10-те най-странни коледни обичая по света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те най-странни коледни обичая по света
Автор: Кристина Кацарска

 Елхи, подаръци и весели празненства вероятно ще бъдат част от вашите празнични дни. Но ако се разровите из интернет пространството, ще се изненадате какви чудновати слухове за обичаи, свързани с коледния ден по света, съществуват. Щом се запознаете със следващите 10 традиции, ще се изненадате колко „ненормално“ може да бъде отпразнуван вековният празник. Четете със смях и вярвайте умерено.


1. Норвегия. Ако свързвате вещерските метли само с Хелоуин, много сте се объркали. В навечерието на Коледа в Норвегия скриват всички метли и парцали за под, защото се вярва, че това е моментът, когато вещици и други зли летящи създания излизат и политат около къщите на празнуващите хора.

2. Сърбия. Две седмици преди Коледа децата в Сърбия се промъкват тихо до майките си и им връзват краката с виковете „Ден на майката, ден на майката! Какво ще ни дадеш, ние да те пуснем? “. „Изненадващо“ децата получават подаръци веднага. На следващата седмица се повтаря същото, но този път в капан се оказват бащите. За съжаление, за сръбските деца в коледния ден подаръци няма.

3. Португалия. В тази слънчева страна в коледната сутрин на трапезата се отрежда специално място за почерпка за душите на мъртвите, наречена Consoda. В замяна „домакините“ очакват късмет за къщата през цялата следваща година.

4. Италия. За любителите на пастата, коледното борче се оказва недостатъчно оригинално. По тази причина темпераментните италианци го заменят с пирамида от дървени трупчета, декорирана с плодове. Елха 2 в 1 – цветен разкош в комбинация с почерпка накрая.

5. Венецуела. В навечерието на Коледа улиците в Каракас са затворени за превозните средства, за да могат празнуващите да стигнат до църквата с ролери. Причината за този забавен превоз си остава мистерия.

6. Украйна. Вярва се, че да откриете паяжина сред клоните на коледното дърво в коледната сутрин, носи късмет за цялата година. Поради подразбиращата се разпространена непоносимост към паяци, е прието като традиция украинците да поставят изкуствена паяжина от предната вечер.

7. Япония. Хората по света традиционно изпращат коледните си пожелания, написани на червени празнични картички. Но тук това би било немислимо и безобразно. В Япония на червени картончета се изпращат погребалните съобщения.

8. Австрия. Въпреки че Коледа е време за забавление, в Австрия, Бавария и Швейцария родителите използват месеца преди празничния ден, за да плашат непослушните деца. Тъй като децата там изпитват неописуемо голям страх от демони, по улиците се разхождат не само костюмирани дядоколедовци, но и дяволски създания. Този обичай си има и специално название – Крампуслауф. Вижте и други странни коледни герои.

9. Гренландия. Кивякът е традиционното коледно ястие в Гренландия. Приготвя се от суровото месо на Гагарка (вид птица) и миризмата му наподобява на силния лъх на синьото сирене.

10. Колумбия. Тук традиция, изразяваща радостта и насладата от празника, е пускането на топки с огън в небето (наподобаващи китайски фенери, но пламъците определено са повече ) през коледната нощ. Но традицията вече е забранена, вероятно заради количеството инцидентно подпалени къщи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Станимира Димитрова, 14.12.2013 | 20:11
НЕОБИКНОВЕНИ ПЬТЕШЕСТВИЯ
Абонирайте се за нашия бюлетин