8 вида откачен туризъм - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 вида откачен туризъм
Автор: Peika.bg
8 вида откачен туризъм
Снимка: Ron Cogswell

Не е задължително туризмът да бъде свързан само и единствено с обиколки на красиви сгради музеи, преспиване в хотели или хостели и снимане на всеки ъгъл.

Хората имат различна мотивация, за да пътуват и това става причина за разработване на съвсем алтернативни туристически програми и маршрути. Някои от тях изглеждат съвсем шантави, но докато има търсене, тях ще ги има и няма да стават по-малко шантави. Ето кои са те:

 1. Атомен туризъм

Този туризъм се развива след края на Ядрената епоха от времето на Студената война, когато идеологическата борба вече беше приключила с постоянното нуклеарно надцакване. По време на такъв тип туристическо изживяване туристите могат да посетят емблематични места, където са падали атомни бомби като Хирошима и Нагазаки. Другият вариант е да отидат на места, където ядрената катастрофа се е случила и без бомби, като Чернобил например. В този ред на мисли, следващата такава дестинация вероятно ще е Фукушима.

2. Толкин туризъм

Едва ли Дж.Р.Р. Толкин е очаквал, че „Властелинът на пръстените“ ще се окаже причина за развиване на цяло направление в туризма. Книгата и филмите създадоха собствена армия от заклети фенове, които биха дали всичко, за да посетят местата от епичната фентъзи поредица. Най-добрата дестинация за това е Нова Зеландия, защото там е снимана филмовата трилогия на Питър Джаксън. В други случаи феновете избират да отидат там, където самият Толкин е бил вдъхновен като Бирмингам или Оксфорд, където е преподавал.

3. Мрачен туризъм

38027

Това е туризъм, който разчита на хора, които са привлечени от смърт, разрушение и трагедия от всякакъв калибър. Тези места са пропити със съответната емоция, а често имат и историческа стойност. Много търсени са дестинации на масово самоубийство или различни замъци с мрачна история – като замъкът на Дракула в Трансилвания (на снимката). Въобще, мотото на този туризъм е: колкото повече хора са умрели по-тегаво, толкова по-добре.

4. Гето туризъм

Това е от най-новите видове туризъм и той е свързан с лавинообразното популяризиране на рап музиката в световен мащаб. Терминът се използва за първи път преди десетина години и се отнася за хора, които са любопитни да разберат откъде идва тази музика и какъв е автентичиня й дом. В САЩ гетата на ДетройтНю ЙоркЧикаго и Лос Анджлеис вече имат места за туризъм. Real Bronx Tours беше успешен опит за организиран туризъм в тази насока, докато местните власти и жителите на Бронкс не се оплакаха, че турът ги обижда, заради начина, по който ги представя. Не че те самите не допринасят за имижда си.

5. Нарко туризъм

38025

Това е специален вид туризъм, който е търсен от специален вид хора. Те отиват да си разстроят сетивата и евентуално да разгледат града. В Амстердам най-добре знаят за какво става въпрос, защото там употребата на марихуана от години е толерирана и това привлича туристи от цял свят. Същото се случва и в Чехия, където наркотиците са легални. В Латинска Америка мястото е Колумбия, в Северна Америка - щатът на легализацията Колорадо, а в Азия преди двайсетина години екстази сборище беше Гоа в Индия, заради масивните рейв партита. Индия все още е известна нарко-дестинация, особено Малана, където се произвежда висококачествен индийски хашиш. Друга разновидност на този туризъм са турове из емблематични за света на дрогата места и историята на техните криминални обитатели.

6. Акулен туризъм

Това е един от най-опасните видове туризъм и не е далеч от определението „чиста лудост“. Някои хора просто настояват да плуват с акули и за тях се е отворила ниша в индустрията. За да плувате с морските хищници, трябва да сте в защитена клетка и в компанията на опитни плувци. Въпреки това, не е сигурно, че няма да се случи някой инцидент. Когато стане дума за акули, винаги може да стане напечено.

5. Халал туризъм

Религиозният туризъм не е нещо ново, защото поклонничеството го има от векове, а градове като Йерусалим и Мека всяка година са препълнени с туристи. Халал туризмът е разновидност, която е достъпна само за мюсюлмани и то предимно от държави, които се водят светски. В страни като Мароко и Турция или Франция очевидно идеята за ваканция без алкохол, без свинско, секс и къпане с половинката звучи като добра идея, защото там този вид туризъм добива популярност. Освен това, цялото преживяване е според заветите на исляма, а да се чувстваш праведен поне отвреме-навреме е особена тръпка.

6. Репродуктивен туризъм

Това е доста особено, но защо пък не - много двойки от развитите страни пътуват по света, за да намерят донор на сперма. Този вид туризъм съществува, защото някои страни имат либерални законови възможности за това, а цените на процедурата са по-ниски. Вероятно двойките разглеждат и местните забележителности, де.

7. Военен туризъм

38026

Най-откачените туристи не искат да гледат сгради, особено ако те са в пълната им цялост. Те искат екстремни случки и тонове адреналин за системата си. Поради което, те си плащат за да отидат на истинско бойно поле в хода на истинска война, за да могат да усетят разрушението и смъртта от първа ръка. Такъв тип туризъм беше много разпространен по време на активните бойни действия в Афганистан, но известна част от туристите не се върнаха у дома. Поради което, тази туристическа разновидност вече предпочита да организира турове на места, където войната вече е свършила. Мъртвите туристи просто не са добра реклама.

8. Самоубийствен туризъм

Това е екскурзия с еднопосочен билет. Хората отиват на подобни турове, за да се самоубият и това е съвсем наистина. Самоубийственият туризъм обикновено събира групи от хора, които пътуват до дестинации, където евтаназията е легална. Други кандидат-самоубийци пък си търсят красиво място, където да приключат живота си. В САЩ такова място е мостът Голдън Гейт в Сан Франциско.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин