11 места в Португалия, които всеки трябва да посети - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 места в Португалия, които всеки трябва да посети
Автор: Peika.bg
11 места в Португалия, които всеки трябва да посети
Снимка: Unsplash

Лисабон и Порто несъмнено са най-популярните градове в Португалия, но тази страна с още много завладяващи места- златни плажове, планини, паркове и буйни речни долини. 

Всеки регион има свои разнообразни атракции и намирането на най-доброто място зависи до голяма степен от вашите собствени интереси. Ако търсите слънчеви плажове и водни приключения, насочете се към Алгарве. За изпълнени с история и красива архитектура градове, посетете Евора, историческият център на Португалия.

Ето списък на най-добрите места за посещение в Португалия:

1. Лисабон

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lisbon | Travel community (@lisbonworld)

Седем емблематични хълма гледат към перфектната като картичка панорама на Лисабон от калдъръмени улички, катедрали с бели куполи и грандиозни обществени площади. Португалската столица е пълна с неща за вършене, от разглеждане на галерии (включително Museu Nacional do Azulejo) и разглеждане на замъци, до задоволяване на желанието за нещо сладко с "pastel de nata", емблематичният португалски десерт. 

Ако пък искате да посетите португалско парти, нощният живот в Лисабон ще ви очарова. 

2. Долината на река Дуеро

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Douro Valley Wine Region (@douro.valley)

Един от най-красивите райони на Португалия се намира на изток от Порто. Тук криволичещата Дуеро тече покрай извисяващи се хълмове, покрити със стръмни терасирани лозя, които съставляват най-стария винен регион в Европа. Независимо дали идвате с лодка, влак или кола до долината, ще бъдете възнаградени с удивителни гледки на всяка крачка, особено когато сте близо до прекрасното село Пиняо в сърцето на региона.

3. Синтра

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pedro Nuno (@pedronuno_paiva)

На по-малко от час път с влак от столицата, Синтра се усеща като друг свят и е страхотна възможност за еднодневно пътуване далеч от градската суматоха. Като декор от приказка, този исторически град, разположен на хълм, е осеян с таверни и разполага с интересни дворци.

Там можете да се насладите на внушителни замъци, мистични градини, странни имения и вековни манастири, скрити сред дърветата. Мъглата, която се спуска през нощта, добавя още един слой мистерия. 

4. Обидуш

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Daniel James Clarke (@danflyingsolo)

Скитането по плетеницата от древни улици в историческия град Обидуш е очарователно по всяко време на годината, но ако отидете по време на някой от неговите фестивали, ще изпитате специално удоволствие. 

Градът е известен като "Сватбеният град", "Градът на кралиците", "Едно от 7-те чудеса на Португалия" и т.н. 

5. Полуостров Сетубал

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Isabel B Gomes (@isabeuuuuu)

Южно от Лисабон, полуостров Сетубал е мястото, на което повечето жителите на Лисабон си почиват през уикендите. Пътуване с ферибот, последвано от кратко пътуване с автобус или велосипед, ви отвежда до Коста да Капарика, привидно безкраен бряг, който става по-див и по-малко претъпкан колкото по на юг отивате. Ако искате урок по сърф, почивка на плажа или вкусна храна с изглед към плискащите се вълни, това е мястото, което трябва да посетите. 

Ако търсите малко повече уединение, насочете се към Parque Natural da Arrábida в южния край на полуострова. Тук ще откриете скали, покрити с гъста растителност, живописни заливи и плажове като Praia do Portinho da Arrábida, с фин пясък, лазурни води и руините на древно място, което датира от римско време.

6. Порто

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Porto Secreto (@porto.secreto)

Трудно би могло да се намери по-романтичен град от Порто. Вторият по големина град на Португалия е изпъстрен с тесни пешеходни алеи, барокови църкви и осеяни с кафенета площади, отвеждащи погледа надолу към река Дуеро и нейните забележителни мостове. Излишно е да казваме, че там няма недостиг на страхотни преживявания. Започнете в квартал Рибейра – обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО – след това пресечете моста, за да разгледате вековни пристанищни винарни във Vila Nova de Gaia, където можете да опитате най-доброто порто в света.  

7. Миньо

Португалците имат специална привързаност към Миньо, зелен район с долини, покрити с лозя, планински диви места, изолирани плажове и живописни речни градове, които изглеждат малко променени от времето. Входът към региона е Брага, град с римски руини, легендарна средновековна катедрала и спокойни площади. 

Още по на север ще откриете Национален парк „Пенеда Жереш“, огромно място с драматични върхове, криволичещи потоци и замръзнали във времето каменни села.

8. Евора

Сърцето на региона Алентехо, Евора е един от най-красивите запазените средновековни градове в Португалия и е очарователно място за прекарване на няколко дни. Вътре в стените от 14-ти век тесни криволичещи улички водят до поразителни паметници, включително сложна средновековна катедрала, римски руини и живописен градски площад. Но това не е музеен експонат – Евора също е оживен университетски град и многобройните му ресторанти предлагат вкусна португалска страна. 

9. Коимбра

Коимбра е колежански град в Португалия, който се издига покрай Рио Мондего, а в красивия му средновековен квартал се помещава един от най-старите университети в Европа. Студентите обикалят по тесните улици, облечени в черни пелерини, докато звукът на фадо (прочувственият традиционен музикален стил на Португалия) се носи през портите на мавританския град към витражите на историческото кафене Santa Cruz.

10. Алгарве

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Darcie Sebesta (@darcia99)

Алгарве е известен със своята прекрасна и разнообразна брегова ивица и можете да се присъедините към тълпите в големите курорти или да намерите спокойствие край морето на драматични диви плажове, заобиколени от скали, издълбани от вятъра.

Дните там минават в игра сред вълните, дълги разходки по брега на океана или в сърфиране. Алгарве също е едно от най-добрите места в Португалия за деца. Ще намерите подходящи за семейства плажове, водни паркове и много приключения на открито (от разходка с лодка до скрити морски пещери до изследване на незастроени острови). 

11. Природен парк Сера да Естрела

Сера да Естрела- най-високата планинска верига в Португалия – е мястото, където можете да се насладите на красиви пейзажи, приключения на открито и поглед към изчезващия традиционен начин на живот. Туристите могат да избират от широка мрежа от планински пътеки с невероятни гледки, а завладяващите планински села в региона са перфектни за приключения на открито.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин