10 неща за правене на гръцкия остров Родос - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща за правене на гръцкия остров Родос
Автор: Peika.bg
10 неща за правене на гръцкия остров Родос
Снимка: Unsplash

Родос, един от най-историческите острови в Гърция, е едно от най-посещаваните места в страната. Това е най-големият остров от архипелага Додеканезите, най-известен с Родоския колос. Колосът, който e едно от седемте чудеса на Стария свят, e трагично изгубен по време на земетресение през 226 г. пр.н.е.

Родос е идеална лятна дестинация заради многото си красиви плажове. Въпреки това има много неща за правене там и през зимата. Средновековни градове, археологически обекти и музеи се съчетават добре с местните кулинарни предложения и красивата природа на острова. За тези, които се интересуват от история, средновековният стар град на град Родос е обявен за обект на световното наследство; посетителите се разхождат назад във времето, докато се разхождат по калдъръмените улици.

Неща за разглеждане и правене на Родос

Дворецът Grand Master of the Knights

Известен още като Кастело, замъкът, построен от франкски рицари, датира от 14 век и заедно със своите кули и арки е един от малкото примери за готическа архитектура в Гърция. В замъка има интересен музей с предмети от различни исторически периоди.

Тази внушителна крепост е един от малкото примери за готическа архитектура в Гърция. 

Според скорошни изследвания древният храм на бога на слънцето Хелиос е бил на точното място, където дворецът съществува днес; най-вероятно това е било и мястото, където в древността е стоял Родоският колос.

Първоначално дворецът е построен в края на 7 век като византийска цитадела. След като рицарите хоспиталиери окупирали Родос и други гръцки острови, включително Калимнос и Кастелоризо през 1309 г., те превърнали крепостта в свой административен център и дворец на техния велик водач.

Акрополът на Родос

Светилища, храмове и обществени сгради някога са били построени на върха на Акропола на Линдос с неговия великолепен храм на Атина.

Руините на върха на Акропола са красиви примери за древногръцка архитектура. Сред сградите, които си струва да посетите, са тези на Стоа и Стадиона.

Калитея Спрингс

Разположен между курортите Калитея и Фалираки, Калитея Спрингс е спа център, датиращ от класическите времена. Там можете да намерите малък плаж със спокойна обстановка, заедно с пясък и плитки води, които го правят предпочитан сред семействата с деца.

Линдос

Село Линдос е друга атракция на острова. В голям залив с лице към рибарското селище Чараки, селото и неговите блестящо бели сгради образуват удивителен контраст със средновековния дворец на върха на хълма зад него.

Агиос Павлос или залива Свети Павел

В Библията се казва, че св. Павел пристига там през 51 г. сл. Хр., за да проповядва християнството на местните хора. Този залив, разположен точно извън Линдос, е един от най-фотографираните на острова. На хълма има малка църква с уникална гледка към близкия акропол.

Парк Родини

Известен като най-старият парк в света, Родини е на по-малко от 3 километра от град Родос. Паркът е с гъста растителност, а реките образуват басейни и водопади. Пейзажът е осеян с мостове и пейки, където можете да се разхождате или да седнете и да наблюдавате елените, патиците и пауните.

Антъни Куин Бей

Този известен залив е заобиколен от борови дървета, които почти докосват морето. Изумрудените води са основната атракция на най-красивия плаж на Родос. Антъни Куин Бей е много популярен сред младите хора, докато семействата са склонни да го избягват, защото скалистият бряг е малко рискован за малки деца.

Долината на Петалудите

Долината на Петалудите или Долината на пеперудите е естественото местообитание на милиони пеперуди, които прекарват летата си в района от началото на май. През летните месеци милиони пеперуди покриват цели дървета, предлагайки уникална гледка. Долината, богата на рядка природна красота, също е домакин на малък природонаучен музей.

Местни кулинарни изкушения

Родос има дълга традиция на ръчно приготвена паста заради италианското присъствие и влияние. Пържените питарудии са традиционно ястие от домати, нахут или кайма. Dolmadakia са пълнени лозови листа, приготвени с леща и ориз.

Други местни ястия включват риба и агнешко на скара. Soupioryzo е вид ризото, сварено в мастило от сепия, а rouzetia са малки червени пясъчни риби, сервирани пържени, с популярен чеснов дип, известен като skordalia.

Музеи и други атракции

Родос е дом на някои интересни музеи, разбира се, както подобава на дългата му история. Археологическият музей се фокусира върху предмети от елинистичните времена. Вместо това Общинската галерия на Родос е дом на уникална колекция от картини. Други включват Еврейският музей, Музеят на модерното изкуство и Музеят на пчелата. За малки деца отделете малко време да посетите Музея на играчките в Архиполи, както и Аквариума на Родос.

Как да стигнете до Родос

Със самолет: Международното летище Диагорас е на 14 километра от град Родос и местните автобуси свързват терминала с града.

С ферибот: Възможно е да стигнете до Родос и с ферибот или с високоскоростна лодка. Фериботите тръгват от пристанището на Пирея в Атина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин