15 любопитни факта за Галапагоските острови - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 любопитни факта за Галапагоските острови
Автор: Peika.bg
15 любопитни факта за Галапагоските острови
Снимка: Image by rawpixel.com

Преди Галапагоските острови да се превърнат в туристическа атракция, каквато са днес, са били военна база по време на Втората световна война. Но историята им се простира по-назад във времето.

Научете повече за богатата история на архипелага чрез тези любопитни факти: 

Чарлз Дарвин формира теорията за еволюцията, изучавайки Галапагоските острови

15 любопитни факта за Галапагоските острови
Снимка: Image by rawpixel.com

От 5-годишното си пътуване, Чарлз Дарвин прекарва само 5 седмици на островите Галапагос. Той обаче напуска това място с откритието на живота си. Докато наблюдавал флората и фауната на острова, Дарвин забелязал разликата в човките на местните чинки в зависимост от средата и източника на храна на всеки остров. По-късно Дарвин използва това наблюдение като основа за теорията за еволюцията, представена в „Произход на видовете“. 

Остров Санта Крус е дом на най-голямата човешка популация на Галапагоските острови

По-голямата част от населението на Галапагоските острови живее в Пуерто Айора. Този град, в който също се помещава изследователската станция Чарлз Дарвин и Службата за национален парк Галапагос, е най-населеното място на архипелага. 

Другото име на Галапагоските острови е „Омагьосаните острови“

Тъй като покрай островите има силни течения и големи вълни, навигацията е изключително трудна. Именно поради тази причина наричат Галапагоските острови „Омагьосаните острови“. 

Като архипелаг, Галапагоските острови имат 13 основни вулканични острова

Освен 13-те основни острова, има 107 скални образувания и островчета и 6 по-малки острова. 

15 любопитни факта за Галапагоските острови
Снимка: pixabay

Най-старият остров от Галапагоските острови се е образувал преди 5-10 милиона години

Според проучванията, първият остров от групата се е образувал заради тектонична активност преди милиони години. До ден днешен все още се формират нови острови в Галапагос чрез вулканични изригвания.

Галапагоските острови не се появяват на никакви карти до около 1570 г.

15 любопитни факта за Галапагоските острови
Снимка: Unsplash

До около 1500 година, в картите и атласите не съществуват такива острови. Абрахам Ортелий и Меркатор за първи път нарисували островите през 1570 г., като ги нарекли Insulae de Los Galopegos, което се превежда като „Островите на костенурките“.

Томас де Берланга прави първото регистрирано посещение на Галапагоските острови

Томас де Берланга е испански благородник и епископ от Панама. Докато плава от Панама за Перу през 1535 г., неговият кораб се отклонява от курса - което случайно го отвежда до островите Галапагос.

Галапагоските острови са дом на единствения вид пингвин, който се среща в северното полукълбо

15 любопитни факта за Галапагоските острови
Снимка: Image by rawpixel.com

Галапагоските пингвини са единствените, отделени от своите братя и сестри в Арктика. Галапагоските пингвини живеят главно на остров Фернандина и остров Изабела. Пингвините оцеляват в тропически еквадорски климат, благодарение на богатата на хранителни вещества вода на Хумболтовото или Перуанско течение.

Остров Балтра на Галапагоските острови служи като база на военновъздушните сили на САЩ през Втората световна война

Освен заради защитата на Панамския канал, екипажите били разположени на остров Балтра, за да наблюдават Тихия океан за вражески подводници.

Днес остров Балтра продължава да служи като официална военна база за Еквадор

След Втората световна война правителството на Еквадор започва да използва военните съоръжения на острова и това е официалната военна база на Еквадор до ден днешен. 

Остров Бартоломе получава името си от лейтенант Дейвид Бартоломю от британския флот

Исла Бартоломе е малък остров на изток от Исла Сантяго. Въпреки че е пуст, Исла Бартоломе е сред най-сниманите и най-посещаваните острови в архипелага. Остров Бартоломю носи името на лейтенант от борда на HMS Beagle, лейтенант Дейвид Бартоломю.

15 любопитни факта за Галапагоските острови
Снимка: Unsplash

Исла Дарвин е кръстеният на Чарлз Дарвин остров

Известен също като „Кълпепър“, остров Дарвин има обща площ от 1,1 кв. км., а най-високата точка е 168 метра. Някои от животните, които живеят на Исла Дарвин, са червенопетниста костенурка, делфини, фрегати, морски тюлени, морски игуани, морски костенурки, морски лъвове, чайки и китове.

Исла Фернандина е най-младият и най-западен остров в Галапагос

Исла Фернандина е кръстен на крал Фердинанд от Испания, спонсорът на пътуването на Колумб. Известен също като Нарбъроу, островът има обща площ от 642 кв. км. Най-високата му точка е 1494 метра. Той е най-новото попълнение на Галапагоските острови. 

Остров Хеновеса е известен като "Островът на птиците"

15 любопитни факта за Галапагоските острови
Снимка: Unsplash

Заливът Дарвин на остров Хеновеса е дом на голям брой видове птици, включително: дарвинови или Галапагоски чинки, фрегати, гълъби, буревестници и тропически птици. Някои от тези птици се срещат единствено там.

97% от Галапагоските острови са национални паркове

Националният парк Галапагос защитава над 3000 кв. мили. на острови и островчета. По същия начин морският резерват Галапагос защитава 50 000 кв. мили. от океана около островите, които също са включени като биосферен резерват на ЮНЕСКО.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин