10 мита за Швеция (и истините за тях) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 мита за Швеция (и истините за тях)

Като сравнително далечна и не особено позната страна, Швеция страда от куп стереотипи, с които чужденците пристигат в страната им. Ето кои са 10 от най-разпространените митове за Швеция и колко истина има в тях.


1. Шведите са необщителни. Вярно е, че шведите рядко заговарят непознати на улицата и не си падат по “сладки приказки” със съседите. Освен това шведът не би се поинтересувал относно житейския ви опит и личния ви живот, но не приемайте това за нелюбезност - когато ви опознае, шведът ще бъде също толкова приветлив като всеки друг.

2. Шведките са високи и руси. Да, в по-голямата си част, обаче не очаквайте всички до последната да бъдат такива! При все това очаквайте от шведките да бъдат силни и самостоятелни жени - Швеция е известна с равнопоставеността на половете.

3. Шведите прекарват служебната си кариера в събрания. Нерядко се случва да се устрои събрание, което да служи като подготовка за друго събрание... Да, това е факт, но също така е и част от важна съставка на шведската култура - споразумение при изслушване на всевъзможните мнения.

4. Шведите са “зелени”. Има множество изключения от правилото, но въпреки това сякаш рециклирането и природоопазването са вид национално хоби.

5. Алкохолът е скъп и се намира трудно. Още един факт - шведската държава упражнява монопол върху продажбата на алкохол и покупките се осъществяват в строго определено време. Експертите потвърждават, че монополът има благоприятен ефект върху здравословното състояние на шведите.

6. В Швеция е тъмно и студено. Тук от значение е в коя част на Швеция пребиваваш, но наистина през зимата е сковаващо студено и нощите са твърде дълги. Затова след това радостта при първия пролетен ден е неописуема!

7. Всички карат “Волво”. Вярно е! Половината от новорегистрираните коли в Швеция са “Волво”. Дори днес, когато производството е в ръцете на китайците, “Волво” остават вкоренени в сърцата и пътищата на шведите!

8. В Швеция е скъпо. Да, за чужденеца Швеция би била доста скъпа страна - едно кафе в някой малък град е на цена, равна на тази в оживения център на Лондон!

9. Данъците в Швеция са високи. Напълно вярно, но за сметка на това институциите се отплащат подобаващо - висшето образование и здравеопазването са безплатни, а улиците са чисти.

10. Шведите са самоубийци. Един от устойчивите митове за шведите. Наистина, зимните нощи могат да бъдат дълги и потискащи, но митът не издържа пред фактологията - Швеция е далеч от върха в международните класации по самоубийства на глава от населението и оглавяват класациите по задоволеност от живота. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин