10 неща, които изведнъж нямат значение, щом пътуваш - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които изведнъж нямат значение, щом пътуваш
Автор: Мария Ангелова
10 неща, които изведнъж нямат значение, щом пътуваш

Много от нещата, които правиш в нормалния си живот, спират да имат значение, когато си на път – независимо дали е екскурзия за уикенда в страната или пътешествие за един месец из Югоизточна Азия.

Точно затова пътуванията са доказано полезни за здравето. И в няколко споделени примера от личен опит виж дали няма да откриеш и себе си.

Неща, които спираш да правиш и забелязваш, когато си на път:

1. Спираш да се оплакваш от закъснението на градския транспорт.Защото нямаш чак толкова бърза работа. (Не важи, ако гониш самолет!)

2. Всъщност спираш да си гледаш часовника изобщо. Често не знаеш и кой ден е.

3. Сериозно намаляват кулинарните капризи. Повечето от нещата, които съм прояла в живота си, са били опитани на път. Там често се случва изобщо да не си разбрал какво ядеш – и хоп! Върви, разправяй, че не обичаш риба, като току-що набуха цяла чиния паста с рибен сос и се зачуди на глас дали няма да е прекалено да обереш останалия сос с парче хляб!

4. Това, че знаеш едва 20 думи на даден език, не те спира да ги използваш в свободен мишмаш заедно с думи от всички чужди езици, които знаеш – с надеждата човекът отсреща да закачи все нещо.

5.Не ти пречи да ставаш рано. Тук ще приведа като доказателство любим цитат от Робърт М. Пърсинг и „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“: „Повъртях се в леглото, опитвайки се да заспя отново, но чух да кукурига петел и се сетих, че сме на почивка и няма смисъл да се спи.“

6. Преставаш да използваш думата „нормално“. Какво е нормално? Нормално за кого? След достатъчно много пътуване, спираш да използваш изобщо думата „нормално“.

7. Преживяваш интензивно всеки малък момент. Фактът, че всичко ти е ново доста помага. След достатъчно много пътуване се научаваш да го правиш дори и когато не пътуваш.

8. Всички форми на кисело настроение. Човек доста трябва да се постарае, за да бъде намусен, нацупен и недоволен, когато сам е избрал да мине на релакс вълна и да се отърси от дребните и вредните на ежедневието си. Има ги такива обаче. Най-често в автобусите и самолетите на организираните екскурзии. Но ти вероятно не пътуваш така. Или бягаш от тези хора, пътуващи с цялото си вселенско недоволство, натъпкано в куфара.

9. Изразът „Скъпо е“. Точно това е причината толкова много услуги, продукти и бири по света да се продават на тройна цена за туристи. Туристът е човек, който знае, че може и да не се върне повече там, където е в момента, и затова е склонен да смени горната граница на фразата „Скъпо е“.

10. Проблемите. Да, точно затова си си взел отпуска – за да излезеш от кладенеца с проблеми, в който се давиш от известно време. Научно доказано е, че една почивчица в момент, в който си зациклил в някакъв казус, е най-доброто решение. Не че ще го решиш на почивката, бога ми, не се и опитвай! Смяната на обстановката сама ще си свърши своето и ще се върнеш починал и с възможност да погледнеш от друг ъгъл.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин