10 от най-застрашените от изчезване животни в света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Автор: Peika.bg
10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: pixabay

Хората имат много по-голямо влияние върху Земята от всеки друг вид. Ние отсичаме горите, защото се нуждаем от земеделска земя. Използваме твърде много вода от нашите реки, изхвърляме твърде много пластмаса в нашите океани и причиняваме изчезване на много животни.

Запознайте се с най-застрашените от изчезване животни в света, включително носорози, вакуита, планински горили и азиатски слонове. Препоръчваме къде все още можете да ги видите в естественото им местообитание.

1. Явански носорог

10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: wikimedia

Някога е бил един от най-разпространеният от азиатските носорози, а сега са изброени като критично застрашени. Има само една известна популация в дивата природа. По тази причина се нареждат сред едни от най-редките големи бозайници в света.

В природата има между 58 и 68, като никой не живее в плен. Носорозите често са гонени от бракониери заради рогата си. Те са загубили местообитанията си най-вече в резултат на войната във Виетнам.

Единствената популация на носорозите може да се намери в Националния парк Уджунг Кулон на югозападната част на Ява, Индонезия. Единственото друго обитание е било във Виетнам, но през 2010 г. то е унищожено напълно.

2. Вакуита

10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: wikimedia

Вакуитата се счита за най-редкия вид застрашен морски бозайник в света. За съжаление бъдещето изглежда мрачно за тяхната популация, като само 10 са останали сред природата.

Намерени единствено в северната част на Калифорнийския залив, Мексико, те са сравнително лесни за забелязване поради плитката вода, която обитават - обикновено лагуните не са по-дълбоки от 30 метра. 

През последните няколко години броят им намалява с тревожна скорост. Риболовни мрежи, хлорирани пестициди и какво ли не са само част от заплахите, които карат вида на ръба на изчезване.

3. Планински горили

10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: wikimedia

Днес се смята, че в дивата природа съществуват около 1063 планински горили и бъдещето изглежда по-светло за тези редки примати.

От 1981 г.  популацията на горилата почти се е удвоило. Преди 30-те години експертите се опасявали, че скоро ще изчезнат. Благодарение на интензивните усилия за опазване, планинските горили са преместени от „критично застрашени“ в „застрашени“ в червения списък на IUCN през 2018 г.

Независимо от това, незаконното бракониерство, замърсяване, обезлесяване на местообитанията, разпокъсаност и болести, улавяне от хората, все още застрашават тяхното население. Те често са гонени от бракониери заради месото си, а по-младите горили могат да бъдат хванати в примки, предназначени за други животни. Войната също се е отразила негативно върху горилите.

Има две популации от планински горили, които пътуващите да посетят. Една група може да бъде намерена във вулканичните планини на Вирунга в Централна Африка в три национални парка: Национален парк Уганда Мгахинга, Национален парк на вулканите в Руанда и Национален парк Вирунга на ДР Конго.

4. Тигри

10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: wikimedia

В началото на 20 век в света е имало 100 000 тигри. Днес се смята, че този брой е намалял до около 3900 в природата.

Тигрите се нуждаят от големи площи на местообитание, но живеенето в някои от най-гъсто населените места на Земята ги е поставило на места, които са причинили значителен конфликт с хората. Унищожаването и фрагментацията на местообитанията е имало най-значителните ефекти върху местообитанията на тигрите, а бракониерството е една от най-големите им заплахи.

Индия е най-добрата страна за разглеждане на тигри в дивата природа, но можете да ги забележите и в Бангладеш, Китай, Суматра, Сибир и Непал

5. Азиатски слонове

10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: wikimedia

Азиатските слонове са считани за застрашен вид от 1986 г. насам, тъй като популацията им е намаляла поне с 50% през последните 75 години. Остават по-малко от 50 000 в природата.

Обезлесяването и нарастващата човешка популация унищожават местообитанието на слоновете и намаляват пространството, на което те могат да живеят.

Най-добрата възможност да видите азиатските слонове е в The Gathering, естествено събрание на до 300 слона, идващи на брега на резервоара Minneriya в националния парк Minneriya в Шри Ланка през август, за да се къпят и пият вода. Това е най-голямата конгрегация на азиатски слонове в света.

6. Орангутани

10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: wikimedia

Орангутанът се счита за критично застрашен от 2000 г. насам и е един от най-застрашените примати в света. Преди век повече от 230 000 орангутани са живели в нашия свят, но сега броят им е намалял с около половината.

Дърводобивът, горските пожари и особено премахването на тропическите гори за палмово масло критично застрашават оцеляването на орангутана. Ловът и незаконната търговия за домашни любимци също намалява броя им.

Над 104 000 борнески орангутани все още живеят в дивата природа и могат да бъдат намерени както в малайзийски, така и в индонезийски Борнео. Останали са само 14 000 суматрански орангутани, които естествено живеят на индонезийския остров Суматра.

Най-редките от всички са новооткритите видове тапанули, като само 800 са останали сред природата. Ако имате късмет, ще можете да забележите и орангутаните Tapanuli в екосистемата Batang Toru на север на Суматра. От края на 2019 г. тяхното местообитание е  под сериозна заплаха от изграждането на спорна нова водноелектрическа централа, близо до река Батанг Тору.

7. Кожести морски костенурки

10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: wikimedia

Между 26 000 и 43 000 женски морски костенурки гнездят годишно. Драматичен спад от очакваните 115 000 през 1980 г. Младите костенурки са невероятно уязвими и за съжаление, много малко от тях стигат до зряла възраст.

Птиците и дребните бозайници често копаят гнезда на костенурки, за да изядат яйцата. След като са се излюпили, птици и ракообразни ги изяждат, преди да успеят да стигнат до морето, а рибите, калмарите и октоподите често ги пленяват, ако успеят все пак да стигнат във водата.

Основните места за гнездене на костенурките са в Суринам, Френска Гвиана, плажът Гранд Анс в Сейнт Лусия, Плажът на костенурките в Тобаго, Плажът на Шел Шейн и Габон.

8. Снежни леопарди - барс

10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: wikimedia

Популацията на снежния леопард е между 4 080 и 6 590. Те са открити в 12 страни в Централна Азия: Китай, Бутан, Непал, Индия, Пакистан, Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан, Казахстан, Русия и Монголия.

Видът е заплашен от пастири, които убиват снежни леопарди, за да не им позволят да плячкосват добитъка им. Бракониерите също са сериозен проблем.

Снежните леопарди могат да бъдат забелязани в националния парк Гоби Гурвансайхан в Монголия, хималайските планини на националния парк Джиджи Дорджи на Бутан и езерото Фоксудо между горния и долния долпо в западната част на Непалския национален парк Шей-Фоксундо. Леопардите също се спускат от високите долини на Ладак през февруари, в националния парк Хемис в Индия, в търсене на плячка.

9. Иравади делфини

10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: wikimedia

Иравади делфинът е класифициран като застрашен и не е чудно защо. Според докладите от 2020 г. може да останат по-малко от 100, което ги прави превръща в рядко срещана гледка сред природата. 

Ако се надявате да забележите този игриво изглеждащ бозайник в естествения му дом, бихте се отправили на юг в Азия. Те са забелязани в река Ayeyarwady в Мианмар(Бирма), река Mahakam в индонезийския Борнео и в Меконг.

Всъщност иравадският делфин може да бъде забелязан най-добре от пътешествениците в Меконг, тъй като те са известни, че живеят и плуват на 118 мили от реката между Лаос и Камбоджа. Тук са отчетени 92 индивида.

10. Атлантически червен тон

10 от най-застрашените от изчезване животни в света
Снимка: wikimedia

Броят на червената риба тон намалява с огромен темп през последните 40 години. Записите показват 72% спад в източната част на Атлантическия океан и 82% спад в западната.

Свръхуловът е основната причина за унищожаването на този вид поради тяхната търговска стойност като храна. Те са силно насочени към японския рибен пазар, където са много търсени за суши и сашими. Въпреки това отглеждането е най-сериозната заплаха за вида, тъй като рибата тон се взема от дивата природа, преди да е достатъчно стара, за да се размножава.

Роден в западната и източната част на Атлантическия океан и Средиземно море, рибата тон е много трудна за проследяване и може да бъде открита край бреговете на много страни; от Бразилия до Норвегия. Известно е обаче, че всяка година се връщат за хвърляне на хайвера си в Средиземно море и Мексиканския залив.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин