10-те най-интересни места на о-в Шри Ланка - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те най-интересни места на о-в Шри Ланка
Автор: Елена Исаева

Шри Ланка, Цейлон, земен рай – това малко парченце суша има много имена, но никое от тях не може напълно да опише емоцията, която човек изпитва при първата си крачка на този остров. Попадайки на това място, си казваш, че е само пясък и кристална вода, а всъщност е много повече. Няма нищо по-прекрасно от това да нахраниш малко слонче или да пуснеш новоизлюпена костенурка в океана. Енергията, културата и безкрайно дружелюбните хора на този вълшебен остров те завладяват за цял живот. Това място определено ще остане завинаги в сърцата ви и не само с красивите си плажове. Шри Ланка е много повече от просто морска дестинация зая почивка. Вижте кои са най-интересните места на острова.

Гале е главен град в южната част на острова. Най-осезаемо тук е холандското присъствие. Градчето е невероятно за романтични разходки по крайбрежната стена и съзерцаване на страхотни залези, в близост до морския фар.

10-те най-интересни места на о-в Шри Ланка
Снимка: Елена Исаева

Канди – градът е в списъка на ЮНЕСКО от 1988 година. Това е едно от най-свещените места за всички будисти. В Канди се намира т.нар. „Храм на Зъба“, в който се съхранява зъб на Буда.

10-те най-интересни места на о-в Шри Ланка
Снимка: Елена Исаева

Келания – този град е известен с будисткия си храм, построен на река Келани. Има една легенда, според която именно в този храм, под свещеното дърво „Бодхи“, Буда е получил просветление.

Кралската ботаническа градина е едно от най-красивите места на остров Шри Ланка. Има богата колекция от различни растения. Особенно впечатляващи са орхидеите, които са над 300 вида. По алеите на градината, освен туристи, може да срещнете и маймуни.

10-те най-интересни места на о-в Шри Ланка
Снимка: Елена Исаева

Коломбо е най-големият град на острова. Името му е дадено от португалците и буквално означава „пристанище на река Келани“. Една от забележителностите тук е т.нар. „Древен град“.

Плажовете на остров Шри Ланка са едни от най-красивите и спокойни в света. Пясъкът е много фин, с наситен жълто-оранжев цвят.

10-те най-интересни места на о-в Шри Ланка
Снимка: Елена Исаева

Сафарито по река Маду е едно от задължителните неща, които трябва да направите на острова. Возейки се в лодка по реката, ще имате възможността да видите крокодили, маймуни, различни птици и известните мангрови дървета. Реката е известна с 64-те си острова, на част от които има будистки храмове.

Сигирия („Лъвската глава“) е символът на острова и е под егидата на ЮНЕСКО. Представлява древна крепост, построена върху скала, която се издига на 200 метра. Предполага се, че този район е бил населен още през мезолита – преди около 5000 години. До върха на скалата водят 1200 стъпала, но определено гледката от там не е за испускане.

10-те най-интересни места на о-в Шри Ланка
Снимка: Елена Исаева

Синигама – това е едно от най-уникалните места на остров Шри Ланка. Навътре в Индийския океан се намира храм, който е единствената оцеляла постройка в тази част на острова, по време на опостушителното цунами от 2002 година. Местните казват, че на всеки престрашил се да стигне с лодка до храма в бурно море, ще му се сбъднат най-съкровените желания.

10-те най-интересни места на о-в Шри Ланка
Снимка: Елена Исаева

Сиропиталището за слонове в Пинавала е най-емоционалното място на острова. Тук се отглеждат изоставени и болни слончета, които не биха могли да оцелеят в природата. Туристите, освен че могат да нахранят големите животинки с плодове, могат и да ги наблюдават как се къпят в реката.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин