10 от най-красивите градчета на Южна Италия част III - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 от най-красивите градчета на Южна Италия част III
Автор: Елена Исаева

Италия е мечтана дестинация за любителите на древната история, вкусната храна, хубавото вино и модата. В която и част на страната да се озовете, ще се чувствате прекрасно и ще имате възможност да се наслаждавате на всички дадености, които прелага. Всяко населено място си има свой собствен почерк така да се каже – традиции и стил на живот, история, географско местоположение, дух и настроение, емоции, които пробужда в нас, незбравими спомени и желание да се връщаме отново и отново. Италия е любов от пръв поглед и любов завинаги.

 

Всеки регион в страната на ботуша е уникално красив и неповторим, сам по себе си чаровен и съвсем различен от останалите. Севера от Юга са коренно различни. В тази статия искам да ви запозная с някои от най-красивите населени места на Южна Италия.

10 от най-красивите градчета на Южна Италия част III
Снимка: pixabay.com

Амалфийското крайбрежие на Италия е много живописно и многоцветно. Тук малките градчета и селца са сякаш накацали по стръмните скалисти склонове, надвесени над искрящите синьо – зелени води на Тиренско море. Сред тях се нарежда и Амалфи, който е и най-големият град по крайбрежието. През IX век Амалфи е бил самостоятелна морска република. От 839 г. до 1200 г. е бил важен търговски и пристанищен център в Средиземно море.

Амалфи е сякаш излязъл от картичка – пъстър, многоцветен, с богата история, уникална средновековна архитектура и красиви морски пейзажи, той завладява сърцето и душата. От цитрусовите горички в околността се разнася невероятен аромат на свежи лимони.

10 от най-красивите градчета на Южна Италия част III
Снимка: pixabay.com

 

Позитано е друг прекрасен град на Амалфийското крайбрежие. С отдалеченето си местонахождение – това е най-западният град по крайбрежието, той сякаш е малко отдалечен от останалите населени места, шума и суетата в тях. Американският писател Джон Стайнбек е човекът, който пръв открива и възхвалява красотата на Позитано и благодарение на него градът става популярна туристическа дестинация.

Сградите на Позитано са сякаш накацали амфитеатрално над морето, а ароматните маслинови и лимонови насаждения, растящи сред тях, допринасят за още по-красива и неповторима визия на града. Това е може би най-романтичния и най-обаятелен град по цялото крайбрежие. Неслучайно тук са намирали своето вдъхновение редица артисти и хора на изкуството.

Тръгнете ли на разходка из града, ще се чудите на коя сергия да се спрете и в кое магазинче по-напред да влезете, в кой ресторант да поседнете, за да хапенете от предлаганата вкусна храна или да влезете в някое кафене с панорамна тераса, откъдето, докато отпивате от горещото ароматно кафе, погледът ви ще се рее далече над красивите заливи. Разходете се по криволичещите улички, изтичайте по тесните стълбички нагоре, които ще ви заведат до места, от които поглеждайки иззад зелената растителност към морето, ще ахнете.

Равело също е сред най-красивите амалфийски градове. За разлика от останалите крайбрежни градове, Равело сякаш „виси“ над морския бряг. Разположен е терасовидно над синьото море, а улиците му са стълби, пълзящи към небето,  градините му са като рисунки на най-добрите художници.

Със своя аристократизъм,  Равело винаги е привличал хора на изкуството, писатели и поети, които са създавали творбите си тук. Сред тях се нареждат испанският художник Хуан Миро, американският писател Гор Видал и още много други.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин