10 причини да видите Асеновград - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 причини да видите Асеновград
Автор: Таня Стоилкова

Асеновград - свещената порта на Родопите. Град с история, дух, рокли, вино и какво ли още не. Разположен там, където свършва Тракийската низина и започва магията на Родопите, той е изкушение, което чака да му се отдадете. Град, погален от природата със своето разположение. Град, в който вечерникът, подухващ от реката, превръща горещите летни нощи в удоволствие. Много хора още го помнят като Станимака, старото име на града. Има много причини да го посетите, предлагаме ви някои от тях. 


1. Асенова крепост

Спокойно можем да наречем Асенова крепост другото име на Асеновград, лицето на града. Тя е символ, паметник, съкровище и гордост на асеновградчани. Потопете се в нейната история, дух и легенди. Вечер може да я видите в блясъка на нощното осветление, застанала достолепно над града като пазителка на магичните Родопи, а през лятото можете и да я посетите вечер.

2. Църкви и параклиси

Асеновград е известен с безбройните си църкви и параклиси. Това му носи славата на “родопската Света гора”. Наричат го още “малкият Йерусалим”. Направете си разходка до някой от многобройните параклиси в близките възвишения, откривайте скрити, малки светилища и погледайте града отвисоко. Попитайте в някой от музеите или някой от местните хора накъде да поемете.

3. Манастири

В околностите на града се намират няколко манастира. Само на няколко километра от Асеновград може да посетите Бачковския манастир, който е втори по големина в България. В непосредствена близост се намират също Араповски манастир и Мулдавски манастир. В Мулдавски манастир “Света Петка” се намира запазено до днес скривалище на Васил Левски.

4. Празници

Асеновград ще ви потопи в атмосферата на някои традиционни празници като Трифон Зарезан, на който се провеждат пехливански борби, или литийните шествия в периода на Великден. Но най-емблематичен за града е обичаят Каленици. С този празник всяка година на Еньовден (24 юни) се отбелязва началото на лятото. Малки момиченца, на възраст от 3 до 10 години, се обличат като булки и обикалят града, за да го изпълнят с настроение, песни и красота. Вижте всички празници в Асеновград.

5. Музеи

В Асеновград може да посетите няколко музея. В Природонаучния музей се съхранява експонат на динотериум (наричан шеговито динозавър), чийто размер надвишава 4 метра. Музеят е филиал на Националния природонаучен музей при БАН. Не пропускайте също Историческия музей, Етнографския музей и Старинното училище “Св. Георги”.

6. Природни обекти

Благоприятното разположението на Асеновград го дарява с редица природни забележителности. Сред тях са Биосферен резерват “Червената скала”, скален феномен Момин камък, пещера Топчика, водопад Лястовичин вир. В близост до града е и скалното светилище Белинташ.

7. Булчински рокли

Сами по себе си магазините за булчински рокли не са атракция или забележителност. Но в този град е забележителен броят им. Едва ли някой може да каже с точност колко са те. Не е нужно да чакате предстоящата си сватба, за да ги посетите. Да се преструваш на булка/младоженец, да пробваш рокли и да се снимаш с тях не е задължително сцена от холивудски филм. Може да бъде реално, много забавно и малко щуро занимание.

8. Асеновградско вино

Асеновград е лозаро-винарски район. И като такъв ще ви посрещне с хубави червени вина. Няма как да устоите на изкушението да опитате местното вино, отличено с редица награди и медали.

9. Станимашки сърмички

Ах, тези прословути станимашки сърмички! Къде другаде да се насладите на истинския им вкус, ако не в Станимака?

10. Планински маршрути 

В подножието на Родопите се крият множество пътеки и пътечки. Изберете си една, навлезте в гората, застанете на ръба на стръмния склон, дишайте чист въздух. Или както се казва "хванете гората" и я оставете тя да ви води. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Desislava Stoyanova, 04.09.2013 | 13:29
красиво е в Асеновград, ходила съм преди много години. Е не бих казала,че се влюбих в града, но имаше какво да се види.
Абонирайте се за нашия бюлетин