8 интересни факта за крайбрежието на Амалфи - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 интересни факта за крайбрежието на Амалфи
Автор: Peika.bg
8 интересни факта за крайбрежието на Амалфи
Снимка: Unsplash

Италия разполага с много красиви места за посещение, като крайбрежието на Амалфи например. Това е място, което посреща туристи от цял свят. Прекрасно крайбрежие, живописни селца, фотогенични малки градчета, кацнали на скалите, безкрайни пътеки и невероятни гледки към морето и скалите с толкова много цветни къщи, изскачащи тук-там.

Амалфи се превърна в една от най-популярните дестинации в Южна Италия през последните години, като сякаш измести Рим, Милано, Венеция и т.н., които безспорно бяха най-предпочитаните дестинации в тази красива страна. 

Пътуването до Южна Италия е много по-различно. Макар да са в границите на една държава, градовете, които са на север, много се различават от тези в южната част на страната. Ако решите да пътувате на юг, ще усетите автентичната италианска атмосфера много по-добре и ще бъдете още по-възхитени от Италия. 

Научете няколко интересни факта за крайбрежието на Амалфи, които вероятно не знаете: 

1. Крайбрежието на Амалфи е обявено за обект на световното наследство през 1997 г. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Andy & Michelle (@mrandmrsinafiat500)

 

Крайбрежието на Амалфи е район с голямо природно разнообразие и много културни богатства. Заселва се интензивно още през Ранното средновековие. Поради тази причина има много неща, които да се видят там. Има редица градове като Амалфи и Равело с архитектурни и художествени произведения от голямо значение. Селските райони пък показват гъвкавостта на жителите в адаптирането на използването на земята, имайки предвид разнообразния характер на терена, който варира от терасовидни лозя и овощни градини на по-ниските склонове до широки планински пасища във високите части. 

2. Пътят до градовете на крайбрежието на Амалфи е на около 750 години

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Europe | europestyle_ (@europestyle_)

Пътят, който свързва различните градчета по крайбрежието, определено е един от най-красивите в света, макар че е и леко ужасяващ, тъй като е доста тесен и в голяма близост до водата. След всеки завой се открива гледка, която е още по-впечатляваща от предишната. 

Дължината на пътя е около 60 километра, като започва от Соренто и се насочва на юг, към Виетри сул Маре. Изграждането на този път се е случило преди около 750 години, а самото му построяване отнело близо 150 години. 

3. Това е и единственият начин да стигнете до Амалфийското крайбрежие по суша 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by VISION Destinations (@visionwrld)

Единственият начин да стигнете до крайбрежието на Амалфи е да минете по Strada Statale 163- пътна връзка, която минава по крайбрежието от град Виетри сул Маре на изток до Позитано на запад. Този път сам по себе си е туристическа атракция и преминаването по него е едно от нещата, които задължително трябва да направите, ако посетите Южна Италия. 

Естествено, можете да стигнете до Амалфи и по вода, но определено пътуването по суша е доста по-интересно и ще се насладите на много по-красиви гледки. 

4. Крайбрежието на Амалфи беше представено наскоро във филма "Жената чудо" като измисления остров Темискира

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Princesse De Temiskira (@wonderr_woman__)

Вероятно всички знаете историята на Жената чудо- тя е принцесата на амазонките, обучена да бъде непобедим боец. Интересното е, че тя е отгледана на далечен райски остров, скрит от света, наречен Темискира. Този мистичен остров, населен само от амазонки, всъщност е Амалфийското крайбрежие. Сцените за филма са заснети именно в това райско кътче, така че ако искате да видите "родното място" на Жената чудо, посетете Амалфийското крайбрежие. 

5. Покровителят на Амалфи 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Paisajeros MX (@paisajeros.mx)

Подобно на много други местенца по света, Амалфи също си има покровител- Сант'Андреа или Свети Андрей. Всяка година се организират празници от 27 юни до 30 ноември, в негова чест. Съответно това е най-подходящият период да посетите крайбрежието, тъй като ще видите и колоритните празници, които се провеждат, освен природните красоти. През лятото се провежда фестивал на лимона, посветен на плода и популярния италиански ликьор лимончело, а на всеки четири години се организира традиционно състезание с лодки Regata Storica delle Repubbliche Marinare, което също е много интересно. 

6. Амалфи е известен с местната ръчно изработена дебела хартия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Costa Amalfitana (@acostaamalfitana)

Хартията от Амалфи, наричана още Charta Bambagina, е ценен вид хартия, произвеждана в Амалфи от Средновековието. Използването на тази хартия е забранено през 1220 г. от крал Фредерик II, тъй като е по-малко издръжлива от пергамента. Въпреки това този вид хартия продължава да се произвежда и през осемнадесети век двадесет мелници работят в Амалфи и близките градове. Листове древна хартия Bambagina, въпреки забраната, оцеляват и съдържат документи от четиринадесети век. 

7. Лимончелото е запазената марка на Амалфийското крайбрежие 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Donatella Frati (@losnaranjos84)

Лимончело е традиционен италиански сладък ликьор. Получава се при накисването на лимонови кори в етилов алкохол, след което се добавя захарен сироп. Смята се, че този ликьор подпомага храносмилането и се сервира студен, след хранене. Смята се, че пъроначално лимончелото се пиело от рибари и фермери, за да се борят със студа. 

Днес, тази напитка е символът на Южна Италия. Задължително си вземете чаша студено лимончело, ако пътувате до крайбрежието на Амалфи. 

8. Въпреки че много хора смятат Соренто за част от Амалфийското крайбрежие, то всъщност принадлежи към Неаполитанския залив

Почти навсякъде ще прочетете, че Соренто е част от Амалфийското крайбрежие, а ако сте посещавали райони, вероятно и самите вие сте останали с такова впечатление. Истината обаче е, че Соренто е част от Неаполитанския залив. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин