Позитано, в Италия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Позитано, в Италия
Автор: Peika.bg
Позитано, в Италия
Снимка: Dennis Jarvis

На повечето хора в България и най-вече от София, името „Позитано най-вече е познато като наименование на улица в центъра на столицата. Тя носи името на италианския дипломат Вито Позитано, който е помогнал за опазването на София по време на Руско-турската война.

Позитано обаче е и име на живописно село в Кампания, Италия, на амалфийския бряг. През средните векове то е било пристанщие на амалфийската република и просперира през 16-и и 17-и век. До средата на 19-и век обаче половината население емигрира, основно за Америка. В 20-и век Позитано влиза като разорено рибарско селище и това се променя, чак през 50-те, благодарение на популярното есе „Позитано те поразява дълбоко“ от американския писател Джон Стайнбек. В него големият автор изразява своето възхищение от красотата на района и това привлича посетители като Мик Джагър и Кийт Ричардс от The Rolling Stones, които написват песента „Midnight Rambler” в кафенетата на Позитано.

35156

Позитано не е голямо селище, нито пък има чак толкова вълнуваща история, за да има интересни исторически дестинации. Основните атракции за туристите, освен природата, са църквата Санта Мария Асунта, чийто купол е от майоликови плочки, и византийската икона на Черната Мадона. Според легендата, иконата е открадната от Визанитя и е откарана през Средиземно море от пирати. След това зловеща буря едва не потапя кораба им, а моряците чуват призрачен глас да им казва да пуснат иконата във водата. Те го правят и се спасяват, а тя достига до бреговете на Позитано.

35155

Позитано е популярно с фестивала за анимационни филми „Cartoons on the Bay Festival“, лимончело и лабертисимо – алкохолни питиета, които могат да се намерят на сергия на основното пристанище.

35158

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин