14 интересни забележителности в Лийдс - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
14 интересни забележителности в Лийдс
Автор: Елена Исаева

Лийдс е най – големият град в графство Западен Йоркшир, разположен на река Еър. Градът е университетски, с богата култура, традиции, притежава редица интересни музеи и художествени галерии, с традиции в текстилната промишленост, също така е важен търговски и финансов център на Западен Йоркшир.

Може да се каже, че е и фестивален център. Тук целогодишно се провеждат различни събития и фествали с междунардно значение, като Фестивалът на Лийдс, Международният концерт на Лийдс, Международният филмов фествивал в Лийдс.

14 интересни забележителности в Лийдс
Снимка: pixabay.com

Освен с културни ценности, градът може да привлече вниманието ви и с множество исторически паметници, сгради и забележителности, някои от които искам да представя на вниманието ви:

1.     Центърът на града е пешеходна зона, известна като City Square, където има изградени много скулптури. Разходете се из него, за да почувствате атмосферата на това място. Седнете на някоя пейка или влезте в някой традиционен английски пъб да хапнете местно ястие и да се разхладите от дългата туристическа обиколка с чаша жива бира.

2.     Грандиозно красива е сградата на кметсвото на града, открита през 1858 . от кралица Виктория. Уникална коринтска колонада украсява фасадата на сградата.

3.     За ценителите на изкуството интерес би представлявала Лийдската арт галерия, където е събрана богата колекция от произведения на известни британски художници, като включва около 750 картини. Също така тук има и картини на френски и италиански художници.

4.     Разходете се до площад Милениум, където при добър късмет може да попаднете на някой интересен театрален спектакъл или концерт. На площада се намира градският музей на Лийдс, където има секции за геология, зоология, етнология и археология. Ако имате време влезте и вътре и разгледайте интересните уникати, събрани на едно място. А от сувенирния магазин може да си купите интересен сувенир за спомен или за подарък на някой приятел, или пък може да си купите някой интересен минерал.

5.     Разгледайте безистените във Викторианския квартал, Гранд Тиатър, вариететния театър Мюзик Хол, Царевичната борса, Пак Скуеър, Милениъм Скуеър.

14 интересни забележителности в Лийдс
Снимка: pixabay.com

6.     Разгледайте също и известната представителна английска къща – Херъуд Хаус.

7.     Темпъл Нюсъм Хаус – шедьовър на архитектурата от XVI век. Великолепно имение с 40 стаи, с красива градина, засадена с рододендрони и розови храсти. Тук ще видите и интересна мебелировка, използвана в миналите векове.

8.     Музеят на кралските оръжия, намиращ се на пристанището, където има повече от 8 500 експоната.

9.     Медицинският музей, където е показано развитието на медицината през вековете, с колкеция от повече от 20 000 медицински артефакти.

10.  Църквата Свети Йоан Евангелист, построена през 1634 г.

11.  Индустриалният музей, където ще се запознаете с възможностите и развитието на индустрията в годините.

12.  Абатството на Лийдс, построено през 1152 г.

13.  Националният музей за въгледобив, показващ трудния миньорски живот в една от най – старите мини в страната, датираща от 1770 г., където са представени влакчетата и вагоните, с които са превозвани миньорите.

14.  Харогейт – курортния град, намиращ се в близост до Лийдс. Градът възниква през XVII век като спа център.

Лийдс очаква своите туристи, за да им разкаже историята си, както и да покаже поетапните достижения на техологиите, науката, изкуството и въобще развитието в живота на човечеството.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин