10 места с красиви легенди, които да посетите в България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 места с красиви легенди, които да посетите в България
Автор: Мария Ангелова
10 места с красиви легенди, които да посетите в България
Снимка: Thinkstock/Guliver

Смисълът на пътуването не е в изминаването на километри и в правенето на снимки, а в нещо много повече – среща с историите и легендите, с хората и техните съдби.

И ако един камък може да ви впечатли с красотата си, то може да го направи много по-запомнящо се, ако за него през годините се е предавала някоя красива легенда. Или няколко. Хубавото на легендите е, че можете да вярвате, в която си поискате.

Ето 10 места с интересни легенди, които да посетите в България.

Защо се вкаменили Тримата братя край Айтос?

Три внушителни скали се издигат над Айтос. Въображението на хората ги е оприличило на трима братя. Преданието разказва за героичните им дела в защита на слабите и беззащитните. Когато се връщали от битки, те се вкаменявали, за да се скрият от враговете си. Братята били с огромни размери и след всяка крачка оставяли големи дупки в скалите. Именно така се появили Казаните (друго скално образувание, което се намира наблизо). Друга легенда пък твърди, че дупките в скалите са от тежката стъпка на Крали Марко. Научете повече за Тримата братя и Казаните край Айтос.

28228

Снимка: Неделина Вангелова/ Peika.bg 

*

Защо е солен изворът Солената вода?

Някъде на самия край на България, в полите на Сакар, зад граничния кльон с Турция, се намира един лековит извор, известен с името Солената вода. Намира се край село Радовец и за него старите хора казват, че е „Божо място”. Според местна легенда преди много години Бог като се разхождал по земята, седнал да си почине точно там и си измил очите в извора. Една сълза паднала от Божите очи и оттогава водата е солена.

Прочетете още за извор Солената вода край село Радовец.

28215

Снимка: Горан Стефанов 

*

Защо наричат крепостта Букелон Балдуинова кула?

Всички са чували за Балдуиновата кула на Царевец, но знаете ли, че има още една, която е известна с това име? Става въпрос за крепостта Букелон при село Маточина. В полетата край бреговете на река Тунджа през 1205 г. цар Калоян заедно с куманите разгромява латините и пленява императора им Балдуин Фландърски. Според легендата Балдуин прекарва първите няколко дни от пленничеството си в кулата на Букелон, а чак след това е отведен в столицата Търново. Оттам и местното й наименование - Балдуинова кула.

Научете още за крепостта Букелон.

16761

Снимка: Димитър Костурков/ Peika.bg 

*

Къде е най-хубавата гледка от Цепина?

Имало някога една крепост, която никой никога не успял да превземе в бой. Издигала се на връх в Баташка планина (в Родопите) и от стените й се разкривала такава гледка наоколо, че без дъх да остане човек. Поне така разказва легендата за Маргарет-Изабел – 13-годишната съпруга на най-известния владетел на крепостта Цепина - Алексий Слав. Дъщерята на латинския император била нещастна, че трябвало да замине далеч от дома си и прекарвала дълги часове в съзерцание на хълмовете около Цепина. По-малко от година след сватбата си с Алексий Слав тя се разболяла и починала, като според желанието си била погребана на съседния връх, за да може при изгрев слънцето да огрява най-напред нейния гроб.

Прочетете още за крепостта Цепина.

17872

Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bg

Защо сватбарите се вкаменили край Кърджали?

Според легендата образуванието Каменната сватба край Кърджали се е образувала по време на венчавката на момък от село Зимзелен и неговата любима. Докато сватбарите се придвижвали тържествено, духнал вятър и повдигнал булото на невестата. Видял свекърът неземната й красота и разбира се, нечисти мисли се заредили в главата му. В този миг се намесила майката природа и вкаменила всички сватбари, с изключение само на жениха. Заплакал той неудържимо и се замолил и той да бъде вкаменен. Природата се смилила и превърнала и него в камък, застанал близо до любимата си. И до днес до фигурата му има локва, за която казват, че са сълзите на момъка.

Научете още за Каменната сватба край Кърджали.

28831

Снимка: Александър Караджов 

*

Как е избрано мястото на Гложенския манастир?

Около идеята за построяването на манастира витае легендата за една икона. Също като тази в Бачково, иконата на Св. Георги Победоносец често е била намирана на склона, на който в момента се простира Гложенската обител. Монасите уважили този знак и построили манастира точно на този хълм.

Научете още за Гложенския манастир.

16213

Снимка: Михаела Белорешка

Кои са седемте моми, построили джамията в село Подкова?

Джамията на седемте моми се намира в село Подкова, където е краят на една от дългите жп линии в България – Русе – Подкова.

Джамията на седемте моми е един от най-старите мюсюлмански храмове в България. Построена е от дърво през 1438 г. без нито един пирон в конструкцията си. Според легендата храмът бил построен от седем момичета, чийто любими не се завърнали от война. Продали зестрата си, за да закупят материали. Построили джамията за една вечер и никой никога не ги видял отново.

 

Научете още за джамията и село Подкова.

10165

Снимка: Александър Караджов 

Къде е златната колесница на Александър Македонски?

Освен легендите за космически кораби и повреждащи се от силната енергия компаси, за скалното светилище Белинташ се разказват истории и от иманярите. Те вярват, че някога Александър Македонски скрил в района на Белинташ в пещера златна колесница. За това злато Ванга предрекла, че ще бъде открито, когато скалата вземе осем човешки живота. Досега при различни нещастни случаи са загинали петима души.

Научете още за историите и легендите за Белинташ.

27639

Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bg

*

Защо текат сълзите на Досьо край пещерата Бачо Киро?

Отдясно на алеята, която води от Дряновския манастир към пещерата Бачо Киро има 40-метрова отвесна скала, известна като Досьова скала. Някога от цепнатина (днес от чешма) изтича вода, която според легендата представлява сълзите на местния момък Досьо, който се хвърлил от скалата заради изневярата на красивата си жена.

Прочетете цялата легенда за Досьова скала.

11546

Снимка: Милена Далева 

*

Откъде идва името на Сребърна?

Излезте на разходка край езерото Сребърна в ясна лунна нощ, за да се уверите сами защо една от най-разпространените легенди за името на Сребърна е, че идва от сребристите отблясъци на луната във водите на езерото нощем. Още от първите османски данъчни документи селището се нарича Сребърна река, а след това „река“ отпада. Според други версии е кръстено на хан Сребрун или на сребърното съкровище, за което се вярва, че е заровено в района.

Прочетете за още места в България, за които се вярва, че крият заровени съкровища.

5058

Снимка: srebarna.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин