8 затвора, превърнати в туристически обекти - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 затвора, превърнати в туристически обекти
Автор: Peika.bg
8 затвора, превърнати в туристически обекти

Затворът е място, където никой не иска да ходи, дори и да е виновен за нещо. Някои от поправителните заведения имат дълга история или лоша слава, или просто са държали доста опасни хора в продължителен период от време.


В днешно време обаче някои затвори затварят врати и се обръщат към цивилния живот с далеч по-лежерна функция. Вижте кои са осемте затвора, превърнати в туристически обекти като хотели, културни центрове и музеи.

1. Хостел Челича

Любляна, Словения

37596

Най-известният словенски хостел се помещава в югославски военен затвор, който е функционирал до 1990 г. Работата по преобразяването му е отнела 10 години на 80 артисти, а хостелът е открит през 2003 година. Гостите могат да спят в 20 артистично преправени килии, всяка от които с различен дизайн. В „Челича“ има и арт-галерия с културна програма от концерти, уъркшопи, поетични четения и философски дебати.

2. Културен парк Валпарайсо

Чили

В миналото политическите опоненти на диктатора генерал Аугусто Пиночет са били държани в този затвор в чилийското пристанище. Занданът е затворен през 1999 г. и отворен наново през 2013 г. като културен парк, благодарение на усилията на чилийско архитектурно студио, което го връща към живота. В Културния парк се провеждат регулярни изложби, има театрална сцена, а от обществения парк има страхотна гледка към Тихия океан.

3. Пентридж

МелбърнАвстралия

37599

Затворът е построен през 1851 година, затворен е през 1997 година, а днес са ползва за всичко от сватби до модни шоута, конференции, коктейли и бирени фестивали. Посетителите пък могат да нощуват зад решетките за една нощ, за да видят как е.

4. Сентро Културал Антигуа Карсел

Паленсия, Испания

Отново екип архитекти е успял да превърне един мрачен затвор в културен парк. Сградата от 19-и век на Сентро Културал е била освежена и по-осветена, но старият дух е запазен. За гостите има зала за събирания, библиотека и уроци по рисуване и музика.

5. Музеят на Белиз

Белиз

Затворът на Нейно Величество е построен през 1855 г. с тухли, докарани от Лондон. Той е затворен през 1993 г. и е отворен като музей през 2002 г., а днес там се съхраняват артефакти от времената на маите до наши дни.

6. Четири Сезона

ИстанбулТурция

37595

Затворниците в затвора Султанахмет, които са спели на каменни легла, яли са хляб и са пили плесенясала вода, едва ли са си мечтали, че това място може да се превърне в луксозен хотел някой ден. Това обаче става факт и през 1996 г. хотел „Четири сезона“ отваря врати.

От старите пандизчийски дни са останали драсканици по няколко мраморни колони, както и старият затворнически двор. Други хотели-затвори по света са „Либърти“ в Бостън, „Малмейсън“ в Оксфорд и „Хет Арестуис“ в Роермонд в Холандия.

7. Музикалното училище Лувие

Нормандия, Франция

Затворът от 17-и век е преправен на музикално училище, в което има и концертна зала, през 1990 г. 

8. Фрийдъм парк

ЛагосНигерия

Паркът е отворен през 2010 г. в сградата на затвора „Броуд Стрийт“. В него има музей, арт галерия, фонтани, езерца, магазини и ресторанти, както и амфитеатър, където артисти изпълняват на живо музика, театър, танци и поезия.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин