10 причини да видите Асеновград - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 причини да видите Асеновград
Автор: Таня Стоилкова

Асеновград - свещената порта на Родопите. Град с история, дух, рокли, вино и какво ли още не. Разположен там, където свършва Тракийската низина и започва магията на Родопите, той е изкушение, което чака да му се отдадете. Град, погален от природата със своето разположение. Град, в който вечерникът, подухващ от реката, превръща горещите летни нощи в удоволствие. Много хора още го помнят като Станимака, старото име на града. Има много причини да го посетите, предлагаме ви някои от тях. 

>

>

1. Асенова крепост

Спокойно можем да наречем Асенова крепост другото име на Асеновград, лицето на града. Тя е символ, паметник, съкровище и гордост на асеновградчани. Потопете се в нейната история, дух и легенди. Вечер може да я видите в блясъка на нощното осветление, застанала достолепно над града като пазителка на магичните Родопи, а през лятото можете и да я посетите вечер.

2. Църкви и параклиси

Асеновград е известен с безбройните си църкви и параклиси. Това му носи славата на “родопската Света гора”. Наричат го още “малкият Йерусалим”. Направете си разходка до някой от многобройните параклиси в близките възвишения, откривайте скрити, малки светилища и погледайте града отвисоко. Попитайте в някой от музеите или някой от местните хора накъде да поемете.

3. Манастири

В околностите на града се намират няколко манастира. Само на няколко километра от Асеновград може да посетите Бачковския манастир, който е втори по големина в България. В непосредствена близост се намират също Араповски манастир и Мулдавски манастир. В Мулдавски манастир “Света Петка” се намира запазено до днес скривалище на Васил Левски.

4. Празници

Асеновград ще ви потопи в атмосферата на някои традиционни празници като Трифон Зарезан, на който се провеждат пехливански борби, или литийните шествия в периода на Великден. Но най-емблематичен за града е обичаят Каленици. С този празник всяка година на Еньовден (24 юни) се отбелязва началото на лятото. Малки момиченца, на възраст от 3 до 10 години, се обличат като булки и обикалят града, за да го изпълнят с настроение, песни и красота. Вижте всички празници в Асеновград.

5. Музеи

В Асеновград може да посетите няколко музея. В Природонаучния музей се съхранява експонат на динотериум (наричан шеговито динозавър), чийто размер надвишава 4 метра. Музеят е филиал на Националния природонаучен музей при БАН. Не пропускайте също Историческия музей, Етнографския музей и Старинното училище “Св. Георги”.

6. Природни обекти

Благоприятното разположението на Асеновград го дарява с редица природни забележителности. Сред тях са Биосферен резерват “Червената скала”, скален феномен Момин камък, пещера Топчика, водопад Лястовичин вир. В близост до града е и скалното светилище Белинташ.

7. Булчински рокли

Сами по себе си магазините за булчински рокли не са атракция или забележителност. Но в този град е забележителен броят им. Едва ли някой може да каже с точност колко са те. Не е нужно да чакате предстоящата си сватба, за да ги посетите. Да се преструваш на булка/младоженец, да пробваш рокли и да се снимаш с тях не е задължително сцена от холивудски филм. Може да бъде реално, много забавно и малко щуро занимание.

8. Асеновградско вино

Асеновград е лозаро-винарски район. И като такъв ще ви посрещне с хубави червени вина. Няма как да устоите на изкушението да опитате местното вино, отличено с редица награди и медали.

9. Станимашки сърмички

Ах, тези прословути станимашки сърмички! Къде другаде да се насладите на истинския им вкус, ако не в Станимака?

10. Планински маршрути 

В подножието на Родопите се крият множество пътеки и пътечки. Изберете си една, навлезте в гората, застанете на ръба на стръмния склон, дишайте чист въздух. Или както се казва "хванете гората" и я оставете тя да ви води. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Desislava Stoyanova, 04.09.2013 | 13:29
красиво е в Асеновград, ходила съм преди много години. Е не бих казала,че се влюбих в града, но имаше какво да се види.
Абонирайте се за нашия бюлетин