10 мита за Швеция (и истините за тях) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 мита за Швеция (и истините за тях)

Като сравнително далечна и не особено позната страна, Швеция страда от куп стереотипи, с които чужденците пристигат в страната им. Ето кои са 10 от най-разпространените митове за Швеция и колко истина има в тях.


1. Шведите са необщителни. Вярно е, че шведите рядко заговарят непознати на улицата и не си падат по “сладки приказки” със съседите. Освен това шведът не би се поинтересувал относно житейския ви опит и личния ви живот, но не приемайте това за нелюбезност - когато ви опознае, шведът ще бъде също толкова приветлив като всеки друг.

2. Шведките са високи и руси. Да, в по-голямата си част, обаче не очаквайте всички до последната да бъдат такива! При все това очаквайте от шведките да бъдат силни и самостоятелни жени - Швеция е известна с равнопоставеността на половете.

3. Шведите прекарват служебната си кариера в събрания. Нерядко се случва да се устрои събрание, което да служи като подготовка за друго събрание... Да, това е факт, но също така е и част от важна съставка на шведската култура - споразумение при изслушване на всевъзможните мнения.

4. Шведите са “зелени”. Има множество изключения от правилото, но въпреки това сякаш рециклирането и природоопазването са вид национално хоби.

5. Алкохолът е скъп и се намира трудно. Още един факт - шведската държава упражнява монопол върху продажбата на алкохол и покупките се осъществяват в строго определено време. Експертите потвърждават, че монополът има благоприятен ефект върху здравословното състояние на шведите.

6. В Швеция е тъмно и студено. Тук от значение е в коя част на Швеция пребиваваш, но наистина през зимата е сковаващо студено и нощите са твърде дълги. Затова след това радостта при първия пролетен ден е неописуема!

7. Всички карат “Волво”. Вярно е! Половината от новорегистрираните коли в Швеция са “Волво”. Дори днес, когато производството е в ръцете на китайците, “Волво” остават вкоренени в сърцата и пътищата на шведите!

8. В Швеция е скъпо. Да, за чужденеца Швеция би била доста скъпа страна - едно кафе в някой малък град е на цена, равна на тази в оживения център на Лондон!

9. Данъците в Швеция са високи. Напълно вярно, но за сметка на това институциите се отплащат подобаващо - висшето образование и здравеопазването са безплатни, а улиците са чисти.

10. Шведите са самоубийци. Един от устойчивите митове за шведите. Наистина, зимните нощи могат да бъдат дълги и потискащи, но митът не издържа пред фактологията - Швеция е далеч от върха в международните класации по самоубийства на глава от населението и оглавяват класациите по задоволеност от живота. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин