11 чудати факта за британците, които дори те не знаят - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 чудати факта за британците, които дори те не знаят
Автор: Неделина Вангелова
11 чудати факта за британците, които дори те не знаят

Има доста интересни и малко известни факти за Великобритания, които лесно биха запълнили няколко тома книги, но това е подбор от най-добрите странности в британската история, които със сигурност ще ви учудят.

1. Маргарет Тачър е измислила сладоледа във фунийка. На младини тя участвала в група за химични опити. Тази група открила нов метод при приготвянето на сладолед – като се увеличи количеството на въздух в сладоледа, той става по-мек и по-лесно преминава през машината за сладолед.

2. Гъски – коминочистачи - Не всеки във Викторианска Англия е можел да си позволи да наеме коминочистач, затова британците прилагали интересен трик – пускали жива гъска в комина, която да премахне саждите. Много жестоко и все пак доста ефективно.

3. Данък „брада“ - През 16-и век крал Хенри VIII въвел данък за мъже с бради, нищо че той самият имал такава. По-късно дъщеря му Елизабет I възвърнала този вид данък. През 18-и век в Русия император Петър I също го въвежда, за да модернизира руското общество.

4. Да бъдеш Мери или да не бъдеш Мери – Със сигурност някои имена са по-популярни от други, но в началото на 19-и век в Англия едно определено име взима превес над останалите – Мери. Близо една четвърт от всички британски жени тогава се наричат Мери.

5. Полярна мечка в Темза – През 1252 г. Крал Хенри III получил подарък полярна мечка от Норвегия и я пускал да плува и да лови риба в река Темза.

6. Торбички мистерия – През 19-и век се появили на пазара месни продукти, наречени „Торбички мистерия“. Те не били нещо особено противно на днешните стандарти, освен маркетинговото решение за име на продукта, известен днес под названието „наденичка“.

7. Невидимо мастило – През Първата световна война британски шпиони използвали сперма като невидимо мастило – трудно може да бъде забелязано, а в същото време е изключително лесно за набавяне.

8. Игли в устата – Викторианските наръчници за жени съветват дамите за слагат игли в устата си, за да предотвратят внезапни целувки от мъжкото съсловие при преминаването на тунели във влаковете. Внимавайте, мъже, да не попаднете на викторианка в някой тунел!

9. Средновековно антиробство – През 1080 г. Уилям Завоевателя обявява робството за незаконно. Уловката е, че е незаконна само продажбата на английски роби на чужди земи. Това слага край на една форма на поробване и дава началото на друга.

10. Пиъриснгът е старомоден – Може би очаквате пробиването на уши и закачането на обеци да бъде модерно, но се оказва, че е било такова през 16-и и 17-и век. Хора като Сър Уолтър Роли, Шекспир и крал Чарлз I също са имали пробити уши.

11. Кралското семейство – роднини на Дракула. Оказва се, че кралица Елизабет II и цялото кралско семейство имат кръвна връзка със средновековния владетел на Румъния Влад III Дракула, наричан още Цепеш. Той е известен с жестокостта си и с това, че обичал да набива хора на кол. Носят се легенди, че е бил вампир, а историята за него става основа на романа на Брам Стокър - „Дракула“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин