Обиколка на Южна Италия – региона на Пулия и град Матера - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Обиколка на Южна Италия – региона на Пулия и град Матера
Автор: Peika.bg
Обиколка на Южна Италия – региона на Пулия и град Матера
Снимка: Giuseppe Milo/Flickr

Искате да изживеете едно вдъхновяващо италианско бягство? Тогава започнете точно от петата на Ботуша, а именно от региона Пулия!

Тук ще усетите красотата и волността на Южна Италия. Заедно с Банка ДСК и иновативната кредитна карта DSK-WizzAir ще ви разведем из Пулия и по-специално до град Матера. Той бе избран за Европейска столица на културата за 2019 г., заедно с нашия Пловдив. Затова вижте какво по-специално ще се случва там през тази година!

Регионът Пулия предлага стотици километри брегова линия и множество красиви градове, които да посетите. Началото на вашия маршрут може да е от град Бари. WizzAir предлага много изгодни полети от София до италианския град. Неговите хълмове са пълни с лозя и безкрайни редици маслинови дървета. Тук много от традиционните фермерски имоти са превърнати в хотели, запазвайки гостоприемния дух на Пулия.

Обиколка на Южна Италия – региона на Пулия и град Матера
Снимка: Flickr

Не пропускайте да разгледате Стария град на Бари (Citta Vecchia). Той се състои от тесни улички, които ще ви отведат до красиви катедрали, църкви и други исторически сгради. Разходката ви може да продължи към град Лече, в който да се насладите на барокова архитектура. Посетете и основната атракция там - Пиаца дел Дуомо.

Обиколка на Южна Италия – региона на Пулия и град Матера
Снимка: Flickr

Ако решите да пътувате до Пулия през лятото, то задължително трябва да се отбиете до някой от плажовете по крайбрежието и известните клубове, разположени около морето. Бъдете сигурни, че по време на цялото пътешествие, ще бъдете изкушени от автентичната италианска кухня. Небцето ви няма да забрави вкуса на пресни продукти, свежи подправки и ястия, приготвени с много любов. Ако пък обичате сирене, Пулия е вашето място, тъй като тук е домът на сиренето бурата. Сигурни сме, че ще поискате да си подарите поне една вечер в изискан италиански ресторант, затова можете да разчитате на кредитна карта DSK-WizzAir.

Обиколка на Южна Италия – региона на Пулия и град Матера
Снимка: Flickr

Матера

Отделете и няколко дни за бижуто на Пулия – град Матера. Заедно с нашия Пловдив, градът също е Европейска столица на културата за 2019 г. От Бари можете да се качите на автобус до Матера, а пътуването продължава само около час.

Матера е изключително интересен град. Той е едно от най-старите постоянно населени места в света. Съхранява цели 9 000 години история, затова не се учудвайте, щом видите характерните домове „саси“, издълбани директно в планината. Те приличат на малки пещери, разположени една над друга. Местните жители буквално са дълбаели своите домове в ронливите скали на стръмните склонове. Тази необикновена архитектура ще ви отведе в един приказен свят.

Обиколка на Южна Италия – региона на Пулия и град Матера
Снимка: Flickr

Градът обаче е преживял и доста нелеки времена. Пpимитивнaтa ĸaнaлизaция и капацитетът на водните ресурси нe издъpжaт на нyждитe нa pacтящoтo нaceлeниe. Затова през 50-те години на XX век итaлиaнcĸoтo пpaвитeлcтвo пpинyдитeлнo изceлва нaд 20 000 души от стapиннитe ĸъщи. Повече от 40 години Матера остава обезлюден, откъдето си спечелва името „Мъртвия град.“ Cлeд ĸaтo ЮHECKO го oбявявa зa Cвeтoвнo иcтopичecĸo нacлeдcтвo, Итaлия се чувства длъжна дa pecтaвpиpa cĸaлния гpaд във видa, в ĸoйтo може да се види и днес. Малко по малко Матера добива популярност, особено след като става декор на някои от най-известните съвременни филми, сред които „Страстите Христови“ (2003 г.).

Като Европейска столица на културата градът е предвидил богат културен календар. Това означава, че се очакват много туристи и завишени цени на услугите. Затова можете да използвате платформата на Airbnb, за да намерите приятно и уютно местенце за вашия престой, а кредитната карта DSK-WizzAir ще покрие разходите. Освен това вие ще натрупате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на Wizz Air.

Всяка седмица през 2019 г. Матера ще предлага по един нов културен проект или общо 50 за цялата година. Не пропускайте да разгледате на най-важния и престижен музей в града – MUSMA. В него можете да разгледате съвременни произведения на скулптурното изкуство.

Обиколка на Южна Италия – региона на Пулия и град Матера
Снимка: Flickr

Проектът "Звуци от далечното бъдеще" ще покаже Матера чрез прочит на нейната акустика и музикални традиции. В града ще можете да видите и изложбената експозиция - "Aрс Escavandi, Матера и пещерните градове в света", която започна на 20-и януари. Ден по-късно стартира и "Нов прочит на Ренесанса", където ще можете да се докоснете до италианското изкуство.

През месец април ще се проведе фестивалът „Музика в Матера“, който ще се хареса на любителите на класическа музика. Следете и събитията в джаз клуб Onyx, който винаги има много изненади за публиката, особена сега през 2019 г. През летните месеци ви очакват изложба, посветена на Питагор (откриване 21-ви юни) и фотографската "обсерватория" на Армин Линке.

Програмата на Матера включва и няколко копродукции с национални и международни театри. Една от тях е с неаполитанския театър "Сан Карло", с който ще бъде представена операта "Селска чест" на Пиетро Маскани. Неин естествен декор ще станат каменните жилища "саси". Годината ще приключи с фестивала "Отворено изкуство", който ще е истински празник на съвременната култура!

Обиколка на Южна Италия – региона на Пулия и град Матера
Снимка: Giuseppe Milo/Flickr

Посетете региона на Пулия и град Матера и не забравяйте своята кредитна карта DSK-WizzAir, която ще направи пътуването ви по-спокойно и приятно!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин