15 интересни факта за ананаса - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 интересни факта за ананаса
Автор: Елена Исаева

Яденето на всички видове плодове е много полезно и е за предпочитане от т.нар. бързи захари, които се явяват всички шоколадови и други сладки изделия. Освен това плодовете са вкусни и освежаващи.

Доста хора твърдят, че този плод е един от най-вкусните, които са опитвали. Освен това ще се съгласите, че е и най-странно изглеждащият, а може дори да се каже – царствен.

15 интересни факта за ананаса
Снимка: pixabay.com

В тази класация ще ви представя 15 интересни и малко известни факта за ананаса.

1. За родина на ананаса се смята Южна Америка. Предполага се, че той произхожда от областта между Южна Бразилия и Парагвай. Местните хора разпространили ананасите в цяла Южна Америка, а впоследствие те стигнали дори до Карибите, Централна Америка и Мексико, където били отглеждани от маите и ацтеките.

2. А кой запознава новия свят с ананасите, точно така - Христофор Колумб. Той открива ананасите през 1493 г. и ги пренася в Новия свят. В Северна Европа те са внесени за първи път от холандците от колонията им в Суринам. Крал Луи XV получил ананас като подарък и го отглеждал във Версайския дворец през 1733 г.

3. Екатерина Велика много обичала ананаси, хранела се само с такива, които са отгледани в собствените ѝ имения.

4. По статистически данни може да се каже, че три четвърти от ананасите, които се предлагат в Европа, са произведени в Коста Рика.

15 интересни факта за ананаса
Снимка: pixabay.com

5. Ананасите държат сравнително висока цена, защото за да узрее само един ананас са нужни около три години.

6. Ананасът може да се консумира по няколко начина, като всеки от тях е вкусен - в прясно състояние, под формата на консерви и компот, като натурален сок, а в някои латиноамерикански страни се използва дори за производство на вино.

7. Ананасът е богат на желязо, калий, калций, йод, витамин А, В и С. Освен това ананасите съдържат ензима бромелин, който стимулира храносмилането, има противовъзпалително действие и дори предотвратява растежа на туморни клетки.

8. При преносване на плода от бременната се препоръчва да се яде голямо количество ананас всеки ден, за да се предизвика раждането.

9. Важно е да се знае, че напълно узрелият ананас е доста нетраен плод. Трябва да го изядете максимум до два дни, ако го държите на стайна температура и до една седмица, ако го съхранявате в хладилник.

15 интересни факта за ананаса
Снимка: pixabay.com

10. Най-големият ананас в света е отгледан през 2011 г. от Кристин Мак Калъм от Бейкуел, Австралия. Той е дълъг 32 см и тежи цели 8.28 кг.

11. Незрелите ананаси не са подходящи за храна - сокът им изгаря устните и има мощно слабително действие.

12. Ананасите съдържат ензими, които улесняват разграждането и абсорбцията на протеини от човешкото тяло. Въпреки това, не трябва да се злоупотребява с хапването на ананас - може да причини увреждане на устната лигавица.

13. Ако страдате от морска болест при пътуване с кораб, чаша сок от ананас може да облекчи вашето състояние.

14. Има данни, че сокът от ананас и самият плод помагат при гадене по време на първите месеци от бременността.

15. В действителност, ананасът не е само един плод, а множество малки плодове свързани един с друг.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин