10 от най-красивите алпийски градчета част II - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 от най-красивите алпийски градчета част II
Автор: Елена Исаева

Алпите са една от най-големите планински вериги в Европа, простираща се на територията на 8 европейски държави – Австрия, Германия, Швейцария, Монако, Италия, Лихтенщайн, Словения и Франция. Долините между Боденското езеро и езерото Комо разделят Алпите на две части – по-високата западна част, с най-висок връх Монблан (4809 м) и по-ниска източна част.

Във всички сезони Алпите са много живописни и красиви. В някои части на планинската верига са построени градчета, някои от които в зимния сезон са посещавани заради зимните спортове, а в останалото време от годината туристите ги посещават с екскурзионно – опознавателна цел. Тези градчета са изключително гостоприемни, предлагат отлични условия за настаняване, организиране на планински преходи, екскурзионни програми, обучителни програми за различни зимни дисциплини, а през топлите месеци – пешеходни и вело – маршрути.Ето и някои от най-красивите алпийски градчета:

10 от най-красивите алпийски градчета част II
Снимка: pixabay.com

Залцбург е разположен в подножието на Алпите, на бреговете на река Залцах. Първите сведения за населяване на територията на Залцбург датират от Каменната ера. Градът е известен със воята красива архитектура в стил барок, запазени са редица културно – исторически паметници, архитектурни шедьоври, замъци.

Градът на Моцарт е един от най-посещаваните в цяла Австрия. Наричат го още и „Врата на Алпите“. Родната къща на великия композитор, в която е роден през 1856 г., днес е превърната в музей. Всяка година през месец ноември в Залцбург се организира музикалне фестивал, посветен на творчеството на Волфганг Амадеус Моцарт.

10 от най-красивите алпийски градчета част II
Снимка: pixabay.com

Халщат е уникален малък град, живописно разположен на едноименното езеро. Градът има древна история, датира от около V век пр. н. е., като основен поминък е било добиването на сол. През 1595 г. по разпореждане на кайзер Рудолф II, в Халщат е изграден първият в света тръбопровод, с дължина 40 км,  който е свързвал гарад с Ебензее. За построяването му са били необходимо около 13 000 дървета.

Монтрьо е малък швейцарски град, разположен в подножието на Алпите, на източния бряг на Женевското езеро. Климатът е мек и благоприятства тук да се срещат типични за Среиземноморието растителни видове като кипариси, палмови дървета, борове и други.

Монтрьо е бил предпочитано място за живеене за редица популярни личности, артисти и хора н изкуството като Чарли Чаплин, Фреди Меркюри  други.

По крайбрежието на Женевското езеро е изградена алея, заобиколена от красиви цветя и зеленина, по която може да стигнете до замъка Шийон, както и до град Веве, намиращ се в съседство.

Освен с красивата природа, градът е известен и като фестивален център, в който ежегодно се провежда музикален фестивал, посветен на творчеството на Фреди Меркюри.

Столицата на Лихенщайн – Вадуц също е разположена в подножието на Алпите, на десния бряг на река Рейн. Сред основните забележителности на града е Замъкът Вадуц, който е резиденция на най-богатия монарх в Европа. Построен е през XIII век. Княжеското семейство е управлявало Лихтенщайн за повече от 120 г. Замъкът не е отворен за посещения, но ако искате да го видите от по-близо, може да се изкачите по хълма, на който се намира. Усилията ви ще бъдат възнаградени, защото от там се открива невероятна гледка към града, а градините на замъка са уникални.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин