15 интересни факта за Верона - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 интересни факта за Верона
Автор: Елена Исаева

Верона – един от градовете на любовта. И няма как да е друго, защото това е домът на Шекспировите герои Ромео и Жулиета. Освен това Верона е един от най-красивите градове в Италия. Тук е толкова приказно и романтично, че често е предпочитана дестинация от двойки и младоженци. Може да се насладите на интересни сгради, богата култура и история и голяма доза романтика.

Този град определено заслужава да се посети и то не само веднъж. Няма да съжалявате, а дори напротив, ще искате да се връщате там отново и отново.

15 интересни факта за Верона
Снимка: Елена Исаева

Ето и някои интересни факти за града, за които може би не сте чували:

1.Предполага се, че град Верона е основан още през IV век пр.Хр. Верона има важно значение със своето стратегическо местоположение. През него минават важни пътища – Виа Галика, Виа Клавдия Августа и Виа Постумия.

2.През 1866 г. град Верона официално е присъединен към Кралство Италия.

3.Верона е град, който има изключително богато архитектурно и историческо наследство и затова голяма част от самия исторически център е включена в списъка на ЮНЕСКО.

4.Арена ди Верона е един от най-добре запазените римски амфитеатри. Той е построен около I век. Тук са се провеждали някои от най-зрелищните гладиаторски битки. Много пъти амфитеатърът е бил разрушаван и строен на ново.

15 интересни факта за Верона
Снимка: Елена Исаева

5.На Арена ди Верона се провеждат и концерти, опери и други спектакли. Дори през 1913 г. оперният фестивал на град Верона е открит по случай рождения ден на Джузепе Верди.

6.Известната къща на Жулиета и балкончето, под което Ромео е викал своята любима, са често посещавани. Къщата е принадлежала на семейство Капело (близо до Капулети) и е построена през XIII век. Балконът е дострояван много по-късно.

7.В двора на къщата има статуя на Жулиета, която според легендата, ако се докосне по дясната гърда, то късметът в любовта е сигурен.

8.Във Верона е роден първият български княз – Александър I Батенберг.

9.базиликата „Санта Мария ин Органо“ има фреска на Франческо Мороне, която датира от 1505 г. с надпис: „Bulgarus Bulgarorum rex ad fidem cum sua gente conversus“, което в превод означава: „Болгарис (Богорис) цар на Българите с вяра обърна своя народ“. Предполага се, че става дума за Цар Борис І Покръстител, който е изобразен в бели одежди.

10.Известното вино „Бардолино“ се прави от веронските монаси.

11.В църквата „Санта Мария ин Органо“ се намира един от най-старите органи в Италия, който се смята, че е от 1506 г.

12.Най-посещаваният площад в градаж е площад Ебре. На него може да видите известната кула на Ламбертите, която се издига на височина от 83 метра. Смята се, че е построен на мястото на стар римски форум, освен това го имат за един от най-живописните площади в цяла Италия и определено има защо.

13.В центъра на площада на синьорите има статуя на Данте Алигиери.

14.Най-фотографираното и посещавано място в града е Арена ди Верона, макар, че често си оспорва първото място с къщата на Жулиета и нейната статуя.

15. Верона е един от най-предпочитаните градове за влюбените след Париж и Венеция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин