Най-странните (и страшни) коледни герои - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-странните (и страшни) коледни герои
Автор: Мария Ангелова
Най-странните (и страшни) коледни герои

Вече научихме, че Коледа не е само жизнерадостна музика и камбанки, а също и еротични коледни базари, пуйки и маратон по коледни бански.

Сега следва да разбием още детски мечти, като се уверим, че Коледа не е само Дядо Коледа, Снежанка и джуджета. На някои места по света приемат доста широко понятието Коледа и са си създали персонажи, които са от страшни до... ходещи до тоалетна. Моля, всички хора със слаби сърца и романтични представи за Коледа да се чувстват предупредени да не четат нататък.

Коледна коза

7231

В скандинавските страни освен играчки, по елхите се окачват и... кози. Кози-играчки де. Коледната коза е скандинавски герой, появил се още преди християнството и днес доста променен. На празника маскирани хора (подобни на коледарите), наметнати в кози кожи, обикалят от врата на врата и пеят песни, докато домакините се опитват да познаят кой се крие под маската. Образът на коледната коза идва от вярванията в бог Тор в Норвегия, чиято каляска, твърди се, е теглена от две кози.

Каталуния, пънчета и...

7228

В Каталуния на много места наред с иначе идиличните коледни сценки с елхи, Дядо Коледа и ясли, ще се натъкнете на фигурки със свалени гащи, които правят точно това, което искрено се надявате да не правят. Това са фигурките caganer (буквално „акащи“). Те са свързани с един друг странен обичай – да се украсяват пънчета – рисуват им се оплезени езици и налудничави очи. Тези пънчета също се наричат „акащи“. С коледното настроение – дотук.

Злият помощник на Дядо Коледа

7229

В Австрия освен мили джуджета и нежна Снежанка Дядо Коледа си има и зъл помощник – чудовище, сякаш излязло от най-страшните ви кошмари, наречено Крампус. Крампус обикновено е с твърде ужасяващо лице и е облечен в кожи, подобни на кукерските. Неговата мисия е да плаши непослушните деца преди празника. И му се получава - на Коледа е пълно с хиляди послушни, ужасени до смърт австрийски деца.

Добрата вещица Ла Бефана

7227

Като сме почнали, мислим да разбием всичките ви представи - и за добро, и за зло. Ла Бефана, противно на общоприетите представи за вещиците, е грозна и стара, но добра. На 5 януари вечерта тя започва да обикаля по улиците на Италия и да раздава лакомства на децата, подобно на Дядо Коледа.

Коледната котка

7230

Коледната котка (или Jólakötturinn) е още един зъл коледен герой, който отправя сериозни заплахи към децата – а именно, че ще ги изяде! Котката се подвизава в Исландия, където всички деца, които са приключили със задълженията си навреме, получават нови дрехи на Коледа. А всички останали ще бъдат изядени от котката. Кхм... ами... такова... Весела Коледа!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин