10 факта за Ватикана - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 факта за Ватикана
Автор: Peika.bg
10 факта за Ватикана
Снимка: pixabay

Разположен само на 0,44 кв. км, Ватикана е малък град-държава, разположен в рамките на Рим, Италия. Седалището на Римокатолическата църква, Ватикана е повече от само място за поклонение. 

Задължително посещение за всеки, който е запален пътешественик, Ватикана е съкровищница във всеки смисъл на думата. Той е дом на някои от най-значимите произведения на изкуството през вековете, привличащи както любителите на историята, така и ентусиастите на изкуството.

Ето някои интересни факти за Ватикана. 

1. Най-малката държава в света

С площ от едва 0,44 квадратни километра и население от 825 души, Ватикана е най-малката държава в света. Това е може би единствената страна в света, която може да се обиколи пеша за по-малко от 1 час. Това, което я прави още по-интересна, е фактът, че страната се намира в рамките на град - Рим.

2. Ватикана няма затвор

Ватикана вероятно е единствената нация на Земята, която няма затвор. В страната има няколко килии за предварителен арест. Осъдените и осъдените на лишаване от свобода излежават време в италиански затвори съгласно Латеранския договор. Разходите за лишаване от свобода се поемат от правителството на Ватикана.

3. Огнището на престъпността

Ватикана е дом на по-малко от 1000 официални жители и въпреки това има най-високото ниво на престъпност от всяка страна в света. Въпреки че това не е защото има повече престъпления от други страни, а защото има повече престъпления на глава от населението. Тези престъпления обикновено се извършват от милионите туристи, които преминават през района. Най-често срещаните престъпления са кражба от магазин, кражба на чанта и джебчийство, а самият официален туристически уебсайт на Ватикана призовава туристите да бъдат нащрек по всяко време. 

4. Ватикана, столицата на виното

Съобщава се, че жителите на Ватикана консумират повече вино на глава от населението, отколкото навсякъде другаде по света. Средностатистическият жител на Ватикана консумира удивителните 74 литра вино всяка година, което е двойно повече от потреблението на страните столици на виното Франция и Италия. 

Има много причини за по-високата консумация на вино. Жителите на Ватикана са склонни да се хранят заедно в по-големи групи, а единственият супермаркет в града продава вино безмитно, което води до по-висока консумация.

5. Папата е охраняван от швейцарски гвардейци

135 швейцарски войници, известни като Папската швейцарска гвардия, отговарят за защитата на папата. Те били наети за първи път през 1506 г. от папа Юлий II, който се нуждаел от лична защита от всякакви врагове на Църквата. Лесно се разпознават в цветните им раирани униформи. Почти никой не може да се присъедини към швейцарската гвардия; Изискванията към човек са: трябва да е мъж, на възраст между 19 и 30 години и висок 5' 8'', християнин и да е завършил основно военно обучение.

6. Без постоянно гражданство във Ватикана

Във Ватикана няма болници или, което е по-важно, няма родилни зали. В резултат на това никой не може да бъде гражданин на Ватикана по рождение. Получавате гражданство въз основа на назначение да работите в определена длъжност в служба на Светия престол. Гражданството се разширява за съпрузи, родители и други роднини, които живеят заедно. След прекратяване на назначението гражданството се отнема.

7. Има банкомат с инструкции на латиница

Италианският е официалният език на Ватикана и е езикът, използван за всички официални въпроси. Италианският също е лингва франка, но Светият престол използва латинския като официален език. Ватикана се счита и за фактическия пазител на латинския език. Така че може би не е толкова изненадващ фактът, че банкоматът на Ватиканската банка предлага инструкции на латиница.

8. Най-късата железопътна линия в света

Ватикана също е дом на най-късата железопътна линия в света. Гарата има две 300-метрови коловози и има една станция: Citta Vaticano. Железопътните линии и гарата са построени по време на понтификата на папа Пий XI. Използва се за превоз на стоки. По него не е предвидено да се движат редовни пътнически влакове.

9. Притежава телескоп в Аризона, САЩ

През 1981 г. Ватикана закупува най-съвременния телескоп, който е един от най-големите телескопи в света – Vatican Advanced Technology Telescope. Той се намира на върха на планината Греъм в югоизточна Аризона и Ватикана провежда астрономически изследвания оттам.

10. Обект на световното наследство

Ватикана е единствената страна, която е изцяло определена като обект на световното наследство. Тя е включена в списъка през 1984 г. Списъкът включва както град Ватикана, така и извънтериториални имоти в Рим, т.е. базиликата Св. Петър и Света Мария Майор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин