За първи път през 1614 г., историята на остров Северен брат е преплетена със смърт и болести: през 1880-те и точно през 40-те години на миналия век, слагането под карантина на хора с високо заразни заболявания. Всички загинали там се съхранявали в моргата на острова. От 1951 г. служи като рехабилитационен център за наркомани.

През 1963 г. островът „Северен брат“ е изоставен и става собственост на Нюйоркския градски департамент за паркове и отдих, който сега управлява обекта като място за птици.

7. Диего Гарсия, британски отвъдморски територии

10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 2)

Разположен между Източна Африка, Близкия Изток и Югоизточна Азия, Диего Гарсия е важен стратегически актив за ВМС на САЩ, който има основна военна база там. Освен това се казва, че някои от най-важните обекти на ЦРУ могат да бъдат разположени в този район, според The Guardian.

По време на Студената война Обединеното кралство дава под наем атола на САЩ за 50 години, но островът е обитаван, така че преди да го даде, британското правителство изселва около 2000 човека. Между 1968 и 1973 г. тези жители са насилствено изпратени в Мавриций, Сейшелите и други британски територии.

Оттогава островитяните безуспешно изискват правото да се върнат по домовете си. Наемът на Диего Гарсия изтече през 2016 г., но Великобритания удължи договора с още 20 години.

8. The White's Club, Великобритания

10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 2)

Все още има определени места по света, където на жените е забранен достъпът - най-известните вероятно са клубове за мъже, които са много популярни в британската култура.

Основана през 1693 г. и разположена на улица „Сейнт Джеймс“ в Пикадили, членовете на Клуба на белите включва политически лидери, висши банкери и дори наследници на британския трон.

Ограничението за жените е такова, че единствено кралица Елизабет някога е успявала да влезе. 

Членството в най-стария и най-елитарния джентълменски клуб в Лондон се е свило до 500 човека, а барът му не е затварян от 200 години.

9. Остров Суртси, Исландия

10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 2)

Островът Суртси в Исландия се е образувал преди едва 55 години при изригване на вулкан, което означава, че учените са имали уникалната възможност да наблюдават раждането и развитието на една екосистема от нулата. Това завладяващо събитие е именно това, което прави достъпът му ограничен до останалия свят.

Всичко започна през 1963 г., когато изригването на вулкан на 32 километра южно от Исландия довежда до образуването на Суртси, един от най-младите острови на планетата. Поради водната и вятърната ерозия, оттогава островът намалява. Изследванията на изследователското дружество в Surtsey са изчислили, че според сегашната степен на ерозия, Surtsey може да бъде на морско ниво до 2100 година.

Бактериите, гъбичките и плесените са първите, които са се появили на острова. Впоследствие броят на животинските и растителните видове нараства. Според Unesco понастоящем се смята, че около 89 вида птици и 335 безгръбначни населяват района.

За да не се промени това развитие, е разрешено да посещават само изследователи.

10. Образователен музей за национална сигурност в Дзянсу, Китай

10 места по света, които са изцяло забранени за посетители (част 2)

През 2009 г. Китай отвори вратите на своя национален шпионски музей.

Разположен в Нанкин, колекцията в образователния музей за национална сигурност в Дзянсу показва историята на шпионажа и тайните разузнавателни служби от първите дни на Комунистическата партия на Китай до края на 20-те години.

Докато проверяването на оръжия, прикрити като обикновени предмети, шпионски камери или устройства за подслушване, може да звучи като интересно посещение, музеят не е напълно отворен за обществеността - чужденците са с напълно забранен достъп.

Също толкова трудно е да се сдобиете и със снимки - за тези граждани, за които достъпът е разрешен, е напълно забранено да правят снимки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин